Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να υποθέσουν ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην ήπειρο θα διαρκέσει για πάντα, διαμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, από τη Βαρσοβία.
«Τα επίπεδα των αμερικανικών στρατευμάτων στην ήπειρο είναι σημαντικά» είπε, μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Βλάντισλαβ Κόσινιακ-Κάμις. «Το τι θα συμβεί σε πέντε, 10, 15 χρόνια από τώρα είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης που αντικατοπτρίζει το επίπεδο της απειλής, τη στάση της Αμερικής, τις ανάγκες μας σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να αναλάβουν δράση» συνέχισε.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μήνυμά μας είναι τόσο αυστηρό προς τους Ευρωπαίους συμμάχους μας - τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε, διότι δεν μπορείτε να κάνετε την υπόθεση ότι η παρουσία της Αμερικής θα διαρκέσει για πάντα», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Τα σχόλια του Πιτ Χέγκσεθ έρχονται στον απόηχο μιας διήμερης συνάντησης στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, η οποία σηματοδότησε το ντεμπούτο του στην ευρωπαϊκή σκηνή. Είχε ήδη τότε αφήσει να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει τελικά να παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της συμβατικής αποτροπής έναντι της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν επί του παρόντος την παγκόσμια στρατιωτική τους παρουσία, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση σχετικά με την αλλαγή της ανάπτυξης δυνάμεων. Η επίσκεψη του Χέγκσεθ στην Πολωνία ήταν η πρώτη διμερής συνάντησή του μετά τον διορισμό του από την αμερικανική Γερουσία.
«Πρότυπο συμμάχου η Πολωνία» δηλώνει ο Χέγκσεθ
Το κλίμα μεταξύ Πιτ Χέγκσεθ και Βλάντισλαβ Κόσινιακ-Κάμις ήταν θερμό, δεδομένου ότι η Πολωνία αποτελεί ιστορικά μία από τις στενότερες ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες της Αμερικής, βλέποντας τις ΗΠΑ ως προπύργιο που την προστατεύει από τη Ρωσία. Οι αμυντικές δαπάνες της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ ανέρχονται στο 4,7%, γεγονός που την καθιστά την πλησιέστερο σύμμαχο στην επίτευξη του στόχου του Ντόναλντ Τραμπ να φτάσουν οι στρατιωτικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.
«Η Πολωνία είναι μια χώρα που κατανοεί τις απειλές. Βλέπει, αισθάνεται, επειδή έχει τη δική της ιστορία, όπου αυτές οι απειλές συχνά κατέληγαν σε πόλεμο στο έδαφός μας, στην αγαπημένη μας πατρίδα. Η ελευθερία χρειάζεται δύναμη, η ειρήνη χρειάζεται δύναμη. Δεν υπάρχει τέτοια δύναμη χωρίς δαπάνες» δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας.
Η Βαρσοβία υπήρξε επίσης μεγάλος αγοραστής αμερικανικών όπλων, από τα άρματα μάχης M1 Abrams μέχρι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Fighting Falcon της General Dynamics και τα F-35 Lightning II της Lockheed Martin. Μετά από χρόνια πιέσεων, η Πολωνία πέτυχε να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα 8.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Αυτό έκανε τον Χέγκσεθ να αποκαλέσει και πάλι την Πολωνία «πρότυπο συμμάχου». Είπε ότι «το επίπεδο της εταιρικής σχέσης είναι απαράμιλλο στην Ευρώπη, ο κοινός δεσμός δεν μοιάζει με άλλους στην Ευρώπη».
Επαίνεσε επίσης την Πολωνία για τις επενδύσεις σε τοπικές υποδομές για τα αμερικανικά στρατεύματα. «Η πρόσκληση που λαμβάνουμε εδώ, αν μη τι άλλο, θα με έκανε να θέλω να έχω περισσότερα στρατεύματα στην Πολωνία - αυτό δεν είναι δήλωση πολιτικής, απλά έτσι αισθάνομαι», δήλωσε ο Χέγκσεθ στους δημοσιογράφους. Οι δύο αρχηγοί άμυνας δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία.
Με πληροφορίες από Politico