Το σκυλί έχει τεθεί σε καραντίνα από τις 26 Φεβρουαρίου όταν ο κηδεμόνας του χρειάστηκε να νοσηλευθεί εφόσον νόσησε από τον κορωνοϊό. Επαναλαμβανόμενα τεστ με δείγματα που λήφθηκαν από το στόμα αλλά και τη μύτη του σκύλου έδειξαν ότι το ζώο είναι «ασθενώς θετικός» στον κοροναϊό, δήλωσαν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ.
Το αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση αίματος δείχνει ότι «δεν υπάρχει ισχυρή ανοσοαπόκριση και ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος μετρήσιμες ποσότητες αντισωμάτων στο αίμα» ανέφερε η κυβερνητική δήλωση. Ωστόσο, «η αρνητική ορολογική εξέταση δεν υποδηλώνει ότι το σκυλί δεν έχει μολυνθεί από τον ιό».
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντισώματα δεν αναπτύσσονται πάντα σε ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις μόλυνσης στον άνθρωπο και ότι δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα στα πρώιμα στάδια της μόλυνσης.
Ο J. Scott Weese, καθηγητής στο Κτηνιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου του Guelph στο Οντάριο, ο οποίος μελετά τις νόσους των ζώων, δήλωσε στην Washington Post ότι η πρώτη πιθανή εξήγηση που μπορεί να σκεφθεί είναι πως η λοίμωξη στον σκύλο είναι τόσο ήπια ώστε ο οργανισμός του δεν παράγει ισχυρή αντίδραση αντισωμάτων.
«Τα επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα προηγούμενων εξετάσεων υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πραγματική μόλυνση» ανέφερε ο Weese σε email που απέστειλε. «Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μάλλον πρόκειται για μια λοίμωξη «χαμηλού επιπέδου» διότι τα σκυλιά δεν θεωρούνται πολύ καλοί ξενιστές αυτού του ιού, με βάση τη γενετική τους δομή και ό,τι γνωρίζουμε για το SARS».
Αρχικά, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είχε δηλώσει ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορεί να οφείλονταν σε «περιβαλλοντική μόλυνση» και όχι σε λοίμωξη. Αλλά σε ενημέρωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι είχε συμβουλευτεί τους τοπικούς εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας καθώς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο σκύλος είχε στην πραγματικότητα λοίμωξη χαμηλού επιπέδου και στο «ότι είναι πιθανό να πρόκειται για περίπτωση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε ζώο».
Την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι αλληλουχίες του DNA του ιού που συλλέχθηκαν από τον σκύλο ήταν «πολύ παρόμοιες» με δείγματα που συλλέχθηκαν από ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον ιό με τους οποίους το ζώο είχε έρθει σε επαφή. Αυτό δείχνει ότι «ο ιός πιθανώς μπορεί να εξαπλωθεί από ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό στα σκυλιά». Ο σκύλος δεν έδειξε συμπτώματα και θα διεξαχθούν περαιτέρω εξετάσεις αίματος.
Ακόμα δεν είναι σαφές τι μπορεί να σημαίνει αυτή η μεμονωμένη περίπτωση σε ένα ευρύτερο επίπεδο. Πάντως οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συντείνουν στο ότι τα ζώα μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του κορωναϊού ωστόσο το ενδεχόμενο είναι υπό διερεύνηση. Αυτή την εβδομάδα, ο ΠΟΥ ανέφερε στην ιστοσελίδα του ότι ο σκύλος του Χονγκ Κονγκ είχε «μολυνθεί», αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι γάτες, τα σκυλιά ή άλλα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο.
Προς το παρόν οι ειδικοί λένε ότι οι υγιείς άνθρωποι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια ζώα τους με διαφορετικό τρόπο ούτε και να ανησυχούν ότι τα ζώα τους μπορούν να προσβληθούν από τον ιό. Ωστόσο, οι άνθρωποι που προσβληθεί από τον ιό ή έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους που νοσούν από τον κορωνοϊό, θα πρέπει να περιορίζουν την επαφή με τα κατοικίδιά τους, τόσο για να αποφεύγουν την έκθεση των κατοικίδιων ζώων τους στον ιό όσο και για την πρόληψη της εμφάνισης του ιού στο δέρμα ή τη γούνα τους, η οποία μπορεί να μεταδοθεί σε άλλο άτομο που αγγίζει το ζώο.
Με πληροφορίες από την Washington Post
σχόλια