Ο Νοέμβριος καταγράφηκε ως ο μήνας με τις μεγαλύτερες ρωσικές εδαφικές προελάσεις από το 2022, με τη Ρωσία να καταλαμβάνει 1.202 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ουκρανία, μια έκταση αντίστοιχη με αυτή της Νέας Υόρκης.
Οι επιτυχίες αυτές, αν και εντυπωσιακές αριθμητικά, αφορούσαν κυρίως αγροτικές περιοχές χωρίς άμεση στρατηγική ή επιχειρησιακή αξία, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Guardian.
Η περιοχή του Ντονέτσκ αποτέλεσε το κέντρο των ρωσικών επιχειρήσεων. Από τις αρχές του έτους, η Ρωσία κατέλαβε 1.804 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή, εκ των οποίων 1.006 κατακτήθηκαν μόνο τον Νοέμβριο. Η κατάληψη του Βουχλεντάρ και άλλων πόλεων, όπως το Νοβοχροντίβκα, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής προσέγγισης προς το Ποκρόφσκ, έναν κομβικό σιδηροδρομικό και οδικό κόμβο. Παράλληλα, στο Λουγκάνσκ, η Ρωσία εδραίωσε τον έλεγχο στο 98,6% της περιοχής, ενώ οι πρόσφατες μάχες στην πόλη Κουπιάνσκ της Χάρκοβ, που είχε ανακαταληφθεί από την Ουκρανία το 2022, σηματοδοτούν μια επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων.
Η στρατηγική της Ρωσίας και οι προκλήσεις της Ουκρανίας
Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να στοχεύουν στη διάχυση των ουκρανικών δυνάμεων μέσω πολλαπλών επιθέσεων, κυρίως στο Ντονμπάς. Ωστόσο, οι στρατηγικές τους επιτυχίες έχουν περιοριστεί, καθώς οι περισσότερες κατακτήσεις τους περιλαμβάνουν αγροτικές εκτάσεις χωρίς σημαντική υποδομή. Σύμφωνα με αναλυτές, το κόστος σε ανθρώπινες απώλειες για τη Ρωσία –με 30.000-50.000 τραυματίες ή νεκρούς το μήνα– είναι μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η πτώση του ηθικού των στρατευμάτων και η μείωση της διεθνούς υποστήριξης, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, αποτελούν σοβαρούς παράγοντες ανησυχίας. Οι μάχες τύπου «κρεατομηχανής» στο Μπαχμούτ και άλλες περιοχές έχουν εξαντλήσει τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ η στρατολόγηση νέων στρατιωτών είναι πιο δύσκολη από ποτέ.
Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος, στην τρέχουσα μορφή του, θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το 2025. Ωστόσο, η Ουκρανία φαίνεται να εισέρχεται σε τυχόν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες προσθέτει αβεβαιότητα, καθώς η στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης προς τον πόλεμο παραμένει άγνωστη.
Παρά τις δυσκολίες, η ρωσική στρατηγική φαίνεται να αποσκοπεί στη διατήρηση της πίεσης στις ουκρανικές δυνάμεις και στην απόσπαση μικρών αλλά συνεχών νικών. Ωστόσο, η έκταση και η ποιότητα αυτών των νικών θέτουν ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.