Οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία θα κριθούν στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, στον οποίο θα συμμετάσχουν ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου και ο κεντροαριστερός Φερνάντου Αντάτζι.
Αυτό ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), της εκλογικής επιτροπής της χώρας.
Ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός του βραζιλιάνικου στρατού, νοσταλγός της χούντας, έλαβε 46,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή. Ο κεντροαριστερός Αντάτζι έλαβε το 28,37%.
Απαιτείται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψήφιων όταν ο νικητής δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την 28η Οκτωβρίου.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος κέρδισε καθαρά τον πρώτο γύρο των εκλογών, έλαβε πάνω από τις μισές ψήφους στις Πολιτείες Σάο Πάολο και Ρίο ντε Τζανέιρο, τις πλουσιότερες της χώρας.
Ο Αντάτζι κέρδισε κυρίως φτωχές Πολιτείες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο του μέντορά του, του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει φυλακιστεί μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που αρνείται.
Συνολικά, ο Μπολσονάρου κέρδισε στις 17 από τις 27 Πολιτείες της χώρας, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων στις 9.
Στην Πολιτεία Σάο Πάολο, την πλουσιότερη και πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, έλαβε το 53% των ψήφων. Στην Πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο, δεύτερη σε όρους ΑΕΠ και τρίτη σε πληθυσμό στη χώρα, καταγράφηκε εκλογικό «τσουνάμι» υπέρ του ακροδεξιού υποψήφιου: έλαβε σχεδόν το 60% των ψήφων. Ο Μπολσονάρου εκλεγόταν στο Κογκρέσο της Βραζιλίας σε αυτή την Πολιτεία επί 27 χρόνια.
Την καλύτερη επίδοσή του όμως την κατέγραψε στην Πολιτεία Σάντα Καταρίνα, όπου συγκέντρωσε 66% των ψήφων.
Η Πολιτεία Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά), η δεύτερη πολυπληθέστερη της χώρας, μοιάζει να αντικατοπτρίζει πιστότερα το αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο, με τον Μπολσονάρου να συγκεντρώνει το 48% των ψήφων και τον Αντάτζι το 27%.
Ο κεντροαριστερός υποψήφιος από την πλευρά του εξασφάλισε σχεδόν το 60% των ψήφων στην Πολιτεία Μπαΐα, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και τον τέταρτο υψηλότερο σε εθνικό επίπεδο.
Ο Σίρου Γκόμις, ο οποίος κατατάχθηκε τρίτος σε εθνικό επίπεδο με το 12,5% των ψήφων, κέρδισε μόνο στην Πολιτεία από την οποία κατάγεται, τη Σεαρά (βορειοανατολικά), κάτι που είχαν προβλέψει αρκετοί αναλυτές.
Ο Αντάτζι προειδοποιεί ότι η δημοκρατία στη χώρα απειλείται
Ο Αντάτζι δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης αναδεικνύει τον κίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν και να τον υποστηρίξουν.
«Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου μας βάζουν μπροστά σε μια πρόκληση, αποκαλύπτουν τους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία στη Βραζιλία», τόνισε ο κληρονόμος του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λούλα στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT), πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην δήμαρχος στο Σαο Πάολο, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ο Αντάτζι τόνισε πως ο δεύτερος γύρος δίνει μια ευκαιρία στους δημοκρατικούς πολίτες της Βραζιλίας να ενωθούν και να αποτρέψουν την επικράτηση του υποψήφιου της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές.
Ο Μπολσονάρου κάνει λόγο για «προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας»
Ο Μπολσονάρου δήλωσε την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, πως είναι «σίγουρος» ότι θα είχε εκλεγεί εάν δεν ενέσκηπταν «προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας».
«Είμαι σίγουρος πως αν δεν είχε γίνει αυτό, θα ξέραμε από απόψε το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας. Διακυβεύεται η ελευθερία μας», ανέφερε ο Μπολσονάρου σε ένα βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
«Μας ανέφεραν πολλά προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας (...). Δεν μπορούσαμε να μην πούμε τίποτα. Θα απαιτήσουμε λύσεις από το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE)», την εκλογική επιτροπή της χώρας, πρόσθεσε.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, οπαδοί του πρώην λοχαγού του στρατού, νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του TSE στην Μπραζίλια φωνάζοντας το σύνθημα «νοθεία, νοθεία, νοθεία!».
Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ο ακροδεξιός υποψήφιος είχε δηλώσει πως δεν επρόκειτο να αναγνωρίσει οποιαδήποτε «νίκη δεν θα είναι» η δική του, πριν ανακρούσει πρύμνα μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε και διαβεβαιώσει πως θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα όποιο και αν είναι αυτό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters