Σύζυγοι Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στη Μαριούπολη έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κίεβο απαιτώντας την απομάκρυνση των συζύγων τους από την υπό ρωσική πολιορκία πόλη.
Η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση και έδωσε ειδοποιήσεις επιστράτευσης στους άνδρες που συμμετείχαν σε αυτή.
«Σώστε τον στρατό», «Σώστε τους ήρωες της Μαριούπολης», ανέφεραν κάποια από τα πλακάτ που κρατούσαν στα χέρια τους οι περίπου 50 άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα την Παρασκευή, αψηφώντας την κυβερνητική απαγόρευση. Αίτημά τους να γίνουν διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους για τη μοίρα των στρατιωτών.
Ο ΟΗΕ ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για την απομάκρυνση των 200 αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, κάτι που ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει περιγράψει ως «απόδραση από την κόλαση». Μέχρι τώρα ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός έχουν διασώσει 500 αμάχους που είχαν βρει καταφύγιο στη χαλυβουργία, στις δύο επιχειρήσεις που έχουν γίνει την τελευταία εβδομάδα.
Όμως, οι διαπραγματεύσεις με τις ρωσικές δυνάμεις δεν αφορούν την τύχη των περίπου 1.000 Ουκρανών στρατιωτών που μάχονται στις τεράστιες εγκαταστάσεις του εργοστασίου, κάτι που έχει προκαλέσει διαδοχικές διαμαρτυρίες από συγγενείς τους τις τελευταίες ημέρες.
Σήμερα, αστυνομικοί έδωσαν εντολή στις γυναίκες να φύγουν από την πλατεία Ανεξαρτησίας όπου είχαν συγκεντρωθεί, καθώς δεν είχε δοθεί άδεια στη διαμαρτυρία και έδωσαν ειδοποιήσεις επιστράτευσης σε αρκετούς άνδρες που βρίσκονταν εκεί.
«Δεν έγιναν συλλήψεις. Υπήρχαν αστυνομικοί που εξήγησαν ότι υπό τον στρατιωτικό νόμο δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις και οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από μόνοι τους», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κιέβου, Γιούλια Γκιρντβίλις.
Όλοι είναι σε κατάσταση πανικού, δήλωσε η Μαρία, μια 32χρονη εκπρόσωπος των συζύγων και συγγενών των στρατιωτών. Ο σύντροφός της, ο 29χρονος Αρτέμ, σκοτώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη μάχη.
«Δεν εκπροσωπώ μόνο τους συγγενείς του τάγματος του Αζόφ αλλά και όλου του στρατού. Έχουμε το δικαίωμα για εξηγήσεις. Δεν είμαστε ενάντια στην κυβέρνηση, συγκεντρώθηκαν εδώ απλά για να παλέψουν για τα δικαιώματα των οικογενειών τους. Είναι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Είναι δύσκολο ακόμη και να διαπιστωθεί ποιος είναι ζωντανός και ποιος όχι», τόνισε.
Σύμφωνα με την ίδια, η αστυνομία ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να μην φωτογραφηθούν κρατώντας τα πλακάτ που αναφέρονταν στη Μαριούπολη.
«Τα κορίτσια ρώτησαν την αστυνομία αν μπορούσαν να μας φωτογραφίσουν και απάντησαν: Ναι, απλά απομακρύνετε τα πλακάτ που λένε “σώστε τη Μαριούπολη”. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι λάθος, επειδή απλά θέλουμε κάποιον εκπρόσωπο των αρχών να βγει και να μας δώσει κάποιες εξηγήσεις. Τι συμβαίνει; Απλά να μας ενημερώσουν ότι δεν ξέχασαν τους στρατιώτες μας και ότι κάνουν κάτι», τόνισε η 32χρονη.
Με πληροφορίες από Guardian