«Βαθιά απογοητευμένος» δηλώνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, για την αποτυχία των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε τελική συμφωνία σήμερα για ένα σχέδιο διαμοιρασμού των 120.000 προσφύγων.
«Πρέπει να υπάρξει μια αποφασιστική συμφωνία χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των αναγκών, μια τολμηρή δράση που να βασίζεται στην αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη», ανέφερε σε δήλωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Η πλειοψηφία των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, συμφώνησε κατ 'αρχήν να μοιραστούν τους 120.000 αιτούντες άσυλο, από τους περίπου 40.000 που μοιράζονται σε εθελοντική βάση μέχρι στιγμής.
Αλλά οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που θα επισημοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου, ήταν ασαφείς με πολλές πρώην κομμουνιστικές κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες να εξακολουθούν να απορρίπτουν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις.
Σερβία: Οι Ούγγροι να ξαναστείλουν τους μετανάστες στην Ελλάδα
Μετά την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων ελέγχου των συνόρων που έθεσε σε ισχύ η Ουγγαρία, από τα μεσάνυχτα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία.
Οι ουγγρικές αρχές κατάφεραν να αποκλείσουν πλήρως την είσοδο παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι τώρα είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στη Σερβία.
Η κατάσταση ώρα με την ώρα επιδεινώνεται καθώς καταφθάνουν συνεχώς μετανάστες που εισήλθαν στη Σερβία, κατά τη διάρκεια τις χθεσινής ημέρας, από τα Σκόπια.
Οι ουγγρικές αρχές στη συνοριακή διάβαση "Χόργκος" αρνούνται να δεχθούν τις αιτήσεις των προσφύγων και τους στέλνουν σε άλλη συνοριακή διάβαση που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα πιο μακριά και όπου υπάρχει κέντρο καταγραφής προσφύγων.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ουγγαρία, όπως δήλωσε χθες και ο πρωθυπουργός της Βίκτορ Όρμπαν, θα αρνηθεί να επιτρέψει την είσοδο σε όσους δεν έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στη Σερβία.
Με τον τρόπο αυτό, η Ουγγαρία προσπαθεί να διασφαλίσει το δικαίωμα επιστροφής στη Σερβία προσφύγων και μεταναστών, των οποίων θα απορρίψει την αίτηση για άσυλο.
Οι κινήσεις αυτές της Βουδαπέστης προκαλούν προβληματισμό και νευρικότητα στο Βελιγράδι. Ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος είναι επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι "η Σερβία δεν θα δεχθεί πίσω πρόσφυγες ή μετανάστες που έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία".
"Εμείς κανέναν μετανάστη δεν θα αναγκάσουμε να μείνει στη Σερβία και δεν θα επιτρέψουμε επίσης σε καμία χώρα να επιστρέψει μετανάστες στο έδαφός μας με τη βία και χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται για την επαναπροώθηση" ανέφερε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Tanjug" ο υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν.
Διευκρίνισε δε, ότι η Σερβία θα παράσχει κάθε βοήθεια στους μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφός της και θα δεχθεί πίσω ακόμη και αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη με την Ουγγαρία.
Την αποφασιστικότητα της Σερβίας να αντισταθεί στις προθέσεις της Ουγγαρίας για επιστροφή των μεταναστών εξέφρασε και ο συνεργάτης του Βούλιν και γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Νέναντ Ιβανίσεβιτς. "Αν θέλουν (σ.σ. οι Ούγγροι) να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλουμε το στρατό μας στα σύνορα" ανέφερε ο κ. Ιβανίσεβιτς, μιλώντας σε ημερίδα για το μεταναστευτικό που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι.
Στη Σερβία, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 12000 πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εισήλθαν στη χώρα από τα Σκόπια 3000, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το Βελιγράδι και στη συνέχεια για τα σύνορα με την Ουγγαρία.
σχόλια