Μηχανικοί στο εργαστήριο πυρηνικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αλμπουκέρκη στο Νέο Μεξικό, έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια σχεδιάζοντας και δοκιμάζοντας την B61-12, μια υψηλής τεχνολογίας προσθήκη στο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας. Εκτός από πανίσχυρη, αυτή η νέα βόμβα αναμένεται να είναι και πανάκριβη και βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας της δημοσιογραφικής ομάδας Reveal.
Σε αντίθεση με τις βόμβες βαρύτητας, τις οποίες αναμένεται να αντικαταστήσει, η B61-12 είναι μια καθοδηγούμενη πυρηνική βόμβα. Μια νέα προσθήκη στο κιτ της ουράς της, κατασκευασμένη από την Boeing, επιτρέπει στη βόμβα να χτυπήσει τους στόχους με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τους προκατόχους της.
Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία "Dial-a-yield", η εκρηκτική δύναμη των βομβών αυτών μπορεί να ρυθμιστεί πριν από την εκτόξευσή τους και κυμαίνεται από 50.000 τόνους ΤΝΤ έως τους 300 τόνους, που είναι 98% μικρότερη ισχύς από ό, τι η βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα πριν από 70 χρόνια.
Παρά αυτές τις καινοτομίες, η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι η B61-12 να είναι ένα νέο όπλο, αλλά απλά μια αναβάθμιση. Στο παρελθόν, το Κογκρέσο απέρριψε χρηματοδότηση για παρόμοια όπλα. Το 2010, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει καμία δοκιμή πυρηνικών όπλων με νέες δυνατότητες. Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο επιμένουν ότι η B61-12 δεν παραβιάζει αυτή την υπόσχεση. Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τα εργαστήρια της Sandia Corp είναι η αμερικανική Lockheed Martin Corp, η οποία έγινε γνωστή στην Ελλάδα μετά την πολυσυζητημένη συμφωνία για εκσυγχρονισμό αεροσκαφών.
Η B61-12 θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να προσαρμοστεί για χρήση από τη νέα γενιά των μαχητικών αεροσκαφών F-35, προοπτική που ανησυχεί τον Χανς Κρίστενσεν, ειδικό σε θέματα πυρηνικών όπλων στην Ομοσπονδία των Αμερικανών Επιστημόνων. Ο Κρίστενσεν εκφράζει αντιρρήσεις για το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη και ισχυρίζεται πως δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν τέτοιες αναβαθμίσεις σε πυρηνικά όπλα. "Φανταστείτε τι θα γινόταν αν μια καθοδηγούμενη πυρηνική βόμβα σε ένα stealth μαχητικό θα μπορούσε να ξεγλιστρήσει μέσα από την αεράμυνα." σχολιάζει και παράλληλα αφήνει αιχμές για τη Ρωσία.
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις επικρίσεις για τη B61-12 έχουν επικεντρωθεί στην τιμή της. Μόλις η πλήρης παραγωγή αρχίσει το 2020, το πρόγραμμα θα κοστίσει περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια για να ολοκληρωθούν 400-480 βόμβες, περισσότερο από το διπλάσιο της αρχικής εκτίμησης, καθιστώντας τη B61-12 την πιο ακριβή πυρηνική βόμβα που κατασκευάστηκε ποτέ.
Ολόκληρη την αποκαλυπτική έρευνα του Reveal μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
σχόλια