Από την αρχή της εμφύλιας σύρραξης στην Συρία 485 νοσοκομεία και κέντρα υγείας έχουν δεχθεί τα πυρά αεροπορικών επιθέσεων, κάτι που αποτελεί μία από τις πλέον κατάφωρες παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης σε ένα από τους πιο βρώμικους πολέμους με δραματικά υψηλό αριθμό θυμάτων αμάχων μεταξύ των νεκρών που υπολογίζεται ότι πλέον έχουν αγγίξει τους 400.000.
Όταν πέρυσι τον Οκτώβριο ο Σύριος γιατρός Χαλέντ Αλμιλάτζι είδε τις φωτογραφίες της μόλις ενός μηνός Σαχάρ Ντοφντάα, η οποία ζύγιζε οριακά δύο κιλά, θεώρησε πως το βρέφος δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση μόνο λόγω του υποσιτισμού αλλά επειδή μάλλον είχε γεννηθεί με κάποια χρόνια ή συγγενή νόσο. Το κοριτσάκι σύντομα πέθανε, πιθανότατα γιατί δεν είχε πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα που μόνο ένα μαιευτήριο και ειδικευμένοι γιατροί μπορούσαν να της προσφέρούν.
Με την πρωτοβουλία του για την δημιουργία ενός υπόγειου νοσοκομείου, του Γυναικολογικού και Παιδιατρικού Νοσοκομείου Αβικέννας, ο Αλμιλάτζι προσπαθεί να προσφέρει στα πιο αθώα θύματα κάθε πολέμου την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται σε ένα καλά εξοπλισμένο αλλά και ασφαλές από επιθέσεις νοσοκομείο.
Οι γυναίκες δεν νιώθουν ασφαλείς εντός των νοσοκομείων καθώς τα κτίρια δέχονται τακτικά επιθέσεις, κι έτσι προτιμούν να γεννήσουν στο σπίτι χωρίς την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα, γεγονός που αυξάνει τις επιπλοκές για τη μητέρα και το νεογνό.
Το νοσοκομείο οικοδομείται αυτή την περίοδο στην Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ομάδων που μάχονται κατά του Άσαντ και συνεπώς αποτελεί συχνά στόχο αεροπορικών επιδρομών τόσο από την συριακή αεροπορία όσο και από ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Για τον λόγο αυτό οι πτέρυγες που ετοιμάζονται θα βρίσκονται δύο επίπεδα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Οι διαρκείς βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας καθώς και η σχεδόν αποκλειστική φροντίδα των πολυτραυματιών στα εναπομείναντα νοσοκομεία και κέντρα υγείας έχουν αφήσει όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ακόμα και ο φυσιολογικός τοκετός πλέον έχει καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνος.
Στις 16 Νοεμβρίου 2016 συριακά βομβαρδιστικά έριξαν περίπου 20 βόμβες στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Χαλέπι και δύο ημέρες αργότερα κατέστρεψαν και το νοσοκομείο στην ανατολική πλευρά της πόλης, την τελευταία παιδιατρική δομή που είχε απομείνει αφήνοντας έτσι χωρίς ιατρικές υπηρεσίες περίπου 90.000 παιδιά.
Στις 28 Απριλίου 2017 αεροπορικές επιθέσεις χτύπησαν την μαιευτική κλινική της Καφρ Ταχαρίμ στην επαρχία Ιντλίμπ όπου γεννιούνταν περίπου 550 μωρά κάθε μήνα, ενώ την επόμενη ημέρα βομβαρδισμοί κατέστρεψαν ολοσχερώς το μαιευτήριο της Καφρ Ζίτα στην επαρχία Χαμά, το οποίο πραγματοποιούσε 4.500 εξετάσεις, 100 φυσιολογικούς τοκετούς και 40 καισαρικές κάθε μήνα.
"Οι γυναίκες δεν νιώθουν ασφαλείς εντός των νοσοκομείων καθώς τα κτίρια δέχονται τακτικά επιθέσεις, κι έτσι προτιμούν να γεννήσουν στο σπίτι χωρίς την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα, γεγονός που αυξάνει τις επιπλοκές για τη μητέρα και το νεογνό" δήλωσε ο Αλμιλάτζι σε συνέντευξή του στο Newsdeeply. "Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να παρέχουμε στις γυναίκες και τα παιδιά ένα ασφαλές νοσοκομείο."
Ο Αλμιλάτζι όμως, ο οποίος αυτή την στιγμή ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τορόντο και πρόσφατα τιμήθηκε με το Μετάλλιο Αξιέπαινης Υπηρεσίας από την γενική κυβερνήτη του Καναδά για την ανθρωπιστική του προσφορά, δεν ασχολείται τώρα για πρώτη φορά με την παροχή υπηρεσιών υγείας υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Με καταγωγή από το Χαλέπι, βρισκόταν στην γενέτειρα του το 2011 και όταν ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες εναντίον του καθεστώτος ο Αλμιλάτζι μαζί με άλλους γιατρούς πήγε στην Χαμά και την Χομς προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε τραυματισμένους διαδηλωτές σε αυτοσχέδια μυστικά νοσοκομεία στο πεδίο των συρράξεων. Η αντίδραση της συριακής κυβέρνησης ήταν να συλλάβει τους γιατρούς κι έτσι τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Αλμιλάτζι και άλλοι τρεις συνάδελφοι του συνελήφθησαν στην Δαμασκό. Επί έξι μήνες κρατούνταν και βασανίστηκαν. Ο Αλμιλάτζι υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού με σιδερολοστούς και καλώδια, υπέστη ηλεκτροσόκ και άλλα βασανιστήρια: "Με είχαν κρεμάσει στο ταβάνι από τα χέρια επί 24 ώρες χωρίς φαγητό ή νερό."
Τελικά αφέθηκε ελεύθερος τον Μάρτιο του 2012 με την προειδοποίηση πως αν τον ξαναπιάσουν θα φροντίσουν να "εξαφανιστεί". Ο Αλμιλάτζι μετά κατέφυγε στην Τουρκία και αποφάσισε να ιδρύσει την SIMRO, μια ΜΚΟ με σκοπό την στήριξη παροχής υπηρεσιών υγείας στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Συρία.
Το Γυναικολογικό και Παιδιατρικό Νοσοκομείο Αβικέννας αποτελεί έργο της SIMRO που υλοποιείται με την συνεργασία της Υπηρεσίας για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών και άλλους εταίρους όπως η Διεθνής Προστασία Προσφύγων ενώ χρηματοδοτείται και από μία εκστρατεία crowdfunding.
Η ανέγερση του νοσοκομείου είχε ξεκινήσει από την συριακή κυβέρνηση και μέχρι να καταλάβουν τον έλεγχο της πόλης οι αντιφρονούντες οι δύο υπόγειοι όροφοι είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Οι οκτώ υπέργειοι όροφοι έχουν ενισχυθεί ώστε να αντέχουν στις επιθέσεις της συριακής αεροπορίας. Επειδή όμως τα ρωσικά βομβαρδιστικά χρησιμοποιούν βόμβες καταστροφής υπόγειων εγκαταστάσεων και θα είναι αδύνατον το νοσοκομείο να αντέξει σε μία τέτοια επίθεση, η ομάδα του Αλμιλάτζι αποφάσισε αντί να προσπαθήσει να "κρύψει" το κτήριο, να επικοινωνήσει τις συντεταγμένες του στις συριακές και ρωσικές αρχές.
"Δεν θα είναι σε θέση να ισχυριστούν πως δεν γνώριζαν ότι εκεί βρισκόταν νοσοκομείο. Και οι γιατροί μας θα ξέρουν πως αν τους επιτεθούν θα το μάθει όλος ο κόσμος." Για να το εξασφαλίσουν έχουν ζητήσει από τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να μοιραστούν τις συντεταγμένες με όλους όσους εμπλέκονται στην σύρραξη, Σύριους, Ρώσους και τον στρατό των ΗΠΑ ενημερώνοντας πως πρόκειται για νοσοκομείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η αποστολή του είναι αμιγώς ανθρωπιστική.
Πέρα από την προσφορά προς τους ασθενείς, ο Αλμιλάτζι ελπίζει πως το νοσοκομείο θα στελεχωθεί με τους εκατοντάδες γιατρούς που εγκατέλειψαν την χώρα και βρίσκονται πρόσφυγες πια στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Το Νοσοκομείο Αβικέννας προβλέπεται να λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2018 και όπως λέει και ο εμπνευστής του "να δείξει πως εκείνοι που μάχονται για την ελευθερία είναι ικανοί να δημιουργήσουν κι ένα μοναδικό σύστημα υγείας, ακόμα και σε μια εμπόλεμη ζώνη."