Στον γυναικολόγο Ντένις Μoυκουέγκε και την ακτιβίστρια Νάντια Μουράντ το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Στον γυναικολόγο Ντένις Μoυκουέγκε και την ακτιβίστρια Νάντια Μουράντ το φετινό Νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
1

Στον γυναικολόγο από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό Ντένις Μουκουέγκε και τη νεαρή Γιαζίντι, Νάντια Μουράντ, πρώην σκλάβα του σεξ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Ο 53χρονος γυναικολόγος ειδικεύεται στην περίθαλψη γυναικών που έχουν πέσει θύματα βιασμού σε πολέμους στην Αφρική ,ενώ η Μουράντ κατάφερε να ξεφύγει από τον ISIS και από τότε είναι μαχητική ακτιβίστρια κατά της σεξουαλικής βίας. 

Και στους δύο το βραβείο απονέμεται για την προσπάθεια τους να «καταπολεμήσουν την σεξουαλική βία ως όπλο στον πόλεμο και την ένοπλη σύγκρουση». 

H Μουράντ είναι μόλις 25 ετών και γίνεται η δεύτερη νεότερη νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης μετά την Μαλάλα Γιουσαφζάι που ήταν 17 ετών όταν κέρδισε το βραβείο το 2014. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μουκουέγκε είναι το πιο «ενοποιητικό σύμβολο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο της μάχης προκειμένου να τερματιστεί η σεξουαλική βία στον πόλεμο και τις ένοπλες συγκρούσεις» ενώ η Μουράντ, μέλος μιας μικρής μειονότητας στο Ιράκ, έδειξε «ασυνήθιστο θάρρος στο να διηγηθεί τη δική της βασανιστική ιστορία».

Στα ονόματα που είχαν ακουστεί για βραβείο ήταν ο  Ντόναλντ Τραμπ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζε – ιν αλλά ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ.

Στη λίστα ήταν ακόμα η ακτιβίστρια που έδωσε πνοή στο κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης Αμάντα Νγκουγκέν.

Ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία όπως η MKO Μemorial και η εφημερίδα Novaia Gazeta.

Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται από το 1901 «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών», σύμφωνα με τη διαθήκη του Σουηδού βιομηχάνου και εφευρέτη Αλφρεντ Νόμπελ.

Δεν απονεμήθηκε 19 φορές (κατά την τριετία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου 1914 -1916, το 1918, 1923, 1924, 1928, 1932, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1939-1943, το 1948, 1955, 1956, 1966, 1967, 1972).

Από το 1973 και για τα επόμενα 45 χρόνια απονέμεται ανελλιπώς. Πέρυσι το βραβείο έλαβε η ICAN, συνασπισμός ΜΚΟ από 100 χώρες για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια