Xιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην κηδεία του Κούρδου δικηγόρου Ταχίρ Ελτσί, που σκοτώθηκε χθες μπροστά στις κάμερες.
Υπολογίζεται πως 50.000 άνθρωποι απέτισαν τον ύστατο φόρο τιμής στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ που πυροβολήθηκε στο κεφάλισυνοδεύοντας το φέρετρό του, το οποίο ήταν σκεπασμένο με την κουρδική σημαία, στους δρόμους της μεγάλης πόλης όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.
Πίσω από ένα μεγάλο μαύρο πανό όπου αναγραφόταν "Δεν θα σε ξεχάσουμε" πολλοί δικηγόροι που είχαν έρθει από ολόκληρη την Τουρκία συνόδευσαν τον συνάδελφό τους, υπό τον πρόεδρο του εθνικού συμβουλίου των δικηγόρων της Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου και βουλευτές. Κάποιο έραιναν με κόκκινα γαρίφαλα το φέρετρο και φώναζαν "Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν. Ο Ταχίρ Ελτσί είναι αθάνατος!"
Πολύ γνωστός υποστηρικτής της κουρδικής υπόθεσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ταχίρ Ελτσί, 49 ετών, σκοτώθηκε χθες στο Ντιγιάρμπακιρ αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει.
Ανταλλαγή πυροβολισμών ξέσπασε εκεί κοντά ανάμεσα σε ένοπλους άνδρες που δεν έχουν αναγνωριστεί και σε αστυνομικούς. Ο δικηγόρος χτυπήθηκε με μια σφαίρα το κεφάλι, αλλά δεν είναι ακόμη δυνατό να προσδιοριστεί κατά πόσον αποτελούσε συγκεκριμένο στόχο ή σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα. Σκοτώθηκαν επίσης δύο αστυνομικοί και πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Οι υποστηρικτές του Ελτσί κατήγγειλαν μια "προσχεδιασμένη δολοφονία" και κάλεσαν την κυβέρνηση να ρίξει "άπλετο φως" στις περιστάσεις του θανάτου του. "Αμφιβάλλουμε για το αν το μυστήριο γύρω από αυτή την πολιτική δολοφονία θα διαλυθεί κάποτε", δήλωσε ο επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατά τη διάρκεια της κηδείας. "Αυτός που σκότωσε τον Ελτσί δεν είναι το κράτος, είναι μάλλον η απουσία του κράτους που τον σκότωσε", είπε.
Οι τουρκικές αρχές έχουν αρνηθεί μέχρι τώρα να επιβεβαιώσουν την εκδοχή της δολοφονίας.
Ο θάνατος του Ελτσί αναζωπύρωσε τις εντάσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου από το καλοκαίρι έχουν επαναληφθεί οι φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), έπειτα από δύο και πλέον χρόνια εκεχειρίας.
Αν και ήταν γνωστός για τη μετριοπάθειά του, ο Ταχίρ Ελτσί αντιμετώπιζε δικαστική δίωξη επειδή δήλωσε στα μέσα Οκτωβρίου στην τηλεόραση πως το PKK "δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αν και ορισμένες από τις ενέργειές του έχουν τρομοκρατικό χαρακτήρα". Κινδύνευε να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 7,5 ετών για "υπεράσπιση της τρομοκρατίας".
Πολλές ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), απαίτησαν τη διεξαγωγή από την Τουρκία "πλήρους και ανεξάρτητης έρευνας" έπειτα από τον θάνατο του δικηγόρου και επέμειναν οι δράστες να "οδηγηθούν στη δικαιοσύνη".