Σόιμπλε: Η Ελλάδα ζούσε για πολύ καιρό υπεράνω των δυνατοτήτων της

Σόιμπλε: Η Ελλάδα ζούσε για πολύ καιρό υπεράνω των δυνατοτήτων της Facebook Twitter
19

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα προβλήματα που βασανίζουν την Ελλάδα δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες, την Ευρώπη ή τη Γερμανία, αλλά εντοπίζονται στο ότι η χώρα ζούσε για πολύ καιρό υπεράνω των δυνατοτήτων της ενώ πιθανόν η Ευρωζώνη ήταν επίσης ένας πειρασμός. Αυτά διατύπωσε στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο Γερμανός υπουργός οικονομικών ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις γερμανικές αποζημιώσεις, ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μια φορά πως το θέμα έχει κλείσει.

Ο Σόιμπλε αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα που μεγαλώνουν την ένταση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου και υποστήριξε πως ποτέ δεν έχει προσβάλει Έλληνες συναδέλφους του και δεν φταίει ο ίδιος που τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης δεν μεταφράζουν σωστά τις δηλώσεις του.

19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πνευμονία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής της

Διεθνή / Με πνευμονία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής της

«Αν και η πρόεδρος δεν βρίσκεται με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, καθώς αναρρώνει από την πνευμονία, οι εργασίες συνεχίζονται και έχει καθημερινή επαφή με όλους εμάς», δήλωσε η εκπρόσωπός της
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Θα πρότεινα τη μελέτη ενός άλλου Wolfgang, αυτού του Goethe, ο οποίος έτρεφε απεριόριστο θαυμασμό για το ελληνικό πνευμα. Ίσως μπορεί να βοηθήσει τους γερμανούς πολιτικούς να κατανοήσουν κάποιες θέσεις.
Οχι δεν το πιστευω...η χωρα ζουσε υπερανω των-μικρων δυστυχως-δυνατοτητων της;;;Μην τα λετε αυτα,διοτι υπαρχουν κομματα που το δογμα ''ο,τι παραγεις,ξοδευεις'' το θεωρουν μερκελισμο και τους θιασωτες του γερμανοτσολιαδες...Οταν μια χωρα βγαζει 100 και ξοδευει 140,τοτε δεν παει καλα.Και οταν και τα 100 που βγαζει(τα υπολοιπα 40 ειναι δανεια...)ειναι απο ενα σαθρο και μη παραγωγικη συστημα,ποσο μακρια μπορει να παει ολη αυτη η κατασταση;;Αλλα ξεχασα,οι Γερμανοι και οι υπολοιποι Ευρωπαιοι-ακομα και οι κυπριοι,ισπανοι,πορτοκαγοι,ιρλανδοι κτλπ που βγαινουν απο τα μνημονια-μας κανουν οικονομικο πολεμο......
Η Ελλάδα ζουσε πανω απο τα μέτρα της, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισλανδια η Ισπανία και η Ιταλία πως ζουσαν;Τελικα σε αυτή την ΕΕ οι μονοι αδικημενοι ειναι οι Γερμανοι του 40% εξαγωγικόυ πλεονασματος (το οποιο φυσικα παραβιαζει την συνθήκη της ΕΕ αλλά κανεις δεν φαινεται να διαμαρτυρεται!!)!.Αντιστοιχα ποσοστα πλεονασμάτα φυσικα ειχαν οδηγησει στον Α' ΠΠ ...
Το θέμα με την Ελλάδα είναι πως ενω έχει όλες τι προϋποθέσεις να είναι ένα πραγματικά εύπορο κράτος επιλέγει μονίμως την εύκολη λύση. Την περίοδο της μεγάλης ευμάρειας, που τα ευρώ πέφταν βροχή απο την Ε.Ε αντί να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος επιλέγαμε να κάνουμε τα λεφτά αυτά επιδόματα για τους δημοσίους υπάλληλους.
Ναι, και γι αυτό 20 χρόνια μετά χρεοκοπήσαμε. Όταν βασίζεις την οικονομική σου ανάπτυξη στην κατανάλωση όπως κάναμε εμείς αργά ή γρήγορα θα καταστραφεις. Ειδικά όταν αυτό το καταναλωτικό όργιο που βιώσαμε εδω δεν βασίζεται πάνω σε κάποια παραγωγή (δηλαδή χρήμα που μπαίνει στην οικονομία μεσώ παραγωγών και εξαγωγών και χρησιμοποιείται μετα απο τους πολίτες για κατανάλωση και άρα εισαγωγές) αλλά απο δανεικά. Το πλέον αντιπαραγωγικό κομμάτι της οικονομίας (δημόσιοι υπάλληλοι) αμείβονταν με περισσότερα λεφτά απο το υπόλοιπο 80% που εν τέλει πρόσφερε και κάτι (φόρους, παραγωγή κλπ). Βρες λογική μέσα σε αυτό το χάος τώρα εσύ.
Ο διαχωρισμός σε ''παραγωγικό'' ιδιώτη και ''μη παραγωγικό δημόσιο'' είναι άστοχη: πώς θα μετρήσεις την παραγωγικότητα του υπαλλήλου του ληξιαρχείου; την παραγωγικότητα του αστυφύλακα; του πυροσβέστη; του αξιωματικού των καταδρομών;Από εκεί και πέρα, μπορείς να μου πεις τι ακριβώς ''παράγουν'' ο ταξιτζής, ο κομμωτής, ο διεκπεραιωτής, ο λογιστής, ο πολιτικός μηχανικός, ο περιπτεράς;Θέλω εν ολίγοις να πω ότι είναι απατηλή η διάκριση. Το να δεχθώ ότι υπήρχαν μεγάλοι μισθοί σε περιπτώσεις που δεν έπρεπε στο Δημόσιο είναι αυτονόητο. Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι μισθοί ήταν και ο βασικός λόγος που ως χώρα είχες το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων στην Ε.Ε., μία βασικά ''ανωμαλία'' της οικονομίας μας.
Εδώ το πρόβλημα ηταν συστημικο. Γενικα τα λεφτα της ΕΕ και ο τρόπος που έρχονται δεν ειναι κατι που μπορει να πυροδοτησει υγιεις αναπτυξιακες διαδικασίες.
Τις άλλες χώρες πως τις βοήθησε δηλαδή; Το πρόβλημα προφανώς και είναι συστημικό αλλά βαραίνει περισσότερο εμάς. Βαραίνει εμάς γιατί απο αυτά τα λεφτά ο εκάστοτε υπουργός ή βουλευτής ή τοπικό άρχοντας έβαζε το χεράκι του με την ανοχή όλων μας και όταν τελικά αυτα τα λεφτά φτάνανε στον απλό πολίτη δεν υπήρχε κανένας απολύτως έλεγχος. Όταν τα κονδύλια για τους αγρότες που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την αγορά καλύτερου εξοπλισμού χρησιμοποιούταν απο τους αγρότες για την αγορά τζίπ τι περιμένεις πως θα συμβεί;
Η Ελλάδα,δεν ήταν έτοιμη να μπει στο ευρώ..το ξέρατε πολύ καλά αυτό το 2000..μετά που μπήκαμε εκεί μέσα,εκτινάχθηκε το κόστος των προιόντων 2 και 3 φορές απάνω,μέσα σε μια νύχτα και χάσαμε και σε ανταγωνιστηκότητα...Ανάθεμα την ώρα που μπαίναμε...να μην ξεχναμε ότι λεηλατήσατε μια φτωχή χώρα το 1940 και μετά πουλάγατε τρελίτσα,ότι δήθεν δεν μας χρωστάτε τίποτα...
'η χώρα ζούσε για πολύ καιρό υπεράνω των δυνατοτήτων της' Πηγή: www.lifo.grΝαι, είναι απολύτως αληθές, αλλά ο Κος Σόιμπλε επιλέγει να αναφέρει τμηματικά την αλήθεια, επικεντρωμένος στα σημεία που τον εξυπηρετούν.
Φυσικά και είναι αλήθεια. Το γαμ...το που με τρελαίνει εμένα προσωπικά είναι, ότι δεν μπορώ να το ακούω από το στόμα ενός Γερμανού, για έναν και μόνο λόγο: Εμείς τα φάγαμε σε μία "έξαλλη ζωή" πέρα των δυνατοτήτων μας και οι ΕΤΑΙΡΟΙ μας τιμωρούν με εξαντλητική λιτότητα. Οι Γερμανοί παππούδες τους τα έφαγαν σε εκστρατείες εξόντωσης όλων των υπολοίπων λαών και οι ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ τους τους έδωσαν μία ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ 2η ευκαιρία με χρηματοδότηση της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του κράτους τους.
Μπορεί να ζούσε η Ελλάδα πάνω από τις δυνατότητες της, αλλά αφενός οι υπαίτιοι αυτών των σπαταλών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή έχουν το θράσος να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, λες και ήταν άλλα κόμματα αυτά που έβαλαν λυτούς και δεμένους στο δημόσιο ή που στον ΟΤΕ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες έβγαζαν με εθελουσία έξοδο, εφάπαξ και πληρωμένες όλες τις υπολειπόμενες κρατήσεις(!) υπάλληλους από τα 55 σε σύνταξη.Αφετέρου, η Γερμανία και οι περισσότεροι εταίροι μας στην ΕΕ έβλεπαν που πήγαινε η πορεία της οικονομίας της Ελλάδας και τι έκαναν; Συνέχισαν να την δανείζουν με ολοένα αυξανόμενο επιτόκιο και χωρίς να τους καλέσουν προ των ευθυνών τους από το 2001 μέχρι φέτος. Γιατί; Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους κάνει όλα τα χατίρια και δεν υπογράφει ότι έγγραφο του δώσουν χωρίς να κοιτάξει πρώτα τι γράφει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετούς παλιοπασόκους, και μην ξεχνάς κάτι ακόμη: ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά γενικότερα επηρέαζαν τις λεγόμενες ''ομάδες πίεσης'' προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Δε λέω ότι τα δύο (πάλαι ποτέ) κόμματα εξουσίας δεν φέρουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αλλά φοβάμαι ότι το πρόβλημα είναι γενικότερα του πολιτικού συστήματος και όχι ορισμένων κομμάτων, ασχέτως του επιμερισμού της ευθύνης σε ποσοστά.
Συμφωνώ μαζί σου ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο όσους ήταν ή είναι ακόμη στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως λέει και η παροιμία "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι". Σίγουρα αρκετοί πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων διόγκωσαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν ελέγχονται από τη δικαιοσύνη και την εφορία, όπως όλοι μας, δεν νομίζω να τους παίρνει να κάνουν αυτά που έκαναν όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στην εξουσία.Κάποια στιγμή πρέπει σαν χώρα να παραδεχθούμε τα λάθη μας, να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει, να μάθουμε από αυτά και να προχωρήσουμε. Στο χέρι μας είναι.
Με 920.000 δημόσιους υπαλλήλους και 2.500.000 συνταξιούχους; Μα τι λέτε κ. Σόιμπλε; Δηλαδή οι μισθοί στον ΟΣΕ 80.000 € το χρόνο ήταν υπερανω των δυνατοτήτων του οργανισμού; Τέρμα η λιτότητα! Αυξήσεις, προσλήψεις, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης!
''η χώρα ζούσε για πολύ καιρό υπεράνω των δυνατοτήτων της'': δε μας είπε κάτι καινούριο ο κ. Σόιμπλε, και το θέμα είναι ότι ο στόχος μας ως λαού φοβάμαι ότι είναι αυτός ακριβώς ακόμη, να ζήσουμε υπεράνω των δυνατοτήτων μας. Πιστεύω ότι η επιστροφή στις προ του 2009 καταστάσεις δεν είναι πλέον εφικτή, θα πρέπει να το κατανοήσουμε κάποια στιγμή αυτό.