Δύο πιστόλια που ο Ναπολέων Βοναπάρτης σκόπευε κάποτε να χρησιμοποιήσει για να αυτοκτονήσει πουλήθηκαν στη Γαλλία για 1,69 εκατομμύρια ευρώ (1,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών, με την κυβέρνηση να απαγορεύει την εξαγωγή τους, ώστε να παραμείνουν στη χώρα ως εθνικοί θησαυροί.
Η ταυτότητα του αγοραστή στη δημοπρασία στο Fontainebleau νότια του Παρισιού των κομψά διακοσμημένων όπλων του Μεγάλου Ναπολέοντα δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά η τελική τιμή πώλησης, με αμοιβές, ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις των 1,2-1,5 εκατ. ευρώ. Τα πλούσια διακοσμημένα όπλα διαθέτουν την εγχάρακτη εικόνα του Ναπολέοντα σε πλήρη αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια.
Λέγεται ότι σχεδόν χρησιμοποιήθηκαν για να τερματίσουν τη ζωή του Γάλλου ηγεμόνα το 1814, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αφού οι ξένες δυνάμεις νίκησαν τον στρατό του και κατέλαβαν το Παρίσι. «Μετά την ήττα της γαλλικής εκστρατείας, ήταν τελείως καταθλιπτικός και ήθελε να αυτοκτονήσει με αυτά τα όπλα, αλλά ο μεγάλος πλοίαρχος του αφαίρεσε την πυρίτιδα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από την πώληση ο ειδικός του οίκου δημοπρασιών Jean-Pierre Osenat. Ο Ναπολέων πήρε αντ' αυτού δηλητήριο, αλλά έκανε εμετό και επέζησε, και αργότερα έδωσε τα πιστόλια στον σκύλο του για να τον ευχαριστήσει για την πίστη του, πρόσθεσε ο Osenat.
Μετά την παραίτησή του, ο Ναπολέων πήγε στην εξορία στο νησί Έλβα στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας. Σύντομα θα επέστρεφε με δραματικό τρόπο στη Γαλλία, για να τελειώσει οριστικά η καριέρα του όταν νικήθηκε από τους Βρετανούς στη μάχη του Βατερλώ το 1815, πεθαίνοντας εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης έξι χρόνια αργότερα.
Τα αναμνηστικά του αυτοκράτορα είναι εξαιρετικά περιζήτητα μεταξύ των συλλεκτών. Ένα από τα διάσημα μαύρα καπέλα του με τα μπλε, λευκά και κόκκινα διακοσμητικά του πουλήθηκε για 1,9 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο.
Πριν από την πώληση των όπλων, το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού είχε ταξινομήσει τα αντικείμενα ως εθνικούς θησαυρούς και απαγόρευσε την εξαγωγή τους, σε απόφαση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης το Σάββατο. Η έκδοση του πιστοποιητικού απαγόρευσης εξαγωγών ανοίγει μια περίοδο 30 μηνών κατά την οποία η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να κάνει μια προσφορά αγοράς στον αγνώστων στοιχείων νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί. Όποια και αν είναι η αξία και η ηλικία του, ένα πολιτιστικό αγαθό που χαρακτηρίζεται ως εθνικός θησαυρός μπορεί να φύγει από τη Γαλλία μόνο προσωρινά, με υποχρεωτική επιστροφή. «Η ταξινόμηση ως εθνικός θησαυρός δίνει μια απίστευτη αξία στο αντικείμενο», δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Osenat, ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Με πληροφορίες από Guardian