Ο ξαφνικός και μυστηριώδης θάνατος του 47χρονου Αλεξέι Ναβάλνι σε σωφρονιστική αποικία σε περιοχή της Αρκτικής στη βόρεια Ρωσία προκάλεσε σοκ στη διεθνή κοινότητα και, προς το παρόν, έχει αφήσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα στους οικείους του καθώς η οικογένεια του σφοδρού επικριτή του Πούτιν δεν αποδέχεται την επίσημη εκδοχή των Αρχών πως ο Ναβάλνι έφυγε από τη ζωή από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου. Η Μαρίνα Λιτβινένκο, χήρα του Ρώσου πρώην μυστικού πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, που πέθανε από δηλητηρίαση στη Βρετανία το 2006, σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ξεσπά την οργή της για τον θάνατο του Ναβάλνι. «Ήταν μια μέρα με πολλή θλίψη η μέρα θανάτου του Ναβάλνι», τόνισε η χήρα του Λιτβινένκο και δήλωσε: «Ήρθε η ώρα οι χώρες της Δύσης να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις απέναντι στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τον θάνατο του κύριου εκπροσώπου της ρωσικής αντιπολίτευσης».
«Καταλαβαίνω πολύ καλά όλα όσα μπορεί να αισθάνεται η Γιούλια Ναβάλναγια μετά από αυτό που συνέβη στον άντρα της. Ήταν μια μέρα με πολλή θλίψη, όχι μόνο για την οικογένεια του Αλεξέι Ναβάλνι - την σύζυγό του, τον γιο του και την κόρη του, μα επίσης για πολλούς Ρώσους που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους», δήλωσε μιλώντας με οργή και συγκίνηση η χήρα του Λιτβινένκο, που ζει μόνιμα στο Λονδίνο.
Η Μαρίνα Λιτβινένκο μετά τον «ύποπτο» θάνατο του συζύγου της έδωσε μάχη για την διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έφυγε ο Ρώσος πρώην πράκτορας και μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε μία μέρα μετά τον θάνατο του Ναβάλνι κάλεσε την σύζυγό του Γιούλια να αγωνιστεί ώστε η διεθνής κοινότητα να μην ξεχάσει ποτέ τον θάνατο του σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου.
Η χήρα του Αλεξάντερ Λιτβινένκο ζητά από τη Δύση να στηρίξει την Ουκρανία
Η χήρα του Λιτβινένκο τόνισε πως δεν αρκεί να μιλάμε για τον θανατο του Ναβάλνι μόνο για μερικές μέρες αλλά για όσο χρειαστεί μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη στην σύζυγό του Γιούλια. Η ίδια αναφέρθηκε στη διεθνή κοινότητα και στους ηγέτες της Δύσης και υποστήριξε πως το να λένε ότι λυπούνται και συμπάσχουν (με την οικογένεια) για τον θάνατο του Ναβάλνι δεν αρκεί. Η Μαρίνα Λιτβινένκο στην συνέντευξή της διευκρίνισε τι εννοεί όταν λέει πως καλεί τις χώρες της Δύσης «να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις». «Αυτές οι "πράξεις" είναι πάνω απ'όλα η στήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας εδώ και δύο χρόνια μετά την εισβολή που έγινε με εντολή της Μόσχας», διευκρίνισε η Μαρίνα Λιτβινένκο και πρόσθεσε πως ο μόνος τρόπος να βοηθήσουν οι χώρες της Δύσης την ρωσική αντιπολίτευση στην ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν είναι να παρέχουν την στήριξή τους στην Ουκρανία. Μάλιστα, η ίδια κάλεσε τις χώρες της Δύσης να μην αγοράζουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία καθώς έτσι την ενισχύουν οικονομικά στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Η Μαρίνα Λιτβινένκο ολοκλήρωσε την συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με μια φράση που αποπνέει αισιοδοξία για το μέλλον στη χώρα της: «Δεν μπορούμε να ζούμε χωρίς ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Πιστεύω πως μια μέρα η Ρωσία θα μπορούσε να αλλάξει...».
Ποιος ήταν ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο - Η δηλητηρίαση με πολώνιο
Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο ήταν συγγραφέας, πρώην πράκτορας της KGB και της μετέπειτα Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB). Τον Νοέμβριο του 1998 ως πράκτορας της FSB μαζί με άλλους είχε κατηγορήσει σε συνεντεύξεις τον τότε πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν ότι μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας είχε σκοπό να οργανώσει δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων. Εκείνη την περίοδο επικεφαλής της FSB ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έδωσε εντολή να απολυθεί ο Λιτβινένκο. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει μετά την απόλυσή του ο Πούτιν πήρε αυτή την απόφαση επειδή οι πράκτορες της υπηρεσίας δεν επιτρεπόταν να οργανώνουν συνεντεύξεις και να δημιουργούν σκάνδαλα.
Ο Λιτβινένκο συνελήφθη αρκετές φορές μετά την απομάκρυνσή του από την FSB και τον Νοέμβριο του 2000 ταξίδεψε στο Λονδίνο όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Τον Μάιο του 2001 το αίτημά του έγινε δεκτό ενώ τον Οκτώβριο του 2006 έλαβε την βρετανική υπηκοότητα. Ο δικηγόρος της συζύγου του είχε δηλώσει πως ο Ρώσος πρώην πράκτορας εργάστηκε για τη βρετανική MI6 και του είχε ζητηθεί να συμμετάσχει σε έρευνα για τη ρωσική μαφία.
Την περίοδο που ζούσε στη βρετανική πρωτεύουσα ο Λιτβινένκο ασκούσε δριμεία κριτική στον πρόεδρο Πούτιν. Μάλιστα, όταν τον Οκτώβριο του 1999 ένοπλοι εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο της Αρμενίας και δολοφόνησαν τον πρωθυπουργό Βαζγκέν Σαρκισιάν αλλά και επτά ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λιτβινένκο κατέδειξε ως ιθύνοντα νου τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου. Επίσης, ο ίδιος κατηγόρησε τον Πούτιν ως ηθικό αυτουργό για την ομηρία σε θέατρο της Μόσχας από Τσετσένους αυτονομιστές το 2002 αλλά και για την δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια, η οποία πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρή στο ασανσέρ της πολυκατοικίας όπου διέμενε στη Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου του 2006.
Την 1η Νοεμβρίου του 2006 ο 43χρονος Λιτβινένκο δηλητηριάστηκε με πολώνιο-210. Απεβίωσε στις 23 Νοεμβρίου. Μετά από έρευνες η βρετανική αστυνομία κατέδειξε ως ύποπτους τους Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κόβτουν. Σύμφωνα με την έρευνα των βρετανικών Αρχών οι δύο άντρες έριξαν το θανατηφόρο δηλητήριο σε κούπα με τσάι όταν συναντήθηκαν με τον Λιτβινένκο σε μπαρ του Λονδίνου. Οι προσπάθειες για την έκδοσή τους στη Βρετανία απέτυχαν ενώ οι ίδιοι αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή στη δολοφονία του Ρώσου πρώην πράκτορα. Ο Λουγκοβόι και ο Κόβτουν είναι παιδικοί φίλοι που στα τέλη της δεκαετίας του 1980 υπηρέτησαν στην KGB.