Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας προειδοποίησαν τον Ντόναλντ Τραμπ κατά του απομονωτισμού και του παρεμβατισμού και έκαναν έκκληση προς τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με το Πεκίνο για να διατηρήσουν το διεθνές στάτους κβο.
Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να καταργήσει εμπορικές συμφωνίες και να επιδιώξει μία περισσότερο μονομερή εξωτερική πολιτική βάσει του οικονομικού του πλάνου "America First", επισημαίνει το Reuters.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κίνα και άλλες ξένες δυνάμεις εκφράζουν αβεβαιότητα ως προς το πόσες από τις εξαγγελίες του θα υλοποιήσει ο Τραμπ, καθώς κατά καιρούς έχει προβεί σε αντιφατικές δηλώσεις και έχει αναφερθεί ελάχιστα στο τι είδους εξωτερική πολιτική θα υιοθετήσει.
Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έβαλε συχνά στο στόχαστρό του την Κίνα κατηγορώντας το Πεκίνο για την απώλεια των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και δεσμευόμενος να επιβάλει δασμούς 45% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Η αμερικανική πολιτική του απομονωτισμού "επιτάχυνε την οικονομική κρίση στη χώρα" στη διάρκεια του Μεγάλου Κραχ, υπογραμμίζει σε σχόλιό του επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, σημειώνοντας ωστόσο ότι "η εκλογολογία είναι απλώς εκλογολογία".
Στο τηλεγράφημά του το πρακτορείο προειδοποιεί κατά της όποιας τάσης παρεμβατισμού.
Στο παρελθόν, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν ασκήσει κριτική κατά των ΗΠΑ και άλλων δυτικών δυνάμεων για τις επεμβάσεις τους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και την ανάμειξή τους σε θερμά σημεία του πλανήτη όπως στην Ουκρανία.
Η ηττημένη Χίλαρι Κλίντον εθεωρείτο από το Πεκίνο ως η πιο πολεμοχαρής εκ των δύο υποψηφίων, ενώ ορισμένοι κινέζοι σχολιαστές έκριναν ότι ο Τραμπ θα ήταν ένας εν δυνάμει πραγματιστής ως προς την εξωτερική πολιτική του.
Σε άλλο σημερινό σχόλιό του, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και η Κίνα θα πρέπει "να καταρτίσουν από κοινού ένα νέο μοντέλο σχέσεων μεταξύ υπερδυνάμεων", σχόλιο που απηχεί την θέση του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν για να δεχτούν και όχι να περιορίσουν την ανερχόμενη Κίνα στο διεθνές σύστημα.
Με τη νίκη του Τραμπ ασχολήθηκε ευρέως και το Ίντερνετ στην Κίνα: Χθες Τετάρτη στην Ασία, "Ο Τραμπ νίκησε" ήταν ο τίτλος με τα περισσότερα χτυπήματα στο Weibo-- το δημοφιλές κινεζικό μικρομπλόγκ--πριν ακόμη κριθεί οριστικά το εκλογικό αποτέλεσμα.
Μάλιστα, ορισμένες από τις αναρτήσεις συμφωνούσαν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να γίνει αυτός ακριβώς ο παράγοντας αλλαγής που χρειάζονται οι ΗΠΑ σήμερα.
"Οι ΗΠΑ επέλεξαν κάτι απροσδιόριστο προκειμένου να επιφέρουν την αλλαγή", αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του, την οποία ανέβασαν στο Διαδίκτυο χιλιάδες χρήστες, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Tsinghua Σουν Λιπίνγκ.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στο παρελθόν ανέφεραν ότι η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ αντανακλά ένα προβληματικό πολιτικό σύστημα και δείχνει μία όλο και αυξανόμενη πόλωση, απόγνωση και αγανάκτηση μεταξύ των αμερικανών ψηφοφόρων, σχολιάζει το Reuters.
Από την πλευρά της, η Global Times, μία ταμπλόιντ που εκδίδεται από την εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος People's Daily, γράφει ότι η νίκη του Τραμπ "επέφερε βαρύ πλήγμα στην καρδιά της αμερικανικής πολιτικής", αλλά ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει πολλές αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.
"Σε μία χώρα, όπως οι ΗΠΑ, που ελέγχεται από μία ελίτ, οι περισσότεροι από τους έχοντες εξουσία δεν υποστηρίζουν τον Τραμπ. Και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ανά τον κόσμο θα ασκήσουν πιέσεις στην Ουάσινγκτον να συγκρατήσει τον Τραμπ (από το να καταφύγει) στον απομονωτισμό", γράφει.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια