Συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, αναζητώντας συναίνεση για σειρά έκτακτων μέτρων προκειμένου να μπει ένα φρένο στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακή κρίσης, στο επίκεντρο των οποίων είναι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Μια πρόταση που έχει εξοργίσει τη Μόσχα και έχει γίνει δεκτή με ανάμεικτες αντιδράσεις στην ΕΕ.
Το Βέλγιο για παράδειγμα έχει επισημάνει ότι θα είναι ανούσιο ένα πλαφόν μόνο στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγει η ΕΕ από τη Ρωσία. «Δεν έρχεται στην Ευρώπη τόσο πολλή φυσικό αέριο, οπότε δεν βλέπω την αξία που θα έχει αυτό», δήλωσε η Βελγίδα υπουργός Ενέργειας, Τίνε βαν ντερ Στράετεν. «Ένα πλαφόν μόνο στο φυσικό αέριο δεν θα ρίξει τις τιμές», συμπλήρωσε.
Στη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να εγκριθούν πολιτικές, αλλά θα γίνει σαφές ποιες προτάσεις συγκεντρώνουν μεγαλύτερη στήριξη, σημειώνει το Reuters. Οι χώρες της Βαλτικής είναι υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, όπως και χώρες που δεν εξαρτώνται από τη Μόσχα για την ενέργεια, αναφέρουν διπλωμάτες. Όμως, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι ανάμεσα στις χώρες που είναι επιφυλακτικές.
Το ρωσικό αέριο δεν αποτελεί πλέον το 9% των ευρωπαϊκών εισαγωγών, από 40% πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η πρόταση αυτή δεν είναι εποικοδομητική. Είναι μια άλλη μορφή κύρωσης σε βάρος της Μόσχας μάλλον, παρά αληθινή λύση στην ενεργειακή κρίση», σχολίασε ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σίκελα.
Η Ιταλία προτείνει πλήρες πλαφόν για έξι μήνες στις τιμές του αερίου που αγοράζει η ΕΕ, ανεξαρτήτως της προέλευσής του, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου που μεταφέρεται με πλοία. Το Βέλγιο και η Ελλάδα συμφωνούν με την ιδέα.
Πέρα από το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Κομισιόν προτείνει να επιβληθεί πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικής, ηλιακής, βιομάζας, υδροηλεκτρικής) που πωλούν σε τιμή πολύ υψηλότερη από τα κόστη παραγωγής τους.
Τα κράτη μπορεί να αφαιρούν τη διαφορά μεταξύ του πλαφόν (συζητείται το επίπεδο των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και της τιμής της αγοράς και να αναδιανέμουν τα «υπερκέρδη» σε ευάλωτα νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις.
Αυτή η πρόταση είχε τεράστια υποστήριξη, αλλά «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, πρέπει να αποφασιστεί το πλαφόν», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Επίσης, η Κομισιόν θέλει να δημιουργηθεί «προσωρινό τέλος αλληλεγγύης» στους παραγωγούς και στους διανομείς αερίου, άνθρακα και πετρελαίου, που ευνοούνται από την απογείωση των τιμών σε παγκόσμια κλίμακα.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να οριστούν «δεσμευτικοί στόχοι» για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, κατά «τουλάχιστον 10% της καθαρής μηνιαίας κατανάλωσης» για κάθε κράτος και κατά «τουλάχιστον 5%» τις ώρες αιχμής.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ dpa