Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να μετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στο επίκεντρο της οποίας είναι το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.
Η Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται στη σκιά των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς από χθες το βράδυ άρχισαν να φτάνουν στις Βρυξέλλες τα πρώτα κονβόι των τρακτέρ.
Το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία είναι ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και σήμερα οι 26 Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να κάμψουν την αντίσταση του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν.
Τις προηγούμενες ημέρες η Ουγγαρία ανέφερε ότι θα άρει το βέτο μόνο αν η βοήθεια προς την Ουκρανία επανεξετάζεται κάθε χρόνο, κατά την τετραετή περίοδο χρηματοδότησης. Το πρωί της Τετάρτης, οι πρεσβευτές των χωρών- μελών της ΕΕ πρότειναν να γίνεται κάθε χρόνο συζήτηση και όχι ψηφοφορία για το πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο.
Σε ό,τι αφορά τη θέση της Αθήνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με την εκπεφρασμένη θέση της Ελλάδας ότι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, δηλαδή μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές.
Σύνοδος Κορυφής: Τρακτέρ στις Βρυξέλλες
Εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν τις Βρυξέλλες για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ανήμερα της Συνόδου Κορυφής.
Περίπου στις 10:00 (τοπική ώρα) τα περισσότερα τρακτέρ αναμένεται να κινηθούν προς την πλατεία Σουμάν, όπου βρίσκονται τα κτίρια της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και στην πλατεία Λουξεμβούργου, έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αγρότες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες- το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Πολωνία- έχουν ξεσηκωθεί εδώ και εβδομάδες, καταγγέλλοντας την «ασυνέπεια» των ευρωπαϊκών πολιτικών, τους περίπλοκους περιβαλλοντικούς κανόνες, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τα χαμηλά εισοδήματά τους.
Στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις Βρυξέλλες έχουν δηλώσει συμμετοχή σωματεία αγροτών από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, προκειμένου να ενώσουν τη φωνή τους με τους Βέλγους συναδέλφους τους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Guardian