Σκληρές απαιτήσεις της Ρωσίας από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σε προσχέδια συμφωνιών

Σκληρές απαιτήσεις της Ρωσίας από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σε προσχέδια συμφωνιών Facebook Twitter
0

Η Ρωσία απαιτεί από το ΝΑΤΟ να αρνηθεί την ένταξη στην Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και να περιορίσει τη στρατιωτική ανάπτυξη στην κεντρική και ευρωπαϊκή Ευρώπη. 

Αυτά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προσχέδιο συμφωνιών για την ασφάλεια που δημοσίευσε η Μόσχα, αλλά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έχουν ήδη απορρίψει αμφότερες αυτές τις απαιτήσεις. 

Τα έγγραφα- που υποβλήθηκαν στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα- ζητούν επίσης να απαγορευθεί η αποστολή αμερικανικών και ρωσικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών σε περιοχές από όπου μπορούν να πλήξουν εδάφη της άλλης χώρας. Ακόμη, η Μόσχα απαιτεί μείωση των συμμαχικών ασκήσεων κοντά στη Ρωσία. 

Φαίνεται βέβαιο ότι οι σκληρές απαιτήσεις θα απορριφθούν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που έχουν τονίσει ότι η Ρωσία δεν έχει λόγο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σημειώνει το Associated Press. Ο γ.γ. της Συμμαχίας προειδοποίησε ότι οι όποιες συζητήσεις με τη Μόσχα για την ασφάλεια θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ και να συμπεριλάβουν την Ουκρανια και άλλους εταίρους. 

Η δημοσίευση του προσχεδίου έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης, λόγω της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία, κάτι που έχει προκαλέσει φόβους για μία εισβολή. Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα. Όμως, απαίτησε από τη Δύση να παρέχει μια σειρά νομικών εγγυήσεων, που αποκλείουν την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και την ανάπτυξη δυνάμεων της Συμμαχίας εκεί. Απαίτηση που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε ότι οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ έχουν πλησιάσει σε «επικίνδυνο σημείο» και σημείωσε ότι η ανάπτυξη δυνάμεων και οι ασκήσεις της Συμμαχίας κοντά στη Ρωσία έχουν εγείρει «απαράδεκτες» απειλές στην ασφάλειά της.


Το προσχέδιο

Το προσχέδιο των συμφωνιών- μία συνθήκη ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ και μια συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ- περιλαμβάνει υποχρεώσεις για την απόσυρση όπλων και αποφυγή ασκήσεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τα μέλη της Συμμαχίας. Ο Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η Μόσχα πρότεινε να ξεκινήσουν αμέσως οι ΗΠΑ τις συζητήσεις για τα προτεινόμενα προσχέδια, στη Γενεύη. 

Με βάση τα προσχέδια, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα έχουν υποχρέωση να σταματήσουν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά για την ένταξη άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και να ανακαλέσουν την υπόσχεση του 2008 για την προσθήκη της Ουκρανίας και της Γεωργίας.  

Επίσης θα απαγορεύεται στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις στα εδάφη της Ουκρανίας, της Γεωργίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. 

Επιπλέον, το προσχέδιο της συμφωνίας με το ΝΑΤΟ περιλαμβάνει την τολμηρή απαίτηση της μείωση της ανάπτυξης στρατευμάτων της συμμαχίας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, δηλώνοντας ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν να μην αναπτύξουν στρατεύματα σε περιοχές όπου δεν είχαν παρουσία πριν από το 1997, δηλαδή προτού αρχίσει η επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, εκτός περιπτώσεις κοινής συναίνεσης. 

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 1999 και το 2004 ακολούθησαν οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. Τα χρόνια που ακολούθησαν οι Αλβανία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία επίσης εντάχθηκαν, ανεβάζοντας τα μέλη της Συμμαχίας στα 30. 

Το προσχέδιο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ περιλαμβάνει απαγόρευση της ανάπτυξης αμερικανικών και ρωσικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών σε «περιοχές όπου μπορούν να πλήξουν στόχους στα εδάφη της άλλης πλευράς». 

Επίσης, η Μόσχα οραματίζεται μια δέσμευση για τη μη τοποθέτηση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς σε περιοχές όπου μπορούν να πλήξουν τα εδάφη της άλλης πλευράς. Ένας όρος που έρχεται μετά από την απόσυρση των ΗΠΑ και της Ρωσίας από συμφωνία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, για την απαγόρευση τέτοιων όπλων. 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως το ΝΑΤΟ έλαβε το ρωσικό προσχέδιο και σημείωσε ότι ο όποιος διάλογος με τη Μόσχα «θα πρέπει επίσης να αφορά τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τις ρωσικές ενέργειες, να βασίζεται στις βασικές αρχές και τα έγγραφα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και να γίνει σε διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία». 

Συμπλήρωσε ότι οι 30 χώρες του ΝΑΤΟ έχουν καταστήσει σαφές ότι αν η Ρωσία κάνει ξεκάθαρα βήματα για τη μείωση των εντάσεων, «είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για μέτρα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης». 

Με πληροφορίες από AP 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ