Συνάντηση Ερντογάν - Σίσι στην Αίγυπτο μετά από 12 χρόνια

Συνάντηση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αλ Σίσι στην Αίγυπτο μετά από 12 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Την πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο μετά από 12 χρόνια, πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο από τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ενώ μετά το τέλος της συνάντησής τους εξέφρασαν από κοινού την πρόθεση να αναθερμάνουν τις μέχρι πρόσφατα τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν περί ενίσχυσης των μεταξύ τους οικονομικών σχέσεων αλλά και για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς.

Ωστόσο δεν έγινε καμία αναφορά σε θέματα σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «αδελφό του» τον Αλ Σίσι και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Άγκυρα, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελέσει σημείο κλειδί στις σχέσεις των δύο χωρών. «Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου στο επίπεδο που τους αξίζει. Βλέπουμε επίσης ότι την ίδια βούληση έχει και η αιγυπτιακή πλευρά. Είπα στον αγαπητό μου αδελφό ότι τον περιμένω στην Άγκυρα με την πρώτη ευκαιρία. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ανυπομονώ να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν να επισκεφθώ την Τουρκία τον ερχόμενο Απρίλιο», ανέφερε από την μεριά του ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Συνάντηση Ταγίπ Ερντογάν - Αλ Σίσι: «Οι προσπάθειες εκδίωξης του λαού της Γάζας από τα εδάφη του είναι άκυρες για εμάς»

Κοινό σημείο των δύο χωρών είναι η στάση τους απέναντι στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο Νετενιάχου συνεχίζει την πολιτική της κατοχής, της καταστροφής και των σφαγών ανερυθρίαστα παρά τις αντιδράσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος. «Οι προσπάθειες εκδίωξης του λαού της Γάζας από τα εδάφη του είναι άκυρες για εμάς. Εκτιμούμε τη σθεναρή στάση της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα. Ο ισλαμικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν πρέπει να επιτρέψουν τέτοια τρέλα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Γάζας μεσοπρόθεσμα», συμπλήρωσε.

«Όταν μιλάμε με τον κ. Ερντογάν, επιθυμούμε ιδιαίτερα την κατάπαυση του πυρός και την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους το συντομότερο δυνατό. Η Αίγυπτος και η Τουρκία μπορούν να πετύχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη Γάζα ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Συμφωνώ με τον Τούρκο πρόεδρο για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και εκτόνωσης της έντασης στη Δυτική Όχθη», σημείωσε ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι  ενώ παράλληλα εξέφρασε το ενδιαφέρον της Αιγύπτου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σχετικά με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο Αλ Σίσι επισήμανε ότι «η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στη βόρεια Αφρική. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αυξάνονται μέρα με τη μέρα». Οι δύο άνδρες έθεσαν στόχο να φτάσει ο ετήσιος όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στα 15 δισεκ. δολάρια από τα δέκα που είναι σήμερα. «Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας με σοβαρές δυνατότητες. Η Αίγυπτος πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό. Μπορούμε να υλοποιήσουμε από κοινού έργα ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο», δήλωσε από τη μεριά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να γυρίσει μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τον οποίο αποκαλούσε πραξικοπηματία και δολοφόνο μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι. Ο πάγος μεταξύ τους άρχισε να σπάει τον Νοέμβριο του 2022 μετά τη χειραψία που αντήλλαξαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ και τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβεων από τις δύο χώρες το περασμένο καλοκαίρι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιορδανία: Απαγορεύτηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα – Τέλος στην ισχυρότερη αντιπολίτευση στη χώρα

Διεθνή / Ιορδανία: Απαγορεύτηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα – Τέλος στην ισχυρότερη αντιπολίτευση στη χώρα

Η Ιορδανία απαγορεύει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θέτοντας σε αμφισβήτηση το μέλλον της μεγαλύτερης αντιπολίτευσης στη χώρα - Οι επιπτώσεις για την πολιτική σκηνή και τη σταθερότητα;
LIFO NEWSROOM
Δασμοί ΗΠΑ - Κίνας: Η υγειονομική βιομηχανία αντιμέτωπη με εφοδιαστικές δυσκολίες

Διεθνή / Δασμοί ΗΠΑ - Κίνας: Η υγειονομική βιομηχανία αντιμέτωπη με εφοδιαστικές δυσκολίες

Η εμπλοκή του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας επηρεάζει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των ιατρικών συσκευών, προκαλώντας αυξήσεις τιμών και κινδύνους για τις μονάδες υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο: Αμερικανοί συντηρητικοί καθολικοί θέλουν έναν «Πάπα τύπου Τραμπ»

Διεθνή / Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο: Αμερικανοί συντηρητικοί καθολικοί θέλουν έναν «Πάπα τύπου Τραμπ»

Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, Αμερικανοί καθολικοί συντηρητικοί ελπίζουν σε μια επιστροφή στην παραδοσιακή διδασκαλία - Ο ρόλος του Τραμπ, οι σχέσεις Εκκλησίας–πολιτικής και η μάχη για την ψυχή του καθολικισμού
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Σε έκτακτη σύσκεψη ο Ερντογάν - Ελάχιστοι οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης πολιτών

Διεθνή / Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Σε έκτακτη σύσκεψη ο Ερντογάν - Ελάχιστοι οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης πολιτών

Οι υπάρχουσες ζώνες συγκέντρωσης είτε είναι ανεπαρκείς είτε έχουν πια αντικατασταθεί από τσιμεντένια κτήρια - Θα μπορούσε ο αναμενόμενος «μεγάλος σεισμός» να έρθει εξασθενημένος μετά τα 6,2 Ρίχτερ;
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ