Το Σαν Μαρίνο ψήφισε συντριπτικά υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων σε δημοψήφισμα, που αναιρεί νόμο του 1865.
Περίπου το 77,3% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να επιτραπούν οι αμβλώσεις έως και τη 12η εβδομάδα της κύησης. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή για σοβαρή δυσμορφία του εμβρύου.
Η συμμετοχή ήταν μικρή, καθώς προσήλθε μόλις το 41% των ψηφοφόρων. Η υπουργός Εσωτερικών, Ελένα Τονίνι, κάλεσε το κοινοβούλιο να συμπεριλάβει τα αποτελέσματα σε νέο νόμο.
Μέχρι τώρα, γυναίκες στο Σαν Μαρίνο που προχωρούσαν σε τερματισμό κύησης κινδύνευαν με ποινή φυλάκισης έως τριών ετών. Διπλάσια ήταν η ποινή για όποιον εκτελούσε την άμβλωση.
Οι γυναίκες που ζουν εκεί και ήθελαν να τερματίσουν την κύηση συνήθως πήγαιναν στην Ιταλία, όπου μπορούσαν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία σε ιδιωτικές κλινικές, με κόστος περίπου 1.500 ευρώ.
Η άμβλωση παραμένει απαγορευμένη στη Μάλτα, την Ανδόρα και το Βατικανό. Στο Γιβραλτάρ, τον Ιούνιο ψήφισαν υπέρ της χαλάρωσης των εξαιρετικά αυστηρών περιορισμών σε αυτό το ζήτημα. Η Ιρλανδία νομιμοποίησε την άμβλωση το 2018, επίσης έπειτα από δημοψήφισμα.
Σε ο,τι αφορά το Σαν Μαρίνο, η κοινωνική πρόοδος είναι αργή. Οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1960, δηλαδή 14 χρόνια μετά την Ιταλία και τους επετράπη να κατέχουν δημόσιο αξίωμα το 1974. Το διαζύγιο νομιμοποιήθηκε το 1986, με περίπου 16 χρόνια καθυστέρηση σε σύγκριση με την Ιταλία.
Με πληροφορίες από Reuters