Το τελευταίο μήνυμα καρκινοπαθούς για τον υποβοηθούμενο θάνατο: Είναι θέμα αξιοπρέπειας

Το τελευταίο μήνυμα καρκινοπαθούς για τον υποβοηθούμενο θάνατο: Είναι θέμα αξιοπρέπειας Facebook Twitter
0

Συγκλονίζει το τελευταίο μήνυμα μίας καρκινοπαθούς που έβαλε τέλος στη ζωή της στην ελβετική κλινική Dignitas.

Η Paola Marra, η οποία πέθανε στην ελβετική κλινική Dignitas συνεργάστηκε με τον φωτογράφο Rankin για να καταδικάσει τον «σκληρό νόμο» που ισχύει στη Βρετανία σχετικά με τον υποβοηθούμενο θάνατο. Η γυναίκα έπασχε από καρκίνο του μαστού και του εντέρου και ένιωθε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να ταξιδέψει στην Ελβετία και στην κλινική Dignitas για να πεθάνει.

Πριν πεθάνει όμως, άφησε ένα μήνυμα προς τους πολιτικούς, στον απόηχο του θανάτου της, ζητώντας αλλαγή στον «σκληρό νόμο» του Ηνωμένου Βασιλείου που ποινικοποιεί τον υποβοηθούμενο θάνατο. Η 53χρονη γυναίκα ήταν πρώην εργαζόμενη στον τομέα της μουσικής βιομηχανίας και σε φιλανθρωπική οργάνωση και συνεργάστηκε με τον φωτογράφο Rankin για να μιλήσει για τον υποβοηθούμενο θάνατο. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε την σήμερα Πέμπτη, μια ημέρα μετά το θάνατό της φαίνεται να λέει: «Όταν θα το δεις, θα είμαι νεκρή. Επιλέγω να αναζητήσω υποβοηθούμενο θάνατο επειδή αρνούμαι να αφήσω μια ανίατη ασθένεια να υπαγορεύσει τους όρους της ύπαρξής μου. Ο πόνος και η ταλαιπωρία μπορούν να γίνουν αφόρητοι. Είναι μια αργή διάβρωση της αξιοπρέπειάς μου, η απώλεια της ανεξαρτησίας, η απογύμνωση από οτιδήποτε κάνει τη ζωή να αξίζει. Ο υποβοηθούμενος θάνατος δεν σημαίνει εγκατάλειψη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την ανάκτηση του ελέγχου. Δεν πρόκειται για θάνατο. Είναι θέμα αξιοπρέπειας. Αφορά στο να δίνουμε στους ανθρώπους το δικαίωμα να τερματίσουν τον πόνο τους με τους δικούς τους όρους, με συμπόνια και σεβασμό.

«Λοιπόν, καθώς παρακολουθείτε το βίντεο, είμαι νεκρή. Αλλά βλέποντάς το, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αλλαγή των νόμων γύρω από τον υποβοηθούμενο θάνατο», λέει ακόμα η Marra στο βίντεό της, που γυρίστηκε πριν πετάξει στη Ζυρίχη. Παράλληλα, η ίδια έστειλε μία επιστολή προς τους ηγέτες των κομμάτων λέγοντας ότι θα ήθελε να δει «πραγματική πρόοδο προς την παροχή ελπίδας προς τους ετοιμοθάνατους για μία πραγματική επιλογή εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» μέχρι την πρώτη επέτειο του θανάτου της.

Το τελευταίο μήνυμα καρκινοπαθούς για τον υποβοηθούμενο θάνατο: Είναι θέμα αξιοπρέπειας Facebook Twitter

Ο υποβοηθούμενος θάνατος είναι νόμιμος στην Ελβετία και η Marra είχε πει στον Guardian πριν ταξιδέψει στο Dignitas ότι θα ήταν «τρελό» αν η πρακτική δεν νομιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον νόμο περί αυτοκτονίας του 1961, το να βοηθάς κάποιον να αυτοκτονήσει είναι ποινικό αδίκημα στην Αγγλία και την Ουαλία. Οι νόμοι της Σκωτίας αφήνουν επίσης οποιονδήποτε βοηθάει στον θάνατο εκτεθειμένο σε ενδεχόμενη δίωξη. Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών ΜΜΕ, η Marra πλήρωσε περίπου 15.000 λίρες για να αυτοκτονήσει στην κλινική Dignitas. Από το 1998, περισσότεροι από 530 Βρετανοί έχουν απευθυνθεί στη Dignitas για να πεθάνουν και οι περισσότεροι ήταν πολύ άρρωστοι για να φτάσουν εκεί ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε.

Ο υποβοηθούμενος θάνατος είναι ήδη νόμιμος για ενήλικες που πάσχουν από καταληκτικό θάνατο, ψυχικά ικανούς ενήλικες στους τελευταίους μήνες της ζωής τους σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ, στο μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας, στη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, την Ισπανία, την Αυστρία και τον Ισημερινό. Στο Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο ισχύουν ευρύτερες προϋποθέσεις για το δικαίωμα στο θάνατο. 

Με πληροφορίες από The Guardian, The Telegraph

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Διεθνή / «Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να φθάσει τα 30 εκατοστά σε κάποιες περιοχές - Την ώρα που χιονοθύελλες και καταιγίδες πλήττουν διάφορες χώρες, καύσωνας σαρώνει την Αυστραλία
LIFO NEWSROOM