Ο Ισημερινός γυρίζει σήμερα μια σελίδα της ιστορίας του εκλέγοντας τον διάδοχο το προέδρου Ραφαέλ Κορέα και έχει την επιλογή είτε να συνεχίσει το πείραμά του για έναν «Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» ή να κάνει μια συντηρητική στροφή, όπως άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Έπειτα από τρεις θητείες μέσα σε δέκα χρόνια, ο Ραφαέλ Κορέα δεν είναι υποψήφιος. Αυτός ο ηγέτης με το ισχυρό ταμπεραμέντο που ηλεκτρίζει τα πλήθη αφήνει πίσω του μια χώρα σταθεροποιημένη, εκσυγχρονισμένη, με μειωμένες κοινωνικές ανισότητες.
Όμως η οικονομική κρίση δυσαρεστεί τις μεσαίες τάξεις, που έχουν επίσης κουραστεί από την αντιπαράθεση του απερχόμενου προέδρου με πολλούς τομείς, μεταξυ των οποίων οι επιχειρηματικοί κύκλοι και τα μέσα ενημέρωσης. Πρόσφατες αποκαλύψεις περιπτώσεων διαφθοράς έχουν επίσης ρίξει σκιά στο τοπίο.
Οι εκλογές προαναγγέλλονται συνεπώς αμφίρροπες σ' αυτή τη μικρή πετρελαϊκή χώρα, όπου οι συναλλαγές γίνονται σε δολάρια και η οικονομία της οποίας έχει δεχθεί πλήγμα από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και την άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου.
Περίπου 12,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα επιλέξουν τον επόμενο αρχηγό του κράτους ανάμεσα σε οκτώ υποψηφίους, καθώς και τον αντιπρόεδρο, 137 βουλευτές και πέντε αντιπροσώπους στο Κοινοβούλιο των Άνδεων, παρουσία περίπου 200 διεθνών παρατηρητών.
Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά από τις 07:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 17:00 (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Τα αποτελέσματα των έξιτ πολ αναμένονται νωρίς, πριν από την επίσημη καταμέτρηση που προβλέπεται να αρχίσει στις 20:00 (03:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας).
«Δύο οράματα για την κοινωνία»
Σύμφωνα με τον Ραφαέλ Κορέα, οικονομολόγο που χρησιμοποίησε το πετρελαϊκό μάννα για να αναδιανείμει τον πλούτο και να βελτιώσει τις υποδομές, «αυτό που διακυβεύεται είναι δύο οράματα για την κοινωνία, δύο οράματα για την ανάπτυξη, δύο οράματα για το κράτος».
Οι πολίτες του Ισημερινού πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στο να συνεχίσουν την «Επανάσταση των Πολιτών», όπως έκανε ο κληρονόμος της λατινοαμερικανικής ηγεσίας του Βενεζουελανού Ούγκο Τσάβες, ή να στραφούν προς τα δεξιά, όπως έκαναν η Αργεντινή, η Βραζιλία και το Περού.
Η αβέβαιη έκβαση του πρώτου γύρου αναμένεται να παιχθεί ανάμεσα στον πρώην αντιπρόεδρο Λένιν Μορένο της κυβερνώσας συμμαχίας, που είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις, αλλά μόνο με 32,3%, και τον Γκιγέρμο Λάσο (21,5%) του συντηρητικού κινήματος.
Ακολουθούν η πρώην βουλευτής της δεξιάς Σίνθια Βιτέρι (14%), που θα μπορούσε να παίξει ρόλο στον δέυτερο γύρο, και ο αριστερός πρώην δήμαρχος του Κίτο Πάκο Μονκάγιο (7,7%).
Για να κερδίσει σήμερα, ο μελλοντικός πρόεδρος πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 40% των ψήφων και να έχει δέκα μονάδες διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο. Όμως ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι εξαιρετικά υψηλός, από 30% έως 35%.
«Ουδέποτε υπήρξε τόση αβεβαιότητα», λέει ο πολιτειολόγος Φράνκλιν Ραμίρες της Λατινοαμερικανικής Σχολής Κονωνικών Επιστημών (Flacso).
«Οι υποψήφιοι δεν είναι ελκυστικοί, κυρίως αν τους συγκρίνει κανείς με την ισχυρή ηγεσία του Ραφαέλ Κορέα», ο οποίος είχε επανεκλεγεί το 2013 από τον πρώτο γύρο με 57% των ψήφων, προσθέτει ο αναλυτής Σιμόν Πατσάνο, μιλώντας για την «αδυναμία» του Μορένο «και την πολυδιάσπαση των αντικορεϊκών υποψηφίων».
Για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, η εκλογή του προέδρου μπορεί συνεπώς να κριθεί στον δεύτερο γύρο, στις 2 Απριλίου.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια