Σε δίκη παραπέμπεται ο Σαρκοζί για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Σε δίκη παραπέμπεται ο Σαρκοζί για την υπόθεση των παρακολουθήσεων Facebook Twitter
EPA
0

Στο εδώλιο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Γαλλίας θα καθίσει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετωπίζει την κατηγορία της διαφθοράς.

Ο Σαρκοζί φέρεται να αποπειράθηκε να αποσπάσει πληροφορίες από ανώτατο δικαστικό, σχετικά με την υπόθεση πολιτικής χρηματοδότησης από την Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμο της L' Oreal.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ και ο πρώην δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ παραπέμπτονται σε δίκη για τη αποκαλούμενη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές που επιβεβαίωσε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, σε βάρος και των τριών ασκήθηκε δίωξη για "ενεργητική δωροδοκία" και "αθέμιτη άσκηση επιρροής".

Οι Ερζόγκ και Αζιμπέρ κατηγορούνται επίσης για "παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου".


Ο Σαρκοζί φέρεται ότι το 2014 επιχείρησε, μέσω του δικηγόρου του, να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες από τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, που τότε ήταν δικαστής στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στο πλαίσιο της διαδικασίας κατά την οποία ζητούσε να του επιστραφούν τα σημειωματάριά του, τα οποία είχαν κατασχεθεί κατά τις έρευνες για την υπόθεση Μπετανκούρ.


Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των ερευνών για μία άλλη: οι αρχές παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρώην προέδρου με αφορμή τις καταγγελίες ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του το 2007.


Οι αρχές είχαν διαπιστώσει τότε ότι ο πρώην πρόεδρος και ο δικηγόρος του επικοινωνούσαν μεταξύ τους με κινητά τηλέφωνα τα οποία είχαν αγοραστεί με ταυτότητες τρίτων προσώπων. Ο Σαρκοζί χρησιμοποιούσε ένα τηλέφωνο που φερόταν καταχωρημένο σε κάποιον Πολ Μπισμούτ.


Ο Σαρκοζί είχε επιδιώξει, χωρίς επιτυχία, την εξαίρεση μιας ανακρίτριας, της Κλερ Τεπό, λόγω της συμμετοχής της στο αριστερών τάσεων Συνδικάτο των Δικαστών (SM). Ζητούσε επίσης να μην γίνουν δεκτές ως στοιχεία οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, κάτι που απορρίφθηκε από το Ακυρωτικό Δικαστήριο τον Μάρτιο του 2016, μετά από σκληρή δικαστική μάχη.

Υποστήριζε ότι οι δικαστές που ερευνούσαν την υπόθεση της χρηματοδότησής του από τη Λιβύη υπερέβησαν τις αρμοδιότητές τους και ότι η ηχογράφηση των επικοινωνιών του με τον Ερζόγκ παραβίαζε τον απόρρητο μεταξύ δικηγόρου και πελάτη.


Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι συζήτησε την πιθανότητα να προσφέρει προαγωγή στον Αζιμπέρ σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες που θα του έδινε ο τελευταίος σχετικά με τις κατηγορίες ότι ο πρώην ταμίας του κόμματός του και άλλα πρόσωπα εκμεταλλεύτηκαν την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, την ηλικιωμένη και διανοητικά ασταθή Λιλιάν Μπετανκούρ, για να της αποσπάσουν δωρεές σε μετρητά.


Ο Νικολά Σαρκοζί έχει επίσης κατηγορηθεί, μαζί με άλλα 13 πρόσωπα, για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012. Η ημερομηνία της δίκης αυτής δεν έχει ακόμη οριστεί.


Για την κατηγορία της αθέμιτης άσκησης επιρροής ο Σαρκοζί μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 5 ετών και σε πρόστιμο 500.000 ευρώ, εφόσον κριθεί ένοχος.

Προ ολίγων ημερών, ο Νικολά Σαρκοζί κρατήθηκε για περισσότερα από δύο εικοσιτετράωρα και ανακρίθηκε για τη φερόμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας, από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, το 2007.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σκληρή πραγματικότητα στις φυλακές της Τουρκίας: Ραγδαία αύξηση κρατουμένων - Η απομόνωση ως εργαλείο καταστολής

Διεθνή / Η σκληρή πραγματικότητα στις φυλακές της Τουρκίας: Ραγδαία αύξηση κρατουμένων - Η απομόνωση ως εργαλείο καταστολής

Ραγδαία αύξηση κρατουμένων και εκτεταμένη απομόνωση στις φυλακές της Τουρκίας, αποκαλύπτουν τη σκληρή πολιτική καταστολής του καθεστώτος Ερντογάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι είχαν οι 15 διασώστες που δολοφονήθηκαν στη Γάζα, λέει ιατροδικαστής

Διεθνή / Τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι είχαν οι 15 διασώστες που δολοφονήθηκαν στη Γάζα, λέει ιατροδικαστής

Τα πτώματα των 15 εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές στη Γάζα βρέθηκαν θαμμένα σε ομαδικό τάφο - Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη αλλά αναφέρει ότι 6 από τα θύματα ήταν μέλη της Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Μαζικές κατασχέσεις κατοικιών στη Μαριούπολη: Η Ρωσία απαλλοτριώνει περιουσίες Ουκρανών που έφυγαν

Διεθνή / Μαζικές κατασχέσεις κατοικιών στη Μαριούπολη: Η Ρωσία απαλλοτριώνει περιουσίες Ουκρανών που έφυγαν

Ρωσικές αρχές κατάσχουν μαζικά σπίτια Ουκρανών που εγκατέλειψαν τη Μαριούπολη - Πάνω από 5.700 ακίνητα στο στόχαστρο - Καταγγελίες για παραβιάσεις διεθνούς δικαίου
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία στρέφεται σε κατασχεμένη αμερικανική εταιρεία για την τροφοδοσία του στρατού της

Διεθνή / Η Ρωσία στρέφεται σε κατασχεμένη αμερικανική εταιρεία για την τροφοδοσία του στρατού της

Η Glavprodukt, αμερικανικής ιδιοκτησίας εταιρεία παραγωγής τροφίμων, κατασχέθηκε από τη Ρωσία και προορίζεται για την τροφοδοσία του στρατού. Πώς αυτό επηρεάζει τις εύθραυστες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά την ανάκληση της φοροαπαλλαγής της Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά την ανάκληση της φοροαπαλλαγής του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά από την IRS να αφαιρέσει τη φοροαπαλλαγή του Χάρβαρντ, κατηγορώντας το πανεπιστήμιο για πολιτικοποίηση και μη συμμόρφωση με τις ομοσπονδιακές απαιτήσεις - Ποιες θα είναι οι συνέπειες
LIFO NEWSROOM