Ρώσοι αξιωματούχοι στις υπό κατοχή περιοχές της Ουκρανίας όπου έλαβαν χώρα παράνομα δημοψηφίσματα προ ημερών, επεσήμαναν πως είναι μεγάλη η πλειοψήφια υπέρ της ένταξης στη Ρωσία. Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και ΟΗΕ ετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους σε περίπτωση που η Μόσχα προχωρήσει στην κήρυξη των περιοχών αυτών ως ρωσικών.
Οι βιαστικά οργανωμένες ψηφοφορίες διεξήχθησαν επί πέντε ημέρες στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και στη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στα νότια, που μαζί αποτελούν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας.
Μέσα στα κατεχόμενα εδάφη, Ρώσοι αξιωματούχοι μετέφεραν κάλπες από σπίτι σε σπίτι, κάτι που, σύμφωνα με την Ουκρανία και τη Δύση, ήταν μια παράνομη, εξαναγκαστική πράξη για να δημιουργηθεί μια νομική πρόφαση για τη Ρωσία να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές.
Τα τελικά αποτελέσματα στις τέσσερις επαρχίες, όπως δίδονται από τη ρωσική πλευρά, δείχνουν πως ένα ποσοστό μεταξύ 87% με 99,2% είναι υπέρ της ένταξης στη Ρωσία. Ο επικεφαλής της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι η αίθουσα ενδέχεται να εξετάσει την προσάρτησή τους στις 4 Οκτωβρίου.
«Τα αποτελέσματα είναι σαφή. Καλώς ήρθατε σπίτι, στη Ρωσία!», δήλωσε στο Telegram ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η απάντηση της Δύσης
«Αυτή η φάρσα στις υπό κατοχή περιοχές δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί απομίμηση δημοψηφίσματος» επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία αργά την Τρίτη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο θα καλούν τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε αλλαγή στην Ουκρανία και θα υποχρεώνουν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, δήλωσε η Αμερικανίδα απεσταλμένη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
«Τα εικονικά δημοψηφίσματα της Ρωσίας, αν γίνουν αποδεκτά, θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας που δεν μπορούμε να κλείσουμε» δήλωσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου.
Η Ρωσία θα μπορεί να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ θα πάνε το ζήτημα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Οποιοδήποτε δημοψήφισμα διεξάγεται υπό αυτές τις συνθήκες, με την απειλή όπλου, δεν μπορεί ποτέ να είναι ούτε κατά διάνοια ελεύθερο ή δίκαιο» δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Τζέιμς Καριούκι.
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, επεσήμανε πως τα δημοψηφίσματα έλαβαν χώρα με πλήρη διαφάνεια και σύμφωνα με τους εκλογικούς κανόνες.
«Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί αν το Κίεβο δεν αναγνωρίσει τα στρατηγικά του λάθη και αν δεν αρχίσει να καθοδηγείται από τα συμφέροντα του ίδιου του λαού του και να μην εκτελεί τυφλά τη θέληση αυτών που τον περιπαίζουν» επεσήμανε ο ίδιος.
Πλην τούτων, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν και νέο πακέτο κυρώσεων, σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει στα σχέδιά της.
Η προσάρτηση και η πυρηνική απειλή
Εάν προσαρτηθούν οι τέσσερις ουκρανικές περιοχές, ο Πούτιν θα μπορούσε να παρουσιάσει οποιαδήποτε ουκρανική προσπάθεια ανακατάληψής τους ως επίθεση κατά της ίδιας της Ρωσίας.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, να σημειωθεί, είχε απειλήσει ανοιχτά με πυρηνική επίθεση για να προστατευτεί η «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας του.
Αλλά ο Μιχάιο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε στο Reuters ότι το Κίεβο δεν θα επηρεαστεί από τις πυρηνικές απειλές ή από τις ψηφοφορίες για την προσάρτηση και θα συνεχίσει τα σχέδια για την ανακατάληψη όλων των εδαφών που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.
Είπε, επίσης, ότι οι Ουκρανοί που βοήθησαν στη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για προδοσία και τουλάχιστον πέντε χρόνια φυλάκιση. Οι Ουκρανοί που εξαναγκάστηκαν να ψηφίσουν δεν θα τιμωρηθούν.
Με πληροφορίες από Reuters