Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, αλλά παράλληλα δόθηκε παράταση για κάποια ζητήματα σχετικά με το δημοσιονομικό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα για την Σύνοδο Κορυφής του Ιανουαρίου μεταφέρθηκαν οι αποφάσεις για έξτρα κονδύλια στο μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές, ενώ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν τη χθεσινή νύχτα να πείσουν την Ουγγαρία να άρει το βέτο της στο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως σε μια ιστορική απόφαση ενέκριναν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την εμπόλεμη χώρα.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είχε θέσει ως προτεραιότητα την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με ενισχυμένους πόρους για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, το θέμα φαίνεται να αναβάλλεται, τουλάχιστον για την ώρα.
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Το θέμα της Ουκρανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να συμφωνήσει σε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ουκρανία για να παραμείνει στη ζωή, παρόλο που αποφάσισε την Πέμπτη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα.
Κατά της βοήθειας άσκησε βέτο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών πάντως ήταν μια σημαντική στιγμή και μια εντυπωσιακή ανατροπή για μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο ηγέτης της Ουγγαρίας αποφάσισε να μην ασκήσει βέτο στις ενταξιακές συνομιλίες, αλλά στη συνέχεια μπλόκαρε το πακέτο βοήθειας.
«Μπορώ να σας ενημερώσω ότι 26 ηγέτες συμφώνησαν σχετικά με τη (διαπραγμάτευση του προϋπολογισμού)», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίο είπε ακόμα πως η Σουηδία, πρέπει να ζητήσει τη γνώμη του κοινοβουλίου της, κάτι που είναι σύμφωνο με τη συνήθη διαδικασία για τη χώρα αυτή, ενώ συμπλήρωσε πως «ένας ηγέτης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει».
Οι αποφάσεις απαιτούσαν ομοφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ. Παρόλα αυτά, ο Μισέλ, ο οποίος προήδρευε της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και την ήπειρό μας». Ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος επέμεινε να μην αναφερθεί ονομαστικά, δήλωσε στο Associated Press ότι ο Όρμπαν «απουσίαζε στιγμιαία από την αίθουσα με προσυμφωνημένο και εποικοδομητικό τρόπο» όταν ελήφθη η απόφαση.
Το οικονομικό πακέτο δεν μπόρεσε να εγκριθεί αφού ο Όρμπαν άσκησε βέτο τόσο στα επιπλέον χρήματα όσο και στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο Μισέλ δήλωσε ότι οι ηγέτες θα ξανασυναντηθούν τον Ιανουάριο σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.
Γιατί η ένταξη είναι σημαντική για την Ουκρανία
Η Ουκρανία είναι μία από τις πολλές χώρες που επιθυμούν εδώ και καιρό να ενταχθούν στην ΕΕ, θεωρώντας την ως έναν δρόμο προς τον πλούτο και τη σταθερότητα. Ενώ η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ, η συμμετοχή σε αυτήν θεωρείται από ορισμένους ως προπύργιο κατά της ρωσικής επιρροής.
Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα είναι μόνο ένα βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι. Αλλά στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, ακριβώς τη στιγμή που η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον ουκρανικό στρατό παραπαίει και η ουκρανική αντεπίθεση έχει σταματήσει και καθώς ο Πούτιν εμφανίζεται όλο και πιο ενθαρρυμένος.
Και προσφέρει και μια αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία, παρόλο που τα μέλη της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια πιο άμεση ώθηση με τη μορφή βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για να κρατήσουν την ουκρανική οικονομία όρθια.
Με πληροφορίες από Associated Press