Συνάντηση Τζέι Ντι Βανς - πάπα Φραγκίσκου στον απόηχο της διαμάχης για τις απελάσεις μεταναστών

Συνάντηση Τζέι Ντι Βανς - πάπα Φραγκίσκου στον απόηχο της διαμάχης για τις απελάσεις μεταναστών Facebook Twitter
© Vatican News
0

Σύντομη συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, κατά την οποία αντάλλαξαν πασχαλινές ευχές, στον απόηχο της εξ αποστάσεως διαμάχης τους σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την απέλαση μεταναστών.

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος αναρρώνει από μια σχεδόν θανατηφόρα πνευμονία, υποδέχθηκε τον Βανς σε μια από τις αίθουσες υποδοχής του ξενοδοχείου του Βατικανού όπου διαμένει. Ο 88χρονος ποντίφικας προσέφερε στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ τρία μεγάλα σοκολατένια πασχαλινά αυγά για τα τρία μικρά παιδιά του, τα οποία δεν παρευρέθηκαν στη συνάντηση, καθώς και μια γραβάτα του Βατικανού και κομποσκοίνια.

«Ξέρω ότι δεν αισθάνεστε καλά, αλλά χαίρομαι που σας βλέπω καλύτερα από θέμα υγείας. Σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε», είπε ο Βανς στον πάπα Φραγκίσκο. 

Η αυτοκινητοπομπή του Βανς εισήλθε στο Βατικανό από μια πλαϊνή πύλη, ενώ τελούνταν η πασχαλινή λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Φραγκίσκος είχε αναθέσει την τέλεση της λειτουργίας σε άλλον καρδινάλιο.

Το Βατικανό ανέφερε ότι συναντήθηκαν για λίγα λεπτά στο Domus Santa Marta «για να ανταλλάξουν πασχαλινές ευχές». Το γραφείο του Βανς δήλωσε ότι συναντήθηκαν, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Συνολικά, η αυτοκινητοπομπή του Βανς βρισκόταν στο έδαφος του Βατικανού για 17 λεπτά.

Αργότερα συνόδευσε την οικογένειά του στην πασχαλινή λειτουργία στον Άγιο Παύλο έξω από τα τείχη, μία από τις τέσσερις παπικές βασιλικές της Ρώμης. Οι Βανς επισκέφθηκαν τον τάφο του αποστόλου Αγίου Παύλου που λέγεται ότι βρίσκεται εκεί.

Ο Βανς -ο οποίος ασπάστηκε τον καθολικισμό το 2019- και ο πάπας Φραγκίσκος έχουν έρθει σε έντονη αντιπαράθεση σχετικά με το μεταναστευτικό και τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για μαζικές απελάσεις. Ο Φραγκίσκος έχει καταστήσει τη φροντίδα για τους μετανάστες χαρακτηριστικό γνώρισμα της παποσύνης του.

Συνάντηση Τζέι Ντι Βανς - πάπα Φραγκίσκου στον απόηχο της διαμάχης για τις απελάσεις μεταναστών Facebook Twitter
© Vatican News

Λίγες ημέρες πριν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο τον Φεβρουάριο, ο Φραγκίσκος κατακεραύνωσε τα σχέδια απέλασης, προειδοποιώντας ότι θα στερήσουν από τους μετανάστες την εγγενή αξιοπρέπειά τους. Σε επιστολή του προς τους Αμερικανούς επισκόπους, ο Φραγκίσκος φάνηκε επίσης να απαντά ευθέως στον Βανς επειδή ισχυρίστηκε ότι το καθολικό δόγμα δικαιολογεί τέτοιες πολιτικές.

Ο Βανς δέχτηκε μεν την κριτική του Φραγκίσκου, αλλά δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις απόψεις του. Κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στις 28 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Καθολικό Πρωινό Προσευχής στην Ουάσιγκτον, ο Βανς δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχουν πράγματα για την καθολική πίστη «που δεν γνωρίζω».

Ο Βανς συναντήθηκε χθες, Μεγάλο Σάββατο, με τον γραμματέα του Βατικανού, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, και τον υπουργό Εξωτερικών, αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαχερ.

Το γραφείο του Βανς δήλωσε ότι αυτός και ο Παρολίν «συζήτησαν την κοινή τους θρησκευτική πίστη, τον καθολικισμό στις ΗΠΑ, τη δεινή θέση των διωκόμενων χριστιανικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο και τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποκατάσταση της παγκόσμιας ειρήνης».

Το Βατικανό, από την πλευρά του, δήλωσε ότι υπήρξε «ανταλλαγή απόψεων», μεταξύ άλλων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και τις τρέχουσες συγκρούσεις.

Η Αγία Έδρα αντέδρασε προσεκτικά στην κυβέρνηση Τραμπ, επιδιώκοντας να συνεχίσει τις παραγωγικές σχέσεις σύμφωνα με την παράδοση της διπλωματικής της ουδετερότητας. Εξέφρασε ανησυχία για την καταστολή των μεταναστών από την αμερικανική κυβέρνηση και τις περικοπές στη διεθνή βοήθεια, ενώ επέμεινε στην ειρηνική επίλυση των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM