Συγκέντρωση σήμερα κοντά στο Τσερνόμπιλ

Συγκέντρωση σήμερα κοντά στο Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
2

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στην πόλη Σλάβουτιτς, που απέχει μόλις 50 χλμ από το Τσέρνομπιλ, για να τιμήσουν τα θύματα της έκρηξης του αντιδραστήρα 4 στις 26 Απριλίου του 1986.

=============

Σαν σήμερα πριν 27 χρόνια στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας συνέβη το χειρότερο ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας.

Χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρύνθούν από τις μολυσμένες εκτάσεις στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία. Γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ και σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων, οριοθετήθηκε και εκκενώθηκε μια «ζώνη αποκλεισμού», η οποία επισήμως είναι ακατοίκητη. Παρολ’ αυτά εκατοντάδες άτομα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους αγνοώντας τις προειδοποιήσεις.  Το Πριπιάτ, η πόλη των 50.000 κατοίκων που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 για τις οικιστικές ανάγκες των εργάτων  του Τσερνόμπιλ παραμένει μια πόλη-φάντασμα.

Ο απολογισμός ύστερα από τόσα χρόνια ακόμα διχάζει. Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας δέχεται ως νεκρούς από το ατύχημα και την έκθεση στη ραδιενέργεια λίγες ώρες μετά από το ατύχημα 31 από όσους εργάζονταν στον πυρηνικό σταθμό ενώ η Greenpeace κάνει λόγο για τουλάχιστον 100000 νεκρούς που προκάλεσε η έκλυση ραδιενεργών υλικών (ισχύος όσο 200 βόμβες της Χιροσίμα).

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2000, αλλά ο αντιδραστήρας 4 όπου και συνέβη η έκρηξη δεν είναι αρκετά ασφαλής. Κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών στις 19 Απριλίου στο Κίεβο αποφασίστηκε να  αποδέσμευτεί ποσό ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και τοποθέτηση νέας σαρκοφάγου.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Ριβιέρα του Τσερνομπίλ

Φωτογραφία / Στη Ριβιέρα του Τσερνομπίλ

Όταν ο κόσμος ακούει «Τσερνομπίλ», σκέφτεται την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας, η οποία έσπειρε τον όλεθρο και σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους. Σήμερα, ο ουρανός είναι γαλάζιος, η γη σκεπασμένη με πράσινο χορτάρι. Εδώ και χρόνια οι κυνηγοί και οι ψαράδες περνούν ώρες στην ύπαιθρο, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον ερειπωμένο αντιδραστήρα. Οι ντόπιοι αποκαλούν την περιοχή «Ριβιέρα του Τσερνομπίλ».Φωτογραφίες: Donald Weber
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Διεθνή / «Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Ήταν ο φωτογράφος του Associated Press Νικ Ατ, όπως γνωρίζουμε ή ένας άγνωστος Βιετναμέζος φωτογράφος που εργαζόταν ως free lancer για το ιστορικό πρακτορείο; Ένα νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άλλη πλευρά της ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε - «Το περιμέναμε» λέει η πρώην του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ

Διεθνή / Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε παρόλο που «υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»

Οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίστηκαν ως «πολύ παλιές» από το δικαστήριο - Γιατί δεν βοήθησε ο νόμος Phoenix Act - Η ανάρτηση της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ
LIFO NEWSROOM