Την εβδομάδα που πέρασε στην Μαυριτανία, τη χώρα όπου μόλις από το 2007 η δουλεία θεωρείται έγκλημα, δεκατρείς ακτιβιστές που μάχονται για την ολοκληρωτική κατάργησή της, καταδικάστηκαν έως και σε 15 χρόνια φυλάκισης. Αιτία ήταν ο ρόλος τους σε μια διαδήλωση που στόχο είχε να καταγγείλει την πρακτική της δουλείας στη χώρα.
Το δικαστήριο έκρινε πως τα μέλη της οργάνωσης IRA, που δραστηριοποείται με στόχο την κατάργηση της δουλείας, είναι ένοχα για μια σειρά από πράξεις που περιλαμβάνουν επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και συμμετοχή σε μη αναγνωρισμένο οργανισμό.
Η Μαυριτανία είναι παγκοσμίως γνωστή ως το τελευταίο προπύργιο της δουλείας καθώς η πρακτική αυτή μπορεί να ποινικοποιήθηκε το 2007, ωστόσο περίπου 20% του πληθυσμού της χώρας (φτάνει τα 3,5 εκατ. ανθρώπους) ζει σε συνθήκες δουλείας. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Χαρατίν που σημαίνει κυριολετικά «απελευθερωμένοι σκλάβοι» αλλά περιγράφει και ανθρώπους που ζουν υπό καθεστώς δουλείας ή ανήκαν στην πρώην κατηγορία σκλάβων των μαύρων Μαυριτανών. Υπάρχουν πολλοί Χαρατίν που ζουν μεταξύ δουλείας και ελευθερίας και αποτελούν στόχο ταξικών και φυλετικών διακρίσεων.
Για αιώνες οι μαύροι Χαρατίν ήταν εγκλωβισμένοι σε έναν κύκλο υποτέλειας από λευκούς Μαυριτανούς (ανοιχτόχρωμοι απόγονοι των Άραβων Βερβέρων). Πολλοί από τους Χαρατίν γεννήθηκαν, μάλιστα, σε καθεστώς δουλείας και τα αφεντικά ήταν σε θέση να τους πουλήσουν ή να τους αγοράσουν ως δώρα. Οι περισσότεροι δεν έχουν δικαιώματα, λαμβάνουν μικρή εκπαίδευση, λίγα χρήματα και δεν μπορούν να κληρονομήσουν περιουσία ή να δώσουν κατάθεση σε δικαστήριο.
Οργανώσεις όπως η IRA αναφέρουν πως οι νόμοι για την καταπολέμηση της δουλείας δεν είναι επαρκείς και έχουν καταστήσει την Μαυριτανία το τελευταίο οχυρό της δουλείας. Η κυβέρνηση της χώρας έχει αρνηθεί επανειλημμένα να αναγνωρίσει την οργάνωση ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Επίσης, υπάρχουν αναφορές για συνωμοσία και εμπλοκή της κυβέρνησης σε εκφοβισμό σκλάβων που έμειναν ελεύθεροι από τα αφεντικά τους.
Η οργάνωση IRA ιδρύθηκε το 2008 από τον Biram Dah Abeid, απόγονος δούλων και ο ίδιος. Ο Abeid απελευθερώθηκε φέτος μετά από 18 μήνες στην φυλακή αφού το Ανώτατο Δικαστήριο αναδιαμόρφωσε την διετή κάθειρξη που είχε αρχικά επιβάλλει στον ίδιο και στον βοηθό του Brahim Bilal για διαμαρτυρία χωρίς να έχουν τη σχετική άδεια.
Με πληροφορίες από Quartz
σχόλια