Το μεγαλύτερο πείραμα 4ήμερης εργασίας: Θετικά τα πρώτα δείγματα στη Βρετανία

Το μεγαλύτερο πείραμα 4ήμερης εργασίας: Θετικά τα πρώτα δείγματα στη Βρετανία Facebook Twitter
0

Στη Βρετανία είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας και εργαζόμενοι δηλώνουν ήδη πως βλέπουν θετικές αλλαγές στις ζωές τους.

Νιώθουν πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιστεύουν πως η απόδοσή τους στη δουλειά έχει βελτιωθεί. 

Η Lisa Gilbert, μάνατζερ σε τράπεζα της Αγγλίας χαρακτηρίζει τη νέα της ρουτίνα «εκπληκτική». 

«Απολαμβάνω, πραγματικά, τα Σαββατοκύριακά μου τώρα γιατί έχω την Παρασκευή για να κάνω τις δουλειές μου και όλα τ΄αλλα. (...) Εάν θέλω να πάω τη μαμά μου μία βόλτα, μπορώ να το κάνω χωρίς να αισθάνομαι τύψεις» είπε στο CNN.

Η Gilbert φροντίζει τον ανήλικο γιο της και τους ηλικιωμένους γονείς της και αυτή η επιπλέον ημέρα της δίνει τη δυνατότητα να κάνει όποιες εξωτερικές δουλειές άλλη στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τώρα ξυπνούσε στις 06:00 τα Σάββατα για να κάνει τα ψώνια της ώστε να έχει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά της την υπόλοιπη ημέρα. 

Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει διάρκεια έξι μηνών και λαμβάνει χώρα σε 70 επιχειρήσεις με 3.300 εργαζομένους, που δουλεύουν το 80% των εβδομαδιαίων τους ωρών, αλλά λαμβάνουν το 100% του μισθού τους. 

Το πρόγραμμα «τρέχουν» το think tank 4 Day Week Global και το 4 Day Week UK Campaign σε συνεργασία με ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ, της Οξφόρδης και της Βοστώνης. Οι ερευνητές θα μελετήσουν τα στοιχεία που προκύπτουν αναφορικά με τα επίπεδα παραγωγικότητας, την ισότητα φύλων, το εργασιακό περιβάλλον αλλά και την υγεία των εργαζομένων.

Στα τέλη Νοεμβρίου, επιχειρήσεις μπορούν να αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν τις τρέχουσες εργασιακές τους ώρες ή θα κάνουν εναλλαγή στο 4ήμερο. 

Αλλά, για τη Gilbert η απόφαση έχει ήδη ληφθεί καθώς το τετραήμερο έχει «αλλάζει τη ζωή» της. 

«Πραγματικά χαοτικό» 

Η μετάβαση αυτή στην 4ήμερη εργασία, όμως, δεν έχει αποδεχθεί και εντελώς ομαλή. 

Η Samantha Losey, διευθύντρια εταιρείας δημοσίων σχέσεων στο Λονδίνο, επεσήμανε στο αμερικανικό δίκτυο πως το πρώτο διάστημα εφαρμογής ήταν «πραγματικά χαοτικό». Η ομάδα της ήταν απροετοίμαστη για το νέο χρονοδιάγραμμα. 

«Για να είναι εντελώς ειλικρινής, αυτές οι δύο πρώτες εβδομάδας ήταν πραγματικά χαοτικές. Νόμιζα ότι έκανα ένα πελώριο λάθος. Δεν ήξερα τι έκανα» παραδέχθηκε. 

Αλλά, η ομάδα βρήκε σύντομα τον βηματισμό της και λειτουργεί σε ταχύτερους χρόνους. Μάλιστα, έχει εισάγει και ένα σύστημα «φαναριών» με τους εργαζομένους να αφήνουν ένα λαμπάκι στο γραφείο τους αναλόγως του πόσο απασχολημένοι είναι. Το πράσινο δηλώνει πως μπορούν να επικοινωνήσουν, το πορτοκαλί ότι μπορούν να μιλήσουν, αλλά μόνο για σημαντικά θέματα, και το κόκκινο δίνει σήμα να μην τους ενοχλήσει κανείς. 

Χρειάστηκε μόλις ένας μήνας για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνηθίσουν, εντελώς, το νέο σύστημα και παρότι δείχνει ότι πάει καλά, η Losey παραδέχεται πως θα επιστρέψει στο 5θήμερο εάν υπάρξει μείωση της παραγωγικότητας. 

«Υπάρχει μια πιθανότητα 25% να μην το κρατήσουμε, αλλά η ομάδα μέχρι στιγμής παλεύει απίστευτα σκληρά γι' αυτό» είπε. 

«Σαν βιβλιοθήκη»

Μέχρι και τον περασμένο μήνα, η Ισλανδία είχε διεξάγει το μεγαλύτερο, πιλοτικό πρόγραμμα όσον αφορά στην 4ήμερη εργασία. Μεταξύ 2015 και 2019, η χώρα έθεσε τους 2.500 εργαζομένους του δημοσίου τομέα σε δύο δοκιμαστικές φάσεις.  Δεν φάνηκε καμία πτώση στην παραγωγικότητά τους, αλλά υπήρξε σημαντική αλλαγή - θετική - στην υγεία τους. 

Ο Gary Conroy, ιδρυτής και CEO του 5 Squirrels, εταιρείας κοσμητολογίας στην Αγγλία, έχει εισάγει ένα σύστημα που φροντίζει οι εργαζόμενοι να παραμείνουν προσηλωμένοι στη δουλειά τους μερικές ώρες την ημέρα. Δύο ώρες το πρωί και δύο το απόγευμα, αγνοούν όλα τα emails και τα μηνύματά τους. 

«Το μέρος μοιάζει με βιβλιοθήκη και όλοι κατεβάζουν το κεφάλι και θάβονται στη δουλειά». 

Σημειώνεται πως έρευνα σε δείγμα 10.600 εργαζομένων που έλαβε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, έδειξε πως οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ περνούν το 58% του εργασιακού τους χρόνου απαντώντας σε email ή συμμετέχοντας σε συναντήσεις, αντί να κάνουν τη δουλειά για την οποία προσελήφθησαν. 

Για την Emily Morrison, διευθύντρια λογιστηρίου στην Unity, το τετραήμερο βελτίωσε σημαντικά την ψυχική της υγεία και μείωσε το στρες της Κυριακής, μέρας που, παραδοσιακά, θεωρείται προ-Δευτέρα. 

«Το να έχω περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και λιγότερο τον "φόβο της Κυριακής" βοήθησε στη βελτίωση της ψυχικής μου υγείας και στην προσέγγιση της εβδομάδας με πιο αισιόδοξη ματιά» είπε. 

Πάνω από δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, δεκάδες εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους. Μια έρευνα της McKinsey σε 5.000 εργαζόμενους παγκοσμίως πέρυσι διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί ανέφεραν ότι αισθάνονται τουλάχιστον εξαντλημένοι. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM