Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη στις ΗΠΑ ώστε να καταδικάσει τις κλιμακούμενες ενέργειες της χώρας του και να επαναλάβει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν κρίση στην περιοχή, ύστερα από την επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.
«Μετά τις ενέργειες της Κίνας κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλέσαμε τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στον Λευκό Οίκο για διάλογο σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της ΛΔΚ» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε δήλωση που δόθηκε στην Washington Post.
«Καταδικάσαμε τις στρατιωτικές ενέργειες της ΛΔΚ, οι οποίες είναι ανεύθυνες και έρχονται σε αντίθεση με τον μακροχρόνιο στόχο μας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν».
Η Κίνα έκανε επίδειξη δύναμης την Πέμπτη, μόλις μία ημέρα μετά την αποχώρηση της Πελόζι από την περιοχή, αρχίζοντας στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας.
Η Ταϊβάν δήλωσε το Πεκίνο εκτόξευσε 11 βαλλιστικούς πυραύλους στα ύδατα ανοικτά των βορειοανατολικών και νοτιοδυτικών ακτών της και Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πέντε κινεζικοί πύραυλοι προσγειώθηκαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.
Ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε στον διπλωμάτη ότι θέλει να διατηρήσει όλες τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές και ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με την πολιτική της μίας Κίνας που ακολουθούν Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή ορίζει ότι υπάρχει μία ενιαία κινεζική οντότητα και δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι θύλακες. Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά επεσήμανε ότι θεωρεί απαράδεκτες τις ενέργειες του Πεκίνου και ότι θα υπερασπιστεί τις αξίες της στον Ινδο-Ειρηνικό.
Η ίδια η Νάνσι Πελόζι, σε δηλώσεις την από την Ιαπωνία, επεσήμανε πως ο στόχος της ασιατικής της περιοδείας δεν ήταν να αλλάξει το status quo της περιοχής, ούτε και της Ταϊβάν. Εξέφρασε θερμά λόγια για τη νήσο, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά της Κίνας σχετικά με την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με πληροφορίες από Washington Post