Σε κίνδυνο φτώχειας ένας στους έξι Γερμανούς - «Η κατάσταση πλήττει κυρίως όσους έχουν ήδη λίγα»

Σε κίνδυνο φτώχειας ένας στους έξι Γερμανούς - Ανησυχία λόγω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Ένας στους έξι ανθρώπους στη Γερμανία απειλήθηκαν πέρυσι με φτώχεια, με τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά ενός ατόμου σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση. Η ανησυχία αυξάνεται ενόψει του χειμώνα και της εξελισσόμενης ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το 2021 περίπου 13 εκατομμύρια άτομα ή το 15,8% του πληθυσμού κινδύνευσαν να διολισθήσουν σε κατάσταση φτώχειας. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2020 ήταν 13,2 εκατομμύρια. Ένα άτομο θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας εάν διαθέτει λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος του συνολικού πληθυσμού της χώρας, επισημαίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τη Γερμανία, το όριο το 2021 ήταν 15.009 ευρώ καθαρά ετησίως για ένα άτομο που ζει μόνο του και 31.520 ευρώ για δύο ενήλικες με δύο παιδιά κάτω των 14 ετών.

Σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, τα μονογονεϊκά νοικοκυριά και τα νοικοκυριά ενός ατόμου κινδυνεύουν περισσότερο, επισημαίνει η Στατιστική Υπηρεσία. Το 2021 κίνδυνο φτώχειας διέτρεχαν το 26,6% των ατόμων σε μονογονεϊκό νοικοκυριό και το 26,8% των ατόμων που ζούσαν μόνα τους. Επιπλέον, το 19,3% των συνταξιούχων κινδύνευαν με φτώχεια, αλλά μεταξύ των πλήρως απασχολούμενων, το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται στο 8,6%. Οι γυναίκες βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, καθώς κινδυνεύει το 16,5% έναντι του 15,1% των ανδρών.

«Το δράμα που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι απερίγραπτο. Η κατάσταση πλήττει κυρίως όσους έχουν ήδη λίγα», σχολιάζει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ Άννε Λέντσε και εξηγεί ότι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα ξοδεύουν ήδη ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων τους για στέγη και φαγητό, ενώ δεν είναι δυνατόν να αποταμιεύσουν προκειμένου π.χ. να ταξιδεύσουν.

«Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε διαμερίσματα με ανεπαρκή μόνωση, θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από το υψηλότερο κόστος ενέργειας», τονίζει η καθηγήτρια και εκτιμά ότι η φτώχεια θα αυξηθεί σημαντικά και πολλοί άνθρωποι «θα πέσουν κάτω από το επίπεδο επιβίωσης», ενώ θεωρεί ότι η βοήθεια από το κράτος δεν είναι αρκετή.

Σύμφωνα με τον ειδικό ερευνητή για θέματα φτώχειας και υποψήφιο ομοσπονδιακό πρόεδρο στις εκλογές του 2017 Κρίστοφ Μπουτερβέγκε, η απώλεια εισοδήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιδεινώνει ήδη την κατάσταση για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ενώ σε κάποιους κλάδους τα έσοδα στη διάρκεια της πανδημίας εκτοξεύτηκαν.

«Το πραγματικό πρόβλημα λοιπόν είναι οι μεγάλες ανισότητες. Η τάση στην πλούσια χώρα μας είναι να αντιμετωπίζουμε τη φτώχεια όλο και περισσότερο ως φαινόμενο περιθωριακών ομάδων και όχι ως κατάσταση που έχει πλέον φθάσει στο μέσο όρο», δηλώνει στο dpa ο κ. Μπουτερβέγκε και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο «η ενεργειακή και η επισιτιστική φτώχεια να εξελιχθούν στο βασικό κοινωνικό ζήτημα της δεκαετίας μας», αλλά και για τον κίνδυνο απώλειας της κοινωνικής συνοχής, καθώς, όπως λέει, στο περιβάλλον αστέγων, τοξικομανών και παράτυπων μεταναστών έχουμε τάσεις εξαθλίωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: 330 νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ - Νεκρός ο υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: 330 νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ - Νεκρός ο υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς

Σύμφωνα με την Χαμάς «το υπουργείο Υγείας κατέγραψε πάνω από 330 νεκρούς, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, και εκατοντάδες τραυματίες, δεκάδες από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση»
LIFO NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τούσκ προσφέρει στρατιωτική εκπαίδευση σε διάσημο ηθοποιό για να γίνει ο νέος Τζέιμς Μποντ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τούσκ προσφέρει στρατιωτική εκπαίδευση σε διάσημο ηθοποιό για να γίνει ο νέος Τζέιμς Μποντ

Μία ημέρα αφού έλαβε την πολωνική υπηκοότητα, ο ηθοποιός είδε την είδηση “Η Πολωνία απαιτεί τώρα από όλους τους άνδρες να συμμετέχουν σε στρατιωτική εκπαίδευση”, προκαλώντας την απάντηση του Τουσκ
LIFO NEWSROOM
Έκθεση: Αυτές είναι οι 5 χώρες της ΕΕ που «υπονομεύουν σκόπιμα το κράτος δικαίου»

Διεθνή / Αυτές είναι οι 5 χώρες της ΕΕ που «υπονομεύουν σκόπιμα το κράτος δικαίου», σύμφωνα με νέα έκθεση

Η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση της Ιταλίας και άλλων τεσσάρων χωρών της ΕΕ, κάνοντας λόγο για «δημοκρατικής ύφεση» της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM