Ήδη από τον πρώτο μήνα της δεύτερης εκλογής του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει τις προθέσεις του με τη γεωπολιτική στρατηγική της Αμερικής, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία.
Όσο ο Τραμπ μιλούσε με τον Πούτιν για το μέλλον του Κιέβου, ο «εκλεκτός» του για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, έβαλε φρένο στις ελπίδες της Ουκρανίας για μια ευνοϊκή ειρηνευτική συμφωνία και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη.
Ο Λευκός Οίκος θεωρεί τις «φιλοδοξίες των κομμουνιστών Κινέζων» ως τη βασική παγκόσμια απειλή, γεγονός που επιβάλλει τη μείωση της αμερικανικής εμπλοκής στην ασφάλεια της Ευρώπης.
Την ίδια ώρα που η Ευρώπη σκέφτεται να αυξήσει τη δική της άμυνα, δαπανώντας, μεταξύ άλλων, πολλά περισσότερα χρήματα για την στρατιωτική ισχύ της, «μεγάλο μέρος της δημόσιας ρητορικής στις Βρυξέλλες φάνηκε να προσανατολίζεται στην προσπάθεια να κρατήσει τον πολεμοχαρή Τραμπ και τον Χέγκσεθ στο πλευρό του», γράφει το Politico.
«Δεν υπάρχει σαφές ευρωπαϊκό πλάνο για την αντιμετώπιση της νέας πολιτικής Τραμπ»
Η αρχική «επιθετική» στάση των ΗΠΑ αντιμετωπίστηκε με συγκρατημένες αντιδράσεις, με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιούν όρους όπως «σύγκλιση», «οι ΗΠΑ έχουν δίκιο» και «οικογένεια». Ωστόσο, η διεθνής σκηνή παρατηρεί να αναδεικνύεται από αυτό «η απουσία ενός σαφούς ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που διαμορφώνει ο Τραμπ».
Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει: «Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν θέλει να χάσει το κύρος της και εξακολουθεί να μην σκέφτεται με βάση το νέο πλαίσιο του Τραμπ», σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή στάση αντικατοπτρίζει ένα «μίγμα φόβου και άρνησης» όσον αφορά τις πραγματικές επιπτώσεις της νέας αμερικανικής πολιτικής τόσο για την Ουκρανία όσο και για την ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά.
Η Γαλλία, ως βασικό μέλος του πυρήνα του ΝΑΤΟ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, υποστήριξε πρόσφατα, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην ήπειρο.
Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες μετά τη διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Ο Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε στη Στουτγκάρδη ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων. Παράλληλα, οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό δυσαρεστημένες επειδή ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους και τον Καναδά στο ΝΑΤΟ, οπότε πρέπει να κάνουμε περισσότερα».
Περιθωριοποιεί την Ευρώπη ο Τραμπ;
Ο Χέγκσεθ τόνισε ότι η Αμερική δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη, με την υποσημείωση όμως, ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση σχετικά με τα επίπεδα στρατευμάτων, καθώς αυτό αποτελεί ζήτημα που θα εξετάσει ο Τραμπ. Επανέλαβε επίσης ότι η Αμερική βλέπει στην Κίνα τη μεγαλύτερη απειλή και πως η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της απέναντι στη Ρωσία.
Συγχρόνως, οι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία ανησυχούν ιδιαίτερα και ελπίζουν ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να τις υποστηρίζει σε περίπτωση που η Μόσχα επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ.
Η συζήτηση γύρω από την Ουκρανία και τον ρόλο της Ευρώπης συνεχίζεται, ενώ κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι η στάση του Τραμπ έναντι της Ρωσίας ισοδυναμεί με «κατευνασμό» του Πούτιν. Ειδικότερα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Κάγια Κάλλας, καταδίκασε την επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν, λέγοντας ότι δείχνει προσπάθεια «κατευνασμού» της Ρωσίας, ξεκαθαρίζοντας, ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης δεν θα γίνει αποδεκτή.
Υπό συζήτηση τίθεται και το γεγονός, ότι ο Τραμπ δεν ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τα σχέδιά του, γεγονός που υποδηλώνει προθέσεις περιθωριοποίησης της Ευρώπης.
Με πληροφορίες από Politico