Ρωσία: Κάθειρξη οχτώ ετών σε δημοσιογράφο- Επέκρινε τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο της Μαριούπολης

Ρωσία: Κάθειρξη οχτώ ετών σε δημοσιογράφο- Επέκρινε τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο της Μαριούπολης Facebook Twitter
0

Σε κάθειρξη οκτώ ετών καταδικάστηκε ερήμην από το δικαστήριο της Μόσχας ο δημοσιογράφος Αλεξάντρ Νεβζόροφ από την Ρωσία, καθώς κρίθηκε ένοχος για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον ρωσικό στρατό.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο 64χρονος είχε ως «κίνητρο το πολιτικό μίσος» όταν κατηγόρησε τις  ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Μάρτιο, ότι βομβάρδισαν εσκεμμένα ένα μαιευτήριο στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, ισχυρισμό που η Μόσχα θεωρεί αναληθή.

Το δικαστήριο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι θα έστελνε τον Νεβζόροφ σε αποικία κρατουμένων αν ποτέ επέστρεφε στη Ρωσία και ότι του έχει απαγορευθεί να διαχειρίζεται διαδικτυακό περιεχόμενο για τέσσερα χρόνια.

Ο Νεβζόροφ που έχει το δικό του κανάλι στο Youtube με 2 εκατομμύρια συνδρομητές, χαρακτήρισε την έρευνα σε βάρος του γελοία και εγκατέλειψε τη Ρωσία με τη σύζυγό του τον περασμένο Μάρτιο. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 9 ετών.

Ο Νεβζόροφ σχολιάζοντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι η Ρωσία θα υπάρχει σε εννέα χρόνια».

Σε δηλώσεις του στο ρωσικό μέσο «Μπορούμε να εξηγήσουμε», είπε ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει στη χώρα και ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ηγείται «μιας δικτατορίας που βασίζεται στη βρομιά, στο αίμα και στις καταγγελίες».

Ο Νεβζόροφ που είχε γίνει γνωστός επί Σοβιετικής Ένωσης με την πρωτοποριακή εκπομπή του «600 δευτερόλεπτα», όταν η σοβιετική κοινωνία έγινε ανοιχτή επί διακυβέρνησης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αλλά και επίσης ως βουλευτής στο ρωσικό κοινοβούλιο, πήρε την ουκρανική υπηκοότητα όταν καταδίκασε δημόσια τη ρωσική εισβολή, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο «έγκλημα» και την Ουκρανία θύμα του.

Η δίωξη εναντίον του έγινε βάσει ενός νόμου που ψηφίστηκε οκτώ ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο οποίος προβλέπει ποινές φυλάκισης έως 15 έτη για σκόπιμη διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό.

Η Ρωσία έκτοτε έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή για τον πόλεμο, ενώ δεκάδες ρωσικά και διεθνή μέσα έχουν φύγει από τη χώρα.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η έχουσα την έδρα της στο εξωτερικό πλατφόρμα της αντιπολίτευσης Free Russia Forum είναι «ανεπιθύμητη» οργάνωση που συνιστά «απειλή για τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το Forum, στην ομάδα των ηγετικών στελεχών του οποίου εντάσσεται και ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Γκάρι Κασπάροφ, έχει πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους, όπου στο τέλος του περασμένου χρόνου διοργανώθηκε ένα αντιπολεμικό συνέδριο.

Οι «ανεπιθύμητες» οργανώσεις απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και οι υποστηρικτές τους κινδυνεύουν να διωχθούν με το επιχείρημα ότι υποστηρίζουν ή προωθούν τις δραστηριότητές τους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο των αμερικανικών ταχυδρομείων

Διεθνή / Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναλάβει τα αμερικανικά ταχυδρομεία - Πιθανώς, για να τα κλείσει

Η ιστορική υπηρεσία USPS των ΗΠΑ είχε ελεγχόμενη ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 - Ο Τραμπ ετοιμάζει εκτελεστικό διάταγμα για να απολύσει τα μέλη του ΔΣ και να θέσει τα αμερικανικά ταχυδρομεία υπό τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει υποστεί πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση

Διεθνή / Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει υποστεί πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση

Στη Γερμανία, σχεδόν το 60% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με σχετική έρευνα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμα υψηλότερος.
LIFO NEWSROOM