Πρώην στρατιωτικός της RAF ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 1980 «βασανίστηκε επειδή ήταν ομοφυλόφιλος».
Ο Simon Hinchley-Robson εντάχθηκε στη RAF το 1980. Έξι χρόνια αργότερα εργαζόταν ως μάγειρας στο Pembrokeshire όταν αρρώστησε.
Αφού διαγνώστηκε με αδενικό πυρετό και ένιωσε ανησυχία για την ξαφνική απώλεια βάρους, ζήτησε να κάνει τεστ για HIV.
Η RAF το θεώρησε ως επιβεβαίωση ότι ο Hinchley-Robinson ήταν ομοφυλόφιλος. Τονίζεται δε, ότι μέχρι το 2000, τα queer άτομα απαγορευόταν να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις.
Συνελήφθη από την αστυνομία της RAF κατά την έξοδό του από νοσοκομείο και αυτό που ακολούθησε, σύμφωνα με μαρτυρία του, που διάβασε ο τοπικός βουλευτής, Clive Efford, στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ήταν «η πιο φρικτή και απαίσια εμπειρία που κανείς δεν θα έπρεπε να έχει ποτέ υποστεί».
Ο Hinchley-Robson είπε ότι έμεινε σε μια αίθουσα ανακρίσεων για τέσσερις ημέρες και υπέστη «μια μορφή βασανιστηρίων επειδή ήταν ομοφυλόφιλος».
«Μου αρνήθηκαν να φάω, μου αρνήθηκαν τον ύπνο και μου έδωσαν μόνο μικρές ποσότητες νερού. Αμέσως με έψαξαν, μου ζήτησαν να γδυθώ και μου έκαναν εξονυχιστική έρευνα», είπε Efford, σύμφωνα με το ITV. «Είπαν ότι αυτή ήταν η διαδικασία».
Ο Hinchley-Robson ισχυρίζεται ότι του ζητήθηκε να ονομάσει οποιονδήποτε άλλο υπάλληλο με τον οποίο είχε σχέση.
Όταν εκείνος αρνήθηκε, «τα ιατρικά γάντια συνέχισαν και υποβλήθηκα πάλι σε αυτό που μπορώ να πω μόνο ότι ήταν βιασμός, ενώ με έψαξαν ξανά», έγραψε.
Κάθε τέσσερις ώρες γινόταν αλλαγή βάρδιας κάτι που σήμαινε και νέα έρευνα.
Τελικά, ο Hinchley-Robson απολύθηκε. Ήταν 21 ετών τότε και έχασε τη σύνταξή του από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η κυβέρνηση κάλεσε τον Hinchley-Robinson να υποβάλει αίτηση για την αποκατάσταση της σύνταξής του.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του σήμερα είναι ένα πιο φιλόξενο μέρος.
Ο Efford είπε στο ITV ότι η απάντηση της κυβέρνησης είχε έναν «τόνο κατανόησης και μεταμέλειας» που έλειπε από τις επικοινωνίες τους μέχρι τότε.
Επίσης, «προέτρεψε» όσους βρίσκονται σε παρόμοιες θέσεις να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους.
Ο Hinchley-Robson είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι ήλπιζε η κυβέρνηση να αναγνωρίσει το λάθος.
«Το μόνο που ήθελα ήταν να αποκατασταθεί η σύνταξή μου», συνέχισε. «Αυτό είναι. Δεν κυνηγώ μεγάλη χρηματική αποζημίωση ή κάτι τέτοιο. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν περάσει ακριβώς το ίδιο. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα άτομα που γνωρίζω, από το Γιβραλτάρ μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, που πέρασαν κάτι παρόμοιο και δυστυχώς αυτοκτόνησαν. Και θέλω δικαιοσύνη και για αυτούς».
Πρόσθεσε δε, ότι «Αν και λένε ότι μπορείς να είσαι ανοιχτός στις Ένοπλες Δυνάμεις, εξακολουθώ να αμφισβητώ, το γεγονός πως αν έμπαινα σε ένα γραφείο στρατολόγησης ή στους πεζοναύτες και έλεγα «παρεμπιπτόντως, είμαι ομοφυλόφιλος, θέλω να ενταχθώ», θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να με εμποδίσουν να συμμετάσχω. Πραγματικά θα το έκαναν» είπε.
Ο Hinchley-Robson δεν είναι ο μόνος πρώην στρατιωτικός της RAF που έχει μιλήσει για την ομοφοβία κατά τη διάρκεια του χρόνου που υπηρετούσε. Ο βετεράνος της RAF, David Bonney, φυλακίστηκε το 1993 επειδή είχε μια «σύντομη σχέση» με άλλον άνδρα.
Μέχρι την άρση της απαγόρευσης τον Ιανουάριο του 2000, οποιοσδήποτε στον στρατό αποδεικνυόταν ότι ήταν ομοφυλόφιλος απολύονταν άμεσα και μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και έξι μήνες.
Ο Bonney ήταν ένας από τους τελευταίους στρατιωτικούς του βρετανικού στρατού που οδηγήθηκε στη φυλακή για τη σεξουαλικότητά του βάσει αυτού του νόμου.
Υποστήριξε ότι οι «επιχειρήσεις» για τη σύλληψη ομοφυλόφιλων μελών της RAF ήταν συνηθισμένες εκείνη την εποχή, λέγοντας πως «Τα χρήματα που ξόδεψαν για να μας ξεφορτωθούν, να μας κατασκοπεύσουν, να μας διώξουν, ήταν γελοία».
Όπως και ο Hinchley-Robson, ο Bonney έχει δηλώσει ότι τα μέτρα για την επέκταση της ένταξης ομοφυλοφίλων στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανεπαρκή και ελπίζει σε μια επίσημη συγγνώμη.
Τον Φεβρουάριο του 2021, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια να επιστρέψει τα μετάλλια σε βετεράνους που τους αφαιρέθηκαν επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι ή τρανς.
Τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την κατάργηση μιας απαγόρευσης που σήμαινε ότι τα άτομα που ζουν με HIV έχασαν την αναγνώρισή τους ως «πλήρως ικανά», εμποδίζοντάς τους να αναπτυχθούν σε ορισμένες επιχειρήσεις.
Ομοίως, ο νόμος του Τούρινγκ του 2017 ψηφίστηκε με την πρόθεση να αποδοθεί δικαιοσύνη σε ομοφυλόφιλους άνδρες, που είχαν αντιμετωπίσει ορισμένες ποινικές καταδίκες με βάση τη σεξουαλικότητά τους.
Ο νόμος πήρε το όνομά του από τον Άλαν Τούρινγκ, τον πρόδρομο της πληροφορικής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις για την ομοφυλοφιλία του το 1952.
Ωστόσο, μόνο 189 εν ζωή άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από τον νόμο, σύμφωνα με άρθρο του BBC του 2019.
Πριν από λίγες ημέρες, το καθεστώς διευρύνθηκε για να καλύψει κάθε καταργηθείσα πολιτική ή στρατιωτική παράβαση που επιβλήθηκε σε κάποιον, καθαρά λόγω συναινετικής ομοφυλοφιλικής δραστηριότητας.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας είπε επίσης στο ITV ότι «Είμαστε περήφανοι για το προσωπικό της υπηρεσίας που ανήκει στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ και εκτιμούμε την τρέχουσα και ιστορική συνεισφορά τους στις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
»Θα παραμένει πάντα βαθιά λυπηρό το γεγονός ότι το προσωπικό υπέστη ιστορικές διακρίσεις λόγω της σεξουαλικότητας του. Ήταν απαράδεκτο τότε και είναι απαράδεκτο τώρα. Δεν ανεχόμαστε καμία μορφή εκφοβισμού, παρενόχλησης και διακρίσεων εντός της άμυνας.»
Με πληροφορίες του PinkNews