Στη δημιουργία προσφυγικών ροών, που θα προκαλέσουν πιθανώς αποσταθεροποίηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσκοπεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από τις δυνάμεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αυτό εκτιμά, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Τίμοθι Σνάιντερ, κάνοντας λόγο για ένα «σχέδιο πείνας» από την πλευρά του ρώσου προέδρου, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προσφυγικών ροών.
Σε μία σειρά αναρτήσεων στο Twitter ο Σνάιντερ εξηγεί πώς θεωρεί ότι χρησιμοποιεί ο Πούτιν προς όφελός του την επισιτιστική ανασφάλεια, αποκαλώντας την «τελευταίο κεφάλαιο της πολιτικής τής πείνας».
«Η Ρωσία έχει ένα σχέδιο πείνας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να προκαλέσει λιμό σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου στην επόμενη φάση του πολέμου του στην Ευρώπη», έγραψε το περασμένο Σάββατο σε ανάρτησή του στα social media ο Τίμοθι Σνάιντερ, αναφερόμενος στην τροπή που φαίνεται να λαμβάνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη κόντρα της Ρωσίας με τη Δύση.
Russia has a hunger plan. Vladimir Putin is preparing to starve much of the developing world as the next stage in his war in Europe. 1/16
— Timothy Snyder (@TimothyDSnyder) June 11, 2022
Ο ιστορικός εκτιμά ότι τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του «σχεδίου πείνας» του Πούτιν:
Πρώτον, να σταματήσει τις εξαγωγές της Ουκρανίας σε μία προσπάθεια να τη διαλύσει ως κρατική οντότητα.
Δεύτερον, να προκαλέσει αστάθεια στην Ευρώπη με κύματα προσφύγων από περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή, που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.
Russia is planning to starve Asians and Africans in order to win its war in Europe. This is a new level of colonialism, and the latest chapter of hunger politics. 16/16
— Timothy Snyder (@TimothyDSnyder) June 11, 2022
Τρίτον, να χρησιμοποιήσει τη λιμοκτονία ως «υπόβαθρο για έναν διαγωνισμό προπαγάνδας».
«Όταν ξεκινήσουν οι αναταραχές για τα τρόφιμα και θα εξαπλώνεται ο λιμός, η ρωσική προπαγάνδα θα κατηγορήσει την Ουκρανία και θα ζητήσει την αναγνώριση των ρωσικών εδαφικών κατακτήσεων στην Ουκρανία και την άρση όλων των κυρώσεων», λέει ο Σνάιντερ.