Telegraph: Πώς η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά για να κρατήσει εκτός τον κορωνοϊό

Telegraph: Πώς η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά για να κρατήσει εκτός τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στην Ελλάδα, υπήρχαν όλα τα χαρακτηριστικά για μια καταστροφή από τον κορωνοϊό, αλλά η χώρα κατάφερε να ανατρέψει τις προβλέψεις, αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της Telegraph.

Κάνοντας μια σύγκριση για το αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης, η Telegraph σημειώνει ότι η Βρετανία έχει τον υψηλότερο δείκτη θανάτων από κορωνοϊό κατά κεφαλήν, ενώ η Ελλάδα ελπίζει να υποδεχθεί ξένους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου.

«Η Ελλάδα είχε όλα τα χαρακτηριστικά για μια καταστροφή αν αναμονή από τον κορωνοϊό: η δεκαετής οικονομική κρίση είχε αποδυναμώσει το σύστημα υγείας, η πολιτική αστάθεια και η διαφθορά κυριαρχούσαν και έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στην ΕΕ. Ήταν για αυτούς τους λόγους που πολλοί ειδικοί περίμεναν στην Ελλάδα έκβαση παρόμοια με εκείνη στην Ισπανία ή την Ιταλία, αλλά κατάφερε να ανατρέψει τις προβλέψεις», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

«Όταν εμφανίστηκε ο ιός, το ελληνικό σύστημα υγείας ήταν ανέτοιμο να ανταποκριθεί σε μια απειλή πανδημίας αυτής της φύσης», δηλώνει στην Telegraph ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό. «Αν η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει την αδυναμία της και δεν είχε πάρει μέτρα και αποφασιστική δράση νωρίς, μπορεί να αντιμετώπιζε μια πολύ διαφορετική κατάσταση σήμερα», προσθέτει.

Η Telegraph σημειώνει ότι στις αρχές Ιανουαρίου, όταν ο ιός κέρδισε διεθνή προσοχή, ο καθηγητής Μόσιαλος αμέσως επικοινώνησε με την ελληνική κυβέρνηση για να «σημάνει συναγερμό». Σε εκείνο το σημείο, αρκετοί ειδικοί στην Ευρώπη έβλεπαν τον ιό ως κάτι ισοδύναμο με τη γρίπη και πίστευαν ότι είναι απίθανη μια πανδημία. «Ευτυχώς, η ελληνική κυβέρνηση άκουσε και ανέλαβε γρήγορα δράση», λέει εκείνος.

Στη συνέχεια, η Telegraph καταγράφει πώς ελήφθησαν οι πρώτες αποφάσεις στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αρχικά με κλείσιμο των σχολείων που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πλήρες lockdown. Στην αρχή της κρίσης, η Ελλάδα είχε 560 κλίνες σε ΜΕΘ, αλλά τώρα έχει περίπου 1.000, σημειώνει η Telegraph. «Δρώντας νωρίς εξασφαλίσαμε χρόνο προετοιμασίας. Το σημαντικό είναι ότι εφαρμόστηκαν περιορισμοί για τη μείωση του κινδύνου στα γηροκομεία. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι υπήρξε πολύ μικρή μετάδοση του ιού εντός δομών υγείας και φροντίδας. Το ότι ο αριθμός των θανάτων και των εισαγωγών σε νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι χαμηλός σε σχέση με άλλες χώρες της Δύσης, μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτό», δηλώνει ο κ. Μόσιαλος.

Παράλληλα αναφέρει ότι αν η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε δράσει πιο νωρίς, πιθανότατα θα ήταν σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη της Ελλάδας. «Οι έγκαιρες, αποφασιστικές και ειλικρινείς ενέργειες αρκετών κυβερνήσεων στην Ευρώπη υπήρξαν ύψιστης σημασίας για την επιτυχία τους. Στη Βρετανία, η αρχική πολιτική της κυβέρνησης- που ήταν ο περιορισμός της εξάπλωσης και όχι ο απόλυτος έλεγχος του ιού- αναθεωρήθηκε και υπήρξε μια περίοδος ανάμεικτων μηνυμάτων», εξηγεί.

Η μάχη για το εμβόλιο

H Telegraph κάνει αναφορά και στις ανησυχίες για το ποιοι θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όταν αυτό θα είναι έτοιμο, και σε ποια τιμή. Η ΕΕ πρότεινε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εθελοντική κοινοπραξία αγοράς αδειών ευρεσιτεχνίας.

Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι υπέρμαχος μιας τέτοιας προσέγγισης, σημειώνοντας ότι η χώρας μας τον προηγούμενο μήνα πρότεινε τα μέλη της ΕΕ να αγοράσουν από κοινού τις άδειες ευρεσιτεχνίας των εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό, ώστε να διανεμηθούν γρήγορα στην Ένωση.

«Ένα επιτυχές πρόγραμμα εμβολιασμού για την Covid-19 θα εξαρτηθεί από τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην ανάπτυξη, παρασκευή και διανομή», δηλώνει ο κ. Μόσιαλος. «Για να διασφαλιστεί ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα αποθαρρυνθούν να συμμετάσχουν, πρέπει να επιβραβευθούν κατάλληλα για το ρίσκο της έρευνας και ανάπτυξης που έχουν πάρει», προσθέτει, συμπληρώνοντας ότι οι κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν κατά πλειοψηφία την επένδυση θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε εμβόλιο «γρήγορα και οικονομικά».

Το τέλος της πανδημίας θα απαιτήσει μεγάλης κλίμακας παρασκευή και δίκαιη διανομή, τονίζει. «Και προς το παρόν δεν έχουν τη δυνατότητα για αυτό», προσθέτει. «Πρέπει να διαφυλάξουμε την πρόσβαση για ευάλωτους ανθρώπους σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και για τον Παγκόσμιο Νότο, που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά από την ανεπαρκή παρασκευή, την άδικη διανομή και τα εμπόδια του κόστους», τονίζει.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εισαγγελέας αποσύρει την υπόθεση για την ανάμειξη του Τραμπ στις εκλογές του 2020

Διεθνή / Εισαγγελέας αποσύρει την υπόθεση για την ανάμειξη του Τραμπ στις εκλογές του 2020

Οι κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί τον Αύγουστο του 2023 περιλάμβαναν συνωμοσία για απάτη κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας και συνωμοσία κατά δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Ο Λίαμ Πέιν πέθανε προσπαθώντας να διαφύγει από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου - Τι λένε οι Αρχές

Διεθνή / Ο Λίαμ Πέιν πέθανε προσπαθώντας να διαφύγει από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου - Τι λένε οι Αρχές

Νέα πλάνα από κάμερες ασφαλείας που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα αποκαλύπτουν τις τελευταίες στιγμές του τραγουδιστή, ρίχνοντας φως στα γεγονότα που προηγήθηκαν της τραγικής του πτώσης.
LIFO NEWSROOM
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Βουλή της Σερβίας- Επεισοδιακή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025

Διεθνή / Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Βουλή της Σερβίας- Επεισοδιακή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025

Οι τόνοι ανέβηκαν από την αρχή, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης σήκωσαν πλακάτ με ματωμένα χέρια, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την τραγωδία που σημειώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου
LIFO NEWSROOM
Καλίν Γκεοργκέσκου: Ένας «φιλορωσικός πονοκέφαλος» απειλεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό της Ρουμανίας

Διεθνή / Ρουμανία: Θαυμαστής Πούτιν, υμνητής των Ναζί και χειμερινός κολυμβητής σε παγωμένες λίμνες θέλει να γίνει πρόεδρος

Η μεγάλη έκπληξη ήταν η εκτόξευση του Γκεοργκέσκου από ποσοστά της τάξης του 5% στις δημοσκοπήσεις σε 22,9% στις εκλογές, αφήνοντας πίσω τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσιολάκου
LIFO NEWSROOM