Την αναγκαιότητα διασφάλισης από το ΝΑΤΟ πως η Ουκρανία θα λάβει τα όπλα που χρειάζεται «για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», επανέλαβε ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του τόνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν προετοιμάζεται για ειρήνη, αλλά αντίθετα «προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο».
«Δεν βλέπουμε κάποια ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη, αυτό που βλέπουμε είναι το αντίθετο, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο, για νέες επιθέσεις. Αυτός είναι ένας εξαντλητικός πόλεμος φθοράς, επομένως μια μάχη σε υλικοτεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στις ανάγκες της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα και συνομιλίες για την πιθανή παροχή αεροσκαφών στην εμπόλεμη χώρα.
Το Κίεβο προειδοποιεί για τον κίνδυνο από νάρκες θαλάσσης που μπορεί να ξεβραστούν στην Οδησσό
Αυξημένος είναι ο κίνδυνος στις παράκτιες και ναυτιλιακές κοινότητες γύρω από την Οδησσό, το βασικό λιμάνι της Ουκρανίας, από τις θαλάσσιες νάρκες που παρασύρονται προς την ακτή και κινδυνεύουν να ξεβραστούν στη στεριά.
Την παραπάνω προειδοποίηση απηύθυναν Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα νάρκες θαλάσσης να αποσπαστούν από τις άγκυρές τους και να ξεβραστούν στη στεριά ή να παρασυρθούν προς την ακτή», έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, Σέρχι Μπράτσουκ.
«Από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου, η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτόνομης καθοδήγησης, αδρανείς νάρκες θαλάσσης, ένα έξυπνο όπλο εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο ίδιος σε ξεχωριστό βίντεο.
Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν νάρκες στα ανοιχτά των ουκρανικών ακτών, κάτι που εμποδίζει την ασφαλή πλοήγηση στην περιοχή.
Οι σοβιετικής κατασκευής νάρκες συγκρατούνται με άγκυρα, αλλά σε συνθήκες καταιγίδας κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να παρασυρθούν από το ρεύμα.
Η Ρωσία απέκλεισε τα λιμάνια της Οδησσού -τα βασικά σημεία φόρτωσης για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών-μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο αποκλεισμός ήρθη σε τρία λιμάνια της ουκρανικής Μαύρης Θάλασσας στο τέλος Ιουλίου με βάση μια συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο που συνήφθη με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.
Και από τότε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Ουκρανία εξήγαγε πάνω από 17 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιόσπορων μέσω του διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το ουκρανικό συνδικάτο εμπόρων σιτηρών UGA.
Το συνδικάτο επισήμανε ότι τον Ιανουάριο του 2023 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων «μειώθηκαν σημαντικά εξαιτίας των σκόπιμων καθυστερήσεων στις επιθεωρήσεις πλοίων από τη Ρωσία», κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ