Αποχώρησε η πρώτη ομάδα Ελλήνων από το Σουδάν, όπου συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών.
Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, Κυριακή, το απόγευμα γίνεται γνωστό πως μεταξύ των ατόμων που απεγκλωβίστηκαν είναι και δύο τραυματίες. Συνολικά είναι 8 οι Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα.
Η επιχείρηση έγινε με τη βοήθεια της Γαλλίας και οι διαδωθέντες είναι εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί.
Όπως αναφέρει το ΥΠΕ, «στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε».
Στον προορισμό τους, βρίσκονται ήδη η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο επίτιμος πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί και θα αναλάβουν την υποδοχή και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.
«Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, καθώς και προς την Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν» αναφέρεται.
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα αναχώρησαν για την Αίγυπτο δύο ελληνικά αεροσκάφη, ένα C-130 και ένα C-27, και κομάντος που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.
Ξεκαθαρίστηκε, επίσης, πως δεν υπήρξαν Έλληνες-θύματα από την επίθεση που δέχθηκε το γαλλικό κομβόι.
Κατά την ενημέρωση που παρείχε χθες το υπουργείο Εξωτερικών, είναι περίπου 122 οι Έλληνες και Κύπριοι που έχουν αιτηθεί βοήθεια ώστε να αποχωρήσουν από τη χώρα.
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, είχαν ενημερώσει νωρίτερα πως περίπου 100 Γάλλοι και πολίτες άλλων χωρών έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη χώρα. Ωστόσο, δεν είχε διευκρινιστεί πως μεταξύ αυτών είναι και Έλληνες υπήκοοι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα είπε ότι μια «χούφτα» Ολλανδοί κατάφεραν να φύγουν από το Χαρτούμ με γαλλικό αεροσκάφος, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «πολύ περίπλοκη επιχείρηση» που γίνεται με τη βοήθεια της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών.
Ο Χούκστρα εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μεγαλύτερη ομάδα θα καταφέρει να αναχωρήσει αργότερα απόψε με τα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη που ανέπτυξε η Ολλανδία στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσουν στην εκκένωση.
Συνολικά, 150 Ολλανδοί πολίτες έχουν ζητήσει από την κυβέρνησή τους να τους βοηθήσει να φύγουν, σύμφωνα με μια επιστολή που υποβλήθηκε σήμερα στο ολλανδικό κοινοβούλιο.