Αντιμέτωπος με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, θα βρεθεί σήμερα ο Κάμερον στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής μετά την απόφαση του λαού του για Brexit.
Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει τους ηγέτες για το δημοψήφισμα και την κατάσταση στην χώρα του.
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένει ότι ο Κάμερον θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό για την έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων του Brexit στην συνάντηση με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των άλλων 27 χωρών μελών της ΕΕ.
"Δεν περιμένουμε ο πρωθυπουργός Κάμερον σε αυτή τη φάση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, την Τρίτη", είπε πριν λίγες ώρες ο αξιωματούχος, καθώς στη σύνοδο κορυφής ο Κάμερον θα ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους του σχετικά με την νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Βρετανία την Πέμπτη για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.
"Αναμένουμε από τον πρωθυπουργό Κάμερον να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, δεν αναμένουμε σε αυτό το στάδιο ο Κάμερον να ενεργοποιήσει το άρθρο 50" της ρήτρας της Συνθήκης της Λισαβόνας με την οποία αρχίζει επίσημα η διαδικασία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, τόνισε ο αξιωματούχος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως έχει στείλει πολλαπλά μηνύματα με τα οποία γίνεται ξεκάθαρο πως αν και δεν μπορεί να επιβάλει την απόφαση στο Λονδίνο, θα ήθελε η διαδικασία να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.
Η Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο ξεκαθάρισαν χθες πως αντιτίθενται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο πριν επισημοποιηθεί το Brexit, όπως δήλωσε η καγκελαρίος Μέρκελ, η οποία υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Ωστόσο η ανησυχία στην ΕΕ δεν κρύβεται ενώ την ίδια ώρα η Δευτέρα σηματοδότησε υποβαθμίσεις των αξιόχρεων της Βρετανίας από τους διεθνείς οίκους και η στερλίνα βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά. Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές δείχνουν έντονη ανησυχία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κυβερνηθεί μετά την επιλογή της Βρετανίας να την εγκαταλείψει, είπε χθες η καγκελάριος Μέρκελ στο συμβούλιο του κόμματός της, σύμφωνα με δύο άτομα που συμμετείχαν στην τηλεφωνική διάσκεψη. Η Μέρκελ είπε ότι είναι ανάγκη να προληφθεί η έξοδος άλλων κρατών από την ΕΕ, είπαν τα δύο στελέχη του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).
Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ακολουθηθεί μια εσπευσμένη εμβάθυνση συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Αντίθετα, η Ένωση θα πρέπει να δράσει σε θέματα δημόσιας ανησυχίας όπως η εξασφάλιση των συνόρων της ΕΕ, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να λειτουργεί ακολουθώντας τη συνηθισμένη προσέγγιση αφού η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από τους κόλπους της, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
«Το είπα πριν από το δημοψήφισμα ότι ασχέτως με το πώς το δημοψήφισμα στη Βρετανίας καταλήξει, δεν μπορούμε απλά να συνεχίσουμε (να ενεργούμε) όπως στο παρελθόν στην Ευρώπη» επισήμανε ο Σόιμπλε σε μια ομιλία που εκφώνησε στην πόλη Φιρτ, στη νότια Γερμανία.Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στην Ευρώπη στο να μεριμνήσουμε σχετικά με το γεγονός ότι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη –όχι μόνο στη Γερμανία, όχι μόνο στη Βρετανία, όχι μόνο στην Ελλάδα και όχι μόνο στη Δανία και όχι μόνο στη Γαλλία– δεν κατανοούν απολύτως τι ακριβώς κάνουμε».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι τα εναπομείναντα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιδράσουν στο Brexit με μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση των κινδύνων.
σχόλια