Στη Σαουδική Αραβία και ο Ζελένσκι, αλλά μετά τις συνομιλίες Πούτιν - Λαβρόφ

Στη Σαουδική Αραβία και ο Ζελένσκι, αλλά μετά τις συνομιλίες Πούτιν - Λαβρόφ Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Στη Σαουδική Αραβία πρόκειται να ταξιδέψει και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά μετά τις συνομιλίες Πούτιν - Λαβρόφ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, την επομένη των ρωσοαμερικανικών συνομιλιών στο Ριάντ, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός του.

Είναι «μια επίσημη επίσκεψη που είχε προβλεφθεί εδώ και καιρό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Σέρχιι Νικιφόροφ, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και τρία χρόνια με μια ρωσική εισβολή στην οποία η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υποσχέθηκε να βάλει γρήγορα τέλος και το Κίεβο φοβάται ότι θα κρατηθεί εκτός των διαπραγματεύσεων της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα.

Συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων προβλέπεται να διεξαχθούν αύριο, Τρίτη, στο Ριάντ, με το Κρεμλίνο να λέει σήμερα πως έχουν σκοπό την «αποκατάσταση» των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και μπορεί να περιλαμβάνουν «ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία».

Η Ρωσία, που έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2023, κατέχει σήμερα περίπου το 20% της χώρας.

Ο Ζελένσκι, που βρίσκεται σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχε ανακοινώσει το ταξίδι του στο Ριάντ την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία. Είχε πει την Παρασκευή πως δεν σχεδίαζε να συναντήσει Ρώσους ή Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η Σαουδική Αραβία, την οποία ο Ζελένσκι έχει επισκεφθεί αρκετές φορές μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, είχε διαμεσολαβητικό ρόλο σε τουλάχιστον μία σημαντική ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα.

Τα Εμιράτα έχουν επίσης μεγάλη εμπλοκή στη μεσολάβηση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, συμβάλλοντας σε ανταλλαγές αιχμαλώτων και στην επιστροφή παιδιών από την Ουκρανία στη χώρα τους.

«Ήταν ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών» του Ουκρανού προέδρου στα Εμιράτα, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.

«Δώδεκα ανταλλαγές (αιχμαλώτων πολέμου) έχουν ήδη πραγματοποιηθεί χάρη στη μεσολάβηση της χώρας αυτής», πρόσθεσε η προεδρία. «Η Ουκρανία ελπίζει πως σε συνεργασία με τα ΗΑΕ, θα είναι δυνατό να φέρουμε ακόμη περισσότερους Ουκρανούς στα σπίτια τους», διευκρίνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για την Ουκρανία αλλά χωρίς εκείνη οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία - «Καθ' οδόν» Αμερικανοί αξιωματούχοι

Διεθνή / Για την Ουκρανία αλλά χωρίς εκείνη οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία

Οι επερχόμενες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία θα είναι από τις πρώτες υψηλού επιπέδου πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων εδώ και χρόνια
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μη δέχεσαι ποτέ το “όχι” ως απάντηση»: Αποτροπιασμός για το video game που βάζει τον παίκτη στη θέση του βιαστή

Διεθνή / «Μη δέχεσαι ποτέ το “όχι” ως απάντηση»: Αποτροπιασμός για το video game που βάζει τον παίκτη στη θέση του βιαστή

Το «No Mercy» δίνει στους παίκτες τον έλεγχο ενός χαρακτήρα που βιάζει, βασανίζει και σκοτώνει γυναίκες, ανάμεσά τους και συγγενικά πρόσωπα, παρουσιάζοντας τις ενέργειες αυτές ως «τιμωρία»
LIFO NEWSROOM
Ιορδανία: Απαγορεύτηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα – Τέλος στην ισχυρότερη αντιπολίτευση στη χώρα

Διεθνή / Ιορδανία: Απαγορεύτηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα – Τέλος στην ισχυρότερη αντιπολίτευση στη χώρα

Η Ιορδανία απαγορεύει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θέτοντας σε αμφισβήτηση το μέλλον της μεγαλύτερης αντιπολίτευσης στη χώρα - Οι επιπτώσεις για την πολιτική σκηνή και τη σταθερότητα;
LIFO NEWSROOM
Δασμοί ΗΠΑ - Κίνας: Η υγειονομική βιομηχανία αντιμέτωπη με εφοδιαστικές δυσκολίες

Διεθνή / Δασμοί ΗΠΑ - Κίνας: Η υγειονομική βιομηχανία αντιμέτωπη με εφοδιαστικές δυσκολίες

Η εμπλοκή του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας επηρεάζει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των ιατρικών συσκευών, προκαλώντας αυξήσεις τιμών και κινδύνους για τις μονάδες υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο: Αμερικανοί συντηρητικοί καθολικοί θέλουν έναν «Πάπα τύπου Τραμπ»

Διεθνή / Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο: Αμερικανοί συντηρητικοί καθολικοί θέλουν έναν «Πάπα τύπου Τραμπ»

Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, Αμερικανοί καθολικοί συντηρητικοί ελπίζουν σε μια επιστροφή στην παραδοσιακή διδασκαλία - Ο ρόλος του Τραμπ, οι σχέσεις Εκκλησίας–πολιτικής και η μάχη για την ψυχή του καθολικισμού
LIFO NEWSROOM