Πριν τον ύπνο, ο David Gesualdi βουρτσίζει τα δόντια του και πλένει το πρόσωπό του. Στη συνέχεια κλείνει το στόμα του με σελοτέιπ για να «ευχαριστήσει» τη γυναίκα του.
Πρόκειται για μια συνήθεια που σύμφωνα με τη σύζυγο, Iris Gesualdi έχει αναζωογονήσει το γάμο του ζευγαριού μετά από ολόκληρα 50 χρόνια. «Δεν τον μισώ πια», λέει.
Ζευγάρια σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν αυτή την περίεργη «θεραπεία» για το ροχαλητό, η οποία έγινε ευρέως γνωστή μέσω μια τηλεοπτικής εκπομπής, ενός μπεστ σέλερ βιβλίου και γενικότερα των σόσιαλ μίντια.
If you have been working on your #sleep for a while, I found a new #health action that might make a difference: mouth taping 🤐. I know you will want to know what tape I use, so here is an affordable one that you can try: https://t.co/hZyGynx0JQ#mouthtaping #biohacking pic.twitter.com/wtQ1LFwNLK
— 🍎 Julie Daniluk, Nutritionist (@JulieDaniluk) May 11, 2022
Οι υπέρμαχοι της πρακτικής αυτής τοποθετούν μια όχι πολύ κολλώδη αυτοκόλλητη λωρίδα, όπως ταινία, είτε οριζόντια είτε κάθετα στα χείλη τους. Η πρακτική αυτή, λένε ότι σταματάει το ροχαλητό, εν μέρει ανακατευθύνοντας την αναπνοή από τη μύτη.
Η εν λόγω «θεραπεία» αντιμετωπίζεται βέβαια με σκεπτικισμό από την ιατρική κοινότητα. Η ελάχιστα μελετημένη πρακτική θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη, λένε οι γιατροί, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Aarti Grover, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Ιατρικής Ύπνου του Ιατρικού Κέντρου Tufts στη Βοστώνη.
«Ας πούμε ότι έχετε κάποια ιατρικά προβλήματα, όπως η γαστροοισοφαγική νόσος. Το να έχετε ταινία πάνω από το στόμα σας μπορεί να είναι επιζήμιο», τόνισε.
For the last 6 weeks I've taped my mouth before going to sleep.
— Dan Go (@FitFounder) August 7, 2022
Here are 8 things I've learned: pic.twitter.com/QMcTxiLlPl
Από την άλλη, ο καθηγητής Steven Park εκτιμά ότι πολλοί γιατροί είναι υπερβολικοί λέγοντας πως δεν έχει δει τεκμηριωμένες περιπτώσεις που να έχει συμβεί κάτι κακό από αυτή την πρακτική: «Στη χειρότερη περίπτωση, ξυπνάτε και βγάζετε την ταινία».
Το σελοτέιπ στο στόμα δε λειτουργεί για όλους όσους ροχαλίζουν, αλλά μπορεί να βοηθήσει όσους αναπνέουν από το στόμα τους ενώ κοιμούνται, λέει ο Park. Η ταινία θα μπορούσε να φέρει την πολυπόθητη ησυχία κρατώντας το στόμα κλειστό, προσθέτει.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal