Μία γυναίκα στην Ταϊλάνδη καταδικάστηκε σε κάθειρξη 43 ετών και 6 μηνών για προσβολή της μοναρχίας, ποινή που θεωρείται ότι είναι η πιο αυστηρή που έχει επιβληθεί ποτέ στη χώρα με βάση τον νόμο κατά της προσβολής του βασιλιά.
Η γυναίκα, πρώην δημόσιος υπάλληλος περίπου 60 ετών, βρέθηκε κατηγορούμενη για τη δημοσίευση ηχητικών στο Facebook και το YouTube, τα οποία περιελάμβαναν σχόλια που θεωρήθηκαν επικριτικά για τη μοναρχία, σύμφωνα με την οργάνωση Thai Lawyers for Human Rights.
Αρχικά ανακοινώθηκε κάθειρξη 87 ετών, αλλά η ποινή της μειώθηκε στο μισό επειδή δήλωσε ένοχη. Σύμφωνα με τον αμφιλεγόμενο νόμο οποιοσδήποτε «δυσφημεί, προσβάλει ή απειλή τον βασιλιά, τη βασίλισσα, τον διάδοχο του θρόνου ή τον αντιβασιλέα» μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 3 έως 15 ετών για κάθε κατηγορία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η γυναίκα- της οποίας έγινε γνωστό μόνο το μικρό της όνομα, Anchan- κρίθηκε ένοχη για 29 κατηγορίες παραβίασης του συγκεκριμένου νόμου.
Η περιπέτεια της Anchan ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, αλλά η ποινή «ρεκόρ» έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι αρχές προσπαθούν να καταστείλουν το άνευ προηγουμένου κίνημα υπέρ της δημοκρατίας. Τους προηγούμενους μήνες έγιναν μαζικές διαδηλώσεις κατά του βασιλιά Μάχα Βατζιραλόνγκορν, όπως και του πλούτου και της εξουσίας που έχει η βασιλική οικογένεια.
Πρόσφατα, αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε την Ταϊλάνδη να μην στοχοποιεί τους διαδηλωτές με τον νόμο κατά της προσβολής του μονάρχη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να «κινηθεί προς τη βία» η χώρα. Ο νόμος χρησιμοποιείται ακόμη και για διώξεις εναντίον μαθητών 16 ετών.
Η ποινή της Anchan στέλνει ένα «ανατριχιαστικό μήνυμα ότι η κριτική στον μονάρχη όχι μόνο δεν θα γίνει ανεκτή, αλλά θα τιμωρηθεί αυστηρά», σχολίασε ο Σουνάι Πάσουκ, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Anchan ήταν στη φυλακή από το 2015 έως το 2018 και αρνήθηκε τις κατηγορίες όταν δικάστηκε για πρώτη φορά, σε στρατιωτικό δικαστήριο, όπου παραπέμπονταν για ένα διάστημα οι υποθέσεις του αμφιλεγόμενου νόμου, μετά το πραξικόπημα του 2014. Η ίδια δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι δήλωσε ένοχη όταν η υπόθεσή της έφτασε σε ποινικό δικαστήριο, ελπίζοντας σε επιείκεια.
Ο Σουνάι επεσήμανε ότι οι αρχές φαίνεται να χρησιμοποιούν τον νόμο για να κάμψουν τις διαδηλώσεις, αλλά μια τέτοια ενέργεια είναι πιθανό να επιδεινώσει τις πολιτικές εντάσεις. «Εκείνοι που απαιτούν δημοκρατία δεν φοβούνται. Αντιθέτως, αντιδρούν με πιο ευθείες και ωμές επικρίσεις για τη μοναρχία», επεσήμανε.
Με πληροφορίες από Guardian