Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την ειδική Σύνοδο Κορυφής, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή και επανέλαβε ότι η Άγκυρα έχει δύο δρόμους μπροστά της: διάλογο, ή λήψη μέτρων εναντίον της.
«Η τουρκική προκλητικότητα- είτε εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε μέσα από ακραία ρητορική- δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ- της Ελλάδας και της Κύπρου- αλλά και γιατί αυτή η συμπεριφορά θίγει γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας. Ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη σε βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ό,τι αφορά στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το κείμενο δεν περιλαμβάνει παράγραφο για την Τουρκία. Αυτή αναμένεται να προστεθεί πριν από το δείπνο των ηγετών, κατά το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο η σχέση ΕΕ- Τουρκίας.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού
Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Productive meeting with @eucopresident Charles Michel ahead of the European Council. We are facing a lot of challenges, but I believe Europe can meet them with unity. #EUCO pic.twitter.com/lVhS1EaKhC
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 1, 2020
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σαρλ Μισέλ συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η Ένωση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.
Happy to meet 🇬🇷Prime Minister @kmitsotakis ahead of #EUCO! Very good talk about the recovery plan, migration, EUCO agenda – in particular the need to de-escalate the situation in the Eastern Mediterranean. pic.twitter.com/EzYiL7GjhB
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 1, 2020
Σαρλ Μισέλ: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι
Στις δηλώσεις του πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, σε ό,τι αφορά στην Τουρκία.
«Θα συζητήσουμε ιδιαίτερα τη σχέση με την Τουρκία και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή και να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Διάφορες επιλογές είναι στο τραπέζι, πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα τι είδους σχέση θέλουμε ανάμεσα στην ΕΕ και αυτή την περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο.
«Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Μέρκελ: Πρέπει να βρεθεί λύση στις εντάσεις
Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η διπλωματία πρέπει να διαδραματίσει τον κυρίαρχο ρόλο στην επίλυση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά πολύ περίπλοκη και η ΕΕ έχει μεγάλο συμφέρον στην ανάπτυξη μιας πραγματικά εποικοδομητικής σχέσης με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση της μετανάστευση και τη στήριξη της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των πολλών προσφύγων που δέχεται», συμπλήρωσε. «Σαφώς πρέπει να επιλύσουμε τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Για εμένα, η διπλωματία διαδραματίζει τον κυρίαρχο ρόλο σε αυτό», κατέληξε η Μέρκελ.
Μακρόν: Δεν είναι διαπραγματεύσιμη η αλληλεγγύη σε Ελλάδα- Κύπρο
Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι η ΕΕ οφείλει να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο.
«Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Οταν ένα κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των κυρώσεων.