Σφοδρές επικρίσεις- αλλά και καταγγελίες- έχει προκαλέσει ο τρόπος που κάλυψε η Βild την τραγική υπόθεση με τη δολοφονία πέντε παιδιών από τη μητέρα τους.
Την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας μια μητέρα σκότωσε τα πέντε από τα έξι παιδιά της και στη συνέχεια επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της. Στο ρεπορτάζ της Bild που προκάλεσε αντιδράσεις, η γερμανική εφημερίδα φιλοξενούσε δηλώσεις φίλου του παιδιού που επέζησε, όπως και μηνύματα που αντάλλαξαν τα δύο παιδιά στο WhatsApp. Επιπλέον, δημοσίευσε φωτογραφία του ανήλικου φίλου, η οποία δεν ήταν επεξεργασμένη ώστε να καλύπτονται τα χαρακτηριστικά του.
Σύμφωνα με την Tagesspiegel, ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 50 καταγγελίες στο συμβούλιο Τύπου για το ρεπορτάζ της Bild. Όμως, η εν λόγω ταμπλόιντ εφημερίδα δεν ήταν το μόνο Μέσο που επέλεξε να καλύψει με αυτό τον τρόπο την τραγική υπόθεση.
«Η Bild χρησιμοποίησε ένα παιδί για να εξασφαλίσει τις ιδιωτικές συνομιλίες ενός άλλου παιδιού», τονίζει το Bildblog, που επικρίνει εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη εφημερίδα. «Και η ιστοσελίδα του RTL φιλοξένησε συνέντευξη με τον φίλο του 11χρονου. Και αυτό το Μέσο δημοσίευσε τα ιδιωτικά μηνύματα του παιδιού που έχασε τα αδέλφια του», επισημαίνει ακόμη.
Και τα δύο επίμαχα δημοσιεύματα έχουν αποσυρθεί. Σύμφωνα με την Berliner Zeitung, το RTL απολογήθηκε γιατί στο αρχικό ρεπορτάζ συμπεριλήφθηκαν τα μηνύματα του παιδιού. Πάντως, ο διευθυντής της Bild, Γιούλιαν Ράιχελτ, επιχείρησε να δικαιολογήσει το επίμαχο ρεπορτάζ, λέγοντας ότι επρόκειτο για υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος.
Ο Ράιχελτ δήλωσε ότι η εφημερίδα βάσισε την κάλυψη της υπόθεσης στον τρόπο που τη διερεύνησαν οι αρχές. Και η αστυνομία αναφέρθηκε στις συνομιλίες του παιδιού και τις παρέθεσε στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε. Όχι μόνο η Bild, αλλά και οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι συνομιλίες ήταν ύψιστου ενδιαφέροντος, υποστήριξε.
«Δεν θα έπρεπε να αποκαλείται δημοσιογράφος όποιος έχει μια διαπίστευση», σχολίασε ο καθηγητής Δημοσιογραφίας, Τάνιεφ Σουλτς και έκανε λόγο για «ντροπή» της δημοσιογραφίας, κάνοντας αναφορά «στην άσχημη πρακτική των ρεπόρτερ των ταμπλόιντ, που παρενοχλούν τους πενθούντες σε καταστροφές και ποινικές υποθέσεις».
Με πληροφορίες από Deutschlandfunk
σχόλια