Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κεντρικές θέσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.
Η συζήτηση αφορά στα πρόσωπα που θα αναλάβουν την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη θέση Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική.
Ήδη από την Τρίτη, σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των έξι διαπραγματευτών -Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ από το ΕΛΚ, Όλαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ από τους Σοσιαλιστές και Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Ρούτε από τους Φιλελεύθερους- υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών οικογενειών για κοινή πρόταση στήριξης: Πρόκειται να προτείνουν τον Πορτογάλο σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Γερμανίδα από το ΕΛΚ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δεύτερη θητεία της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ.
Ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει ήδη ενημερωθεί για την κοινή πρόταση των τριών ομάδων και πλέον επιδιώκεται η τελική συμφωνία, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.
Στην ατζέντα των ηγετών βρίσκεται ακόμη η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., η οποία θα δώσει τον τόνο της στρατηγικής κατεύθυνσης για την επόμενη πενταετία. Στη συγκεκριμένη ατζέντα συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η διεύρυνση, μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει επί τάπητος την πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον Ντόναλντ Τουσκ για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού πρότζεκτ που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και ουσιαστικά πρόκειται για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, οι ενταξιακές συνομιλίες της οποίας με την Ε.Ε. μόλις έλαβαν επισήμως «πράσινο φως» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργο.