Διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει η εξάπλωση του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική. Η Γουινέα είναι η χώρα, που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό. 86 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επί συνόλου 137 περιστατικών, που έχουν αναφερθεί από τις αρχές Ιανουαρίου.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που δραστηριοποιούνται στην Γουινέα κάνουν λόγο για μία άνευ προηγουμένου κατάσταση. «Αντιμετωπίζουμε μία επιδημία την οποίαν δεν έχουμε δει ξανά στο παρελθόν. Ιδιαίτερα αν κοιτάξετε στον αριθμό των περιστατικών σε διάφορες περιοχές» επεσήμανε ο Μισέλ Βαν Χερπ, μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Συγκεκριμένη θεραπεία για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα δεν υπάρχει. Ο ασθενής παρουσιάζει αιμορραγικό πυρετό και στο 90% η αιμορραγία, που είναι τόσο εσωτερική όσο κι εξωτερική επιφέρει έναν οδυνηρό θάνατο. Η δυσκολία έγκειται ότι τα πρώτα συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, κεφαλαλγία και αδυναμία απαντώνται και στην ελονοσία.
«Είμαστε αντιμέτωποι με το πιο επιθετικό στέλεχος Έμπολα, τον ιο "Ζαΐρ" που σκοτώνει περισσότερος από το 90% των ανθρώπων» δηλώνει ο Μισέλ Βαν Χερπ, μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Πρωτοεντοπίστηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το πρώην Ζαΐρ, το 1976. Αργότερα πέρασε στη Γουινέα, στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και στο Μάλι. Πήρε το όνομά του από τον ποταμό Έμπολα, που διαπερνά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και μεταδίδεται από το αίμα, υγρά ή ιστούς ανάμεσα σε ανθρώπους ή ζώα, είτε βρίσκονται εν ζωή είτε έχουν αποβιώσει.
«Νομίζουμε ότι οι νυκτερίδες, που δαγκώνουν τα φρούτα είναι οι κύριοι φορείς, αλλά και πάλι θα πρέπει να το επιβεβαιώσουμε. Ο μόνος τρόπος να το σταματήσουμε είναι η καθαριότητα και η απολύμανση αλλά και να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης, που σημαίνει άμεση διάγνωση την νόσου κι απομόνωση των ασθενών» δηλώνει ο Ζαν Ζακ Μουιέμπε διευθυντής του βιο-ιατρικού κέντρου ερευνών στη Λ.Δ. του Κονγκό.
Ο καθηγητής Μουιέμπε τόνισε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να βρεθεί ταχύτατα ένα εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα, που μεταδίδεται και σκοτώνει γρηγορότερα ακόμη κι από το AIDS.
σχόλια