Οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε πολλές χώρες της Ευρώπης υποχρεώνουν την ΕΕ να συζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης την κρίση που έχει ξεσπάσει στον κλάδο.
Οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους ήδη σε Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, αλλά και Ελλάδα, με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται σχεδόν δύο εβδομάδες.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου οι αγρότες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν.
Αν και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορά κυρίως το ζήτημα της Ουκρανίας, στην ατζέντα θα μπει και η κρίση με τους αγρότες, οι οποίοι έχουν αποκλείσει μεγάλους εθνικούς δρόμους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Brussels tonight, where dozens of tractors - some predict up to 1000 - are rolling into the capital as part of recent European farmer protests pic.twitter.com/kbwlm8UM98
— Sophie Garratt (@SophGarratt) January 31, 2024
Farmers in Belgium right now #farmerprotests2024 #FarmersProtest pic.twitter.com/mkV4gKolOb
— DeronDevos (@DeronDevos) January 28, 2024
Στις Βρυξέλλες τα τρακτέρ «παρήλασαν» σε κεντρικούς οδικούς άξονες, λίγο πιο μακριά από το κτίριο όπου θα συνεδριάσουν εντός των επόμενων ωρών οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Στα σύνορα με τη Γαλλία υπάρχουν μπλόκα σε αυτοκινητοδρόμους, με αιτήματα για παραιτήσεις υπουργών, ακόμη και φορτία με κοπριά μπροστά σε δημόσια κτίρια. Στο Βέλγιο οι αγρότες ενώνουν τις δυνάμεις τους με Ευρωπαίους συναδέλφους τους.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Ισπανία. Τα μεγαλύτερα αγροτικά συνδικάτα της χώρας ήδη ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις για τις επόμενες εβδομάδες. Περίπου 70 Ιταλοί αγρότες με τα τρακτέρ τους, έστησαν σήμερα μπλόκο στα διόδια έξω από την πόλη Μπρέσια, στη βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας.
Η Κομισιόν έκανε ένα πρώτο βήμα και πρότεινε κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες. Τώρα, εναπόκειται στα κράτη μέλη να τις εξετάσουν πριν γίνουν τα επόμενα βήματα.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθούν κατά ένα χρόνο οι εξαιρέσεις σε δασμούς, που αφορούν σε αγροτικά ουκρανικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, θέτοντας ταυτόχρονα ένα είδους φρένο σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλόγιστη εισαγωγή σε πουλερικά, αυγά και ζάχαρη. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα μια μερίδα κρατών μελών – μεταξύ των οποίων και η Γαλλία. Πάντως, το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων προστέθηκε στην ατζέντα της Συνόδου.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ