Δύο αδέλφια στη Νέα Ζηλανδία καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος 18 γυναικών, σε εστιατόριο και μπαρ όπου εργάζονταν.
Ο Ρομπέρτο Τζαζ καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλάκισης και ο αδελφός του- Ντάνι- σε 16,5 καθώς κρίθηκαν ένοχοι για συνολικά 69 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις. Αμφότεροι θα εκτίσουν τη μισή ποινή τους προτού αποκτήσουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση προκειμένου να αποφυλακιστούν υπό όρους.
Η αποκάλυψη της δράσης των Ντάνι και Ρομπέρτο Τζαζ, 40 και 38 ετών αντίστοιχα, σόκαρε την κοινή γνώμη της Νέας Ζηλανδίας. Επιτέθηκαν σεξουαλικά σε 18 πελάτισσες του μπαρ και του εστιατορίου που ανήκουν στον πατέρα τους, ο οποίος δεν είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες. Ο μεγαλύτερος ήταν επικεφαλής του μπαρ και ο αδελφός του σεφ του εστιατορίου. Ο Ρομπέρτο Τζαζ κάποιες φορές εργαζόταν και στο μπαρ.
Πολλές από τις γυναίκες στις οποίες επιτέθηκαν σεξουαλικά ήταν έφηβες, ή περίπου 20 ετών, όταν διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Τα δύο αδέλφια νάρκωναν πολλές από αυτές τις γυναίκες. Επίσης, διατηρούσαν μια συνομιλία στο WhatsApp στην οποία συζητούσαν για τις επιθέσεις, για χάπια βιασμού και αντάλλαζαν φωτογραφίες σχεδιάζοντας ποιες γυναίκες θα βάλουν στο στόχαστρο.
Ο Ρομπέρτο Τζαζ επιτέθηκε σεξουαλικά σε πέντε γυναίκες. Σε ένα από τα εγκλήματα που διέπραξε, βιντεοσκόπησε τον βιασμό γυναίκας, μέσα στο εστιατόριο. Ο αδελφός του, Ντάνι, επιτέθηκε σεξουαλικά σε 15 γυναίκες. Πολλές από αυτές τις ακολουθούσε στις τουαλέτες του μπαρ, προτού τους επιτεθεί.
«Μου έκλεψες την ανεξαρτησία μου, δεν θα σε συγχωρήσω ποτέ για αυτό», είπε στο δικαστήριο η 25χρονη Σόφι Μπράουν, απευθυνόμενη στον Ντάνι Τζαζ. Όταν ήταν 19 ετών τη νάρκωσε και της επιτέθηκε σεξουαλικά. «Έχεις κόρη που μια μέρα θα γίνει 19 ετών. Συνεχίζει να ζει σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πιθανότητες να πέσει πάνω σε έναν άνδρα όπως εσύ», συμπλήρωσε.
-Εάν είστε επιζώσα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή trafficking ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]
Με πληροφορίες από Guardian