Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Απόφαση για 30 μέρες εκεχειρία στη Συρία

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Απόφαση για 30 μέρες εκεχειρία στη Συρία Facebook Twitter
0

Το ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, για 30 ημέρες, ενέκρινε πριν από λίγο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Γούτα.

Την ίδια ώρα, οι διασώστες στην ανατολική πόλη της Συρίας μεταφέρουν πως οι αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές δεν τους επιτρέπουν να καταμετρήσουν τους νεκρούς που έχουν ξεπεράσει τους 500.

Τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούν εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών, για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας, στο μέσω μίας εκ των πλέον αιματηρών επιχειρήσεων στη διάρκεια του επταετούς πολέμου.

Ωστόσο αρκετοί διπλωμάτες εκφράζουν την ανησυχία τους πως η απόφαση που ελήφθη απόψε στη Νέα Υόρκη δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, στους διαλυμένους δρόμους της Γούτα. 

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με την υποστήριξη τελικώς και της Ρωσίας, συμμάχου του συριακού καθεστώτος, που δεν έκανε χρήση του δικαιώματος βέτο, ώστε να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η εκκένωση της περιοχής από τους τραυματίες και τις ευπαθείς ομάδες.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε, αφού τροποποιήθηκε αναρίθμητες φορές. «Δεν πρόκειται για ειρηνευτική συμφωνία για τη Συρία, το κείμενο είναι καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Σουηδίας Ολοφ Σκουγκ, εισηγητής του κειμένου της απόφασης μαζί με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι Δυτικοί αρνήθηκαν το αίτημα που διατυπώθηκε από τη Ρωσία, σύμφωνα με το οποίο, κάθε φάλαγγα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να παίρνει το πράσινο φως της Δαμασκού.

Στο κείμενο προβλέπονται εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, καθώς και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι εξαιρέσεις αυτές μπορεί να δώσουν έδαφος για αντιφατικές ερμηνείες , καθώς η Δαμασκός χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις δυτικές δυνάμεις, σημειώνουν οι παρατηρητές. Κατά συνέπεια, η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, όποτε και αν εφαρμοστεί, κινδυνεύει να είναι αβέβαιη.

Έπειτα από αίτημα της Ρωσίας για παροχή εγγυήσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπει νέα συνεδρίαση για το θέμα εντός δεκαπέντε ημερών για να διαπιστωθεί εάν η κατάπαυση του πυρός έχει εφαρμοσθεί.

Η απόφαση απευθύνει έκκληση για την άμεση άρση της πολιορκίας των κατοικημένων περιοχών της ανατολικής Γούτα και των Γιάρμουκ, Φούα και Κεφράγια.

Η διαπραγμάτευση για την τελική διαμόρφωση του κειμένου υπήρξε δύσκολη, καθώς η Σουηδία και το Κουβέιτ προσπαθούσαν να αποφύγουν το ρωσικό βέτο.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, επέκρινε δριμύτατα την τριήμερη «καθυστέρηση» από ρωσικής πλευράς για την έγκριση της εκεχειρίας. «Στις ημέρες που μας πήρε να υιοθετήσουμε το ψήφισμα, πόσες ακόμα μητέρες έχασαν τα παιδιά τους από τους βομβαρδισμούς;» αναρωτήθηκε. 

Οι εναπομείναντες κάτοικοι της περιοχής παραμένουν για έβδομη συνεχόμενη ημέρα σε υπόγεια και αυτοσχέδια καταφύγια.

 Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τις συριακές δυνάμεις για την απόφαση του ΟΗΕ.

Νέο Χαλέπι

 

Η διαπραγμάτευση για την τελική διαμόρφωση του κειμένου υπήρξε δύσκολη, καθώς η Σουηδία και το Κουβέιτ προσπαθούσαν να αποφύγουν το ρωσικό βέτο.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η πολιορκία της ανατολικής Γούτα, περιοχής που βρίσκεται στην περιφέρεια της Δαμασκού και τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτικών δυνάμεων επιδεινώθηκε. Περισσότεροι από 500 άμαχοι σκοτώθηκαν εκεί τις τελευταίες ημέρες κατά τον αδιάκοπο βομβαρδισμό της κατοικημένης ζώνης από τις αεροπορικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού.

Τις τελευταίες αυτές δύο εβδομάδες, κανένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πήρε την πρωτοβουλία για μία προσπάθεια τερματισμού της «κόλασης αυτής επί της γης», σύμφωνα με τα λόγια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η καθυστερημένη διεθνής πίεση δεν ήρθε παρά τις τελευταίες 48 ώρες του εφιάλτη της ανατολικής Γούτα.

Η κατάσταση στον θύλακα θυμίζει αυτό που συνέβη τον Δεκέμβριο 2016 στο Χαλέπι. Η Ρωσία είχε και τότε κερδίσει χρόνο πριν ο ΟΗΕ καταφέρει την άρση της πολιορκίας της πόλης και την εκκένωσή της.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι παραδέχθηκε σήμερα αυτόν τον παραλληλισμό.

«Ναι, η ανατολική Γούτα θα γίνει ένα νέο Χαλέπι», αλλά στο Χαλέπι σήμερα «υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν τελείως φυσιολογικά», είπε. Πριν προβλέψει ότι και το Ιντλεμπ, μία άλλη εστία συγκρούσεων, θα γίνει και αυτό με τη σειρά του νέα Χαλέπι.

Περισσότερα από 13,1 εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ανάμεσά τους 6,1 εκατομμύρια πρόσφυγες στο εσωτερικό της ρημαγμένης έπειτα από επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου τους χώρας. Περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών και των αγνοουμένων.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Διεθνή / «Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να φθάσει τα 30 εκατοστά σε κάποιες περιοχές - Την ώρα που χιονοθύελλες και καταιγίδες πλήττουν διάφορες χώρες, καύσωνας σαρώνει την Αυστραλία
LIFO NEWSROOM