Τουλάχιστον ένα 10% των εμβολίων κατά του κορωνοϊού χορηγήθηκε σε άτομα που δεν ήταν σε λίστα προτεραιότητας στην Ιταλία. Στο μικροσκόπιο περίπου 70.000 ύποπτες περιπτώσεις.
Ο Μάριο Ντράγκι ήταν κάτι περισσότερο από σαφής: Η απόλυτη προτεραιότητα των εμβολιασμών είναι οι ηλικιωμένοι - όλοι οι άλλοι πρέπει να περιμένουν. Το δήλωσε ξεκάθαρα ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός και το επανέλαβε και ο ειδικός επίτροπος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο: «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Προηγούνται οι ηλικιωμένοι άνω των εβδομήντα ετών και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι πολίτες με σοβαρές παθήσεις και όσοι τους φροντίζουν», τόνισε ο Φιλιουόλο.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, συνολικά, έως τώρα, τουλάχιστον το 10% των δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού χορηγήθηκε σε άτομα που δεν ήταν σε κάποια λίστα προτεραιότητας. Συνέβη κυρίως στο Νότο (στην Καλαβρία, την Σικελία, την ευρύτερη περιοχή της Νάπολης), αλλά και στην βορειοδυτική περιφέρεια της Βάλε Ντ΄Αόστα. Στην Καλαβρία ξεκίνησε μάλιστα ειδική έρευνα, η οποία βάζει στο μικροσκόπιο περίπου 70.000 ύποπτες περιπτώσεις.
Πολιτικές πιέσεις, γνωριμίες και παρακράτος
Με την όλη υπόθεση ασχολείται και η κοινοβουλευτική επιτροπή κατά της μαφίας, καθώς με περίπου 2.300.000 δόσεις εμβολιάσθηκαν άτομα τα οποία δεν ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου. Από την βουλή της Ρώμης, ο πρόεδρος της επιτροπής κατά της μαφίας, Νικόλα Μόρα, θα ζητήσει να του δοθούν άμεσα τα ονόματα όλων όσων εξασφάλισαν το εμβόλιο πολύ νωρίτερα απ’ όσο θα έπρεπε.
Η ιστορία του δημάρχου του γνωστού χωριού Κορλεόνε στην Σικελία, ο οποίος δεν σεβάστηκε την σειρά προτεραιότητας και όταν τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την περίπτωσή του, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί είναι χαρακτηριστική. Αλλά σε αυτήν προστίθενται και χιλιάδες άλλες περιπτώσεις, για τις οποίες υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να ενεργοποιήθηκε ένα αδιαφανές δούναι και λαβείν: ένα μίγμα πολιτικής πίεσης, προσωπικών γνωριμιών και μαφιόζικού παρακράτους, το οποίο έχει βαθιές ρίζες.
Όλα αυτά, βέβαια, στην Ιταλία ευνοούνται και από τον επίσημο, θεσμικό μηχανισμό, ο οποίος μοιράζει ευθύνες και δικαιοδοσίες επί του συστήματος Υγείας μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και 20 περιφερειών.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle