«Θύμα ρατσισμού» έπεσε η Όπρα Γουίνφρι

18

«Όχι, είναι πολύ ακριβή, δε μπορείτε να την αγοράσετε», ήταν η απάντηση υπαλλήλου σε μια μπουτίκ πολυτελείας προς την Όπρα Γουίνφρι, η οποία ζήτησε να δει μια τσάντα στο κατάστημα.

Η «ακριβή τσάντα» έκανε 35.000 ευρώ, κάτι που για τη γυναίκα που αξίζει 2.5 δις αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Η υπάλληλος δεν αναγνώρισε την διάσημη Όπρα που βρισκόταν στη Ζυρίχη για το γάμο της Τίνα Τέρνερ, αφού στην Ελβετία δεν εμφανίζεται συχνά στα ΜΜΕ. Η μπουτίκ Trois Pommes αρνείται ότι η άρνηση της υπαλλήλου έχει σχέση με ρατσιστική διάθεση και η γυναίκα δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «τα αγγλικά δεν είναι η μητρική της γλώσσα».

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
«Όχι, είναι πολύ ακριβή, δε μπορείτε να την αγοράσετε».Η συνέχεια του διαλόγου:«Όχι, είναι πολύ ακριβή, δε μπορείτε να την αγοράσετε. Για εσάς υπάρχει μία άλλη πανάκριβη που κάνει 65 χιλιάδες ευρώ».
Ή μας δουλεύει η κυρία ή δεν ξέρει τι είναι ρατσισμός για να μας λέει ότι είναι αυτό που αυτή υπέστη. Μήπως κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ρατσιστής αν την χαρακτηρίσω ξιπασμένη και ανόητη που προκαλεί τους φτωχούς λευκούς και μαύρους ;)
Μήπως η πωλήτρια υπέθεσε ότι δεν θα μπορεί να αγοράσει την τσάντα όχι λόγω χρώματος αλλά επειδή ήταν υπερβολικά ακριβή για τον οποιοδήποτε;;Μπορεί και να μην ήθελε να την πουλήσει γιατί μπορεί να την είχε "σταμπάρει" κάποια άλλη κυρία και να μην μπορούσε να την "κρατήσει" λόγω κανονισμών του καταστήματος...Ποτέ δεν ξέρει κανείς ποια πραγματικά να ήταν η πρόθεση της πωλήτριας..
Αν καταλαβα καλα το ρατσιστικο διπολο εδω-επειδη δεν νομιζω να ηταν η πρωτη μαυρη πελατης που μπηκε στο καταστημα- δεν ειναι ασπρη/μαυρη αλλα πλουσια/δισεκατομμυριουχοςκαι η Οπρα αθελα της γινεται η ιδια ρατσιστρια απεναντι σ'αυτουςδεν μπορουν να αποκτησουν, ενω αυτη μπορει.Η συμπεριφορα της υπαλληλου ηταν οντος απαραδεκτη αφου μονο κατι χαζες πωλητριες στο κωλονακι λεγαν τετοιες ατακες
Δηλαδή το να της απαντούσε κατευθείαν πόσο κοστίζει χωρίς σχολιάκια και να κρίνει η ίδια η πελάτισσα αν είναι φθηνή ή ακριβή δεν παίζει;;;; Κι όχι μόνο σ' αυτήν, στον οποιονδήποτε που ρωτάει πόσο κοστίζει αυτό, εφόσον είσαι πωλήτρια - πωλητής οφείλεις να έχεις και επαγγελματική συμπεριφορά, τα όποια υποτιμητικά σχόλια που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση, τα κρατάς για τον εαυτό σου!! (πιο γελοία δικαιολογία από αυτήν με την μητρική γλώσσα δεν νομίζω να έβρισκε...)
Πάντως οι Ελβετοί υπεύθυνοι τουρισμού της ζήτησαν συγγνώμη. Στην Ελλάδα πολλοί τουρίστες έχουν πέσει θύματα όχι ιδιωτών πωλητών, αλλά αστυνομικών, δηλαδή κρατικών υπαλλήλων, χωρίς να ζητήσει συγγνώμη το Υπουργείο Τουρισμού (ή ο ΕΟΤ κλπ.).[BBC: «Στην Ελλάδα συνέλαβαν τουρίστες που πέρασαν για μετανάστες και τους βασάνισαν"](http://bit.ly/19blNsx).[Trois Pommes denies it was racist to Oprah Winfrey](http://bit.ly/19W4leg): OPRAH Winfrey has received a formal apology from Swiss tourism representatives
Σε ένα παράλληλο σύμπαν, της ελληνικής επικράτειας, σε σουπερμάρκετ: «δεν μπορείτε να πάρετε το συγκεκριμένο ζαμπόν, είναι πολύ ακριβό για σας. Έχουμε και φθηνότερα στο κάτω ράφι, κοιτάξτε εκεί»
Και αυτή βέβαια είναι η άποψη που εξέφρασε η Όπρα. Εναλλακτικό σενάριο κοπιράιτ δικό μου: Όπρα: ωραία τσάντα πόσο κάνει;Πωλήτρια: 10.000Όπρα: κι αυτή ωραία πόσο κάνει;Πωλήτρια: 11,000 Όπρα: χχμμμ αυτή εκεί πάνω; Μου την κατεβάζεις;Πωλήτρια: (είναι και λίγο ψηλά η τσάντα σκέφτεται θα της πέσει το νεφρί) Α αυτή, δεν είναι σε αυτά τα κόστη, είναι κάπως πιο ακριβή...Όπρα: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΣ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΜΑΥΡΗ;;;; (θα σου πηδήξω τη ζωή τώρα να δεις τι έχεις να πάθεις)Η Όπρα τα βάζει με μια πωλήτρια και μετά ο κόσμος την λέει ηλίθια.
Το φαινόμενο περιγράφεται ως "shopping while black":http://en.wikipedia.org/wiki/Shopping_while_black...Και το "συμπέρασμα" είναι ότι οποιεσδήποτε περίεργες/ ανάρμοστες συμπεριφορές που δύνανται να έχουν δεχτεί οι λευκές-οί πελάτισσες-ες είναι στατιστικά υποπολλαπλάσιες (σε ποσότητα και πιθανόν ένταση), απ΄αυτές που -λογικά- θα δεχθεί ένα μη λευκό άτομο στη ζωή του, στις ανάλογες χώρες. Και θα σου δώσω ένα παράδειγμα, μιας και το προσωποποιείς: Εσύ δύνασαι να "φας πόρτα" από ένα κατάστημα επειδή δεν τους γουστάρει π.χ: 1. Η μύτη σου που είναι στραβή.2. Τα ρούχα σου (που είναι φθηνά ή ακαλαίσθητα, με τα δικά τους κριτήρια).Ένα μαύρο άτομο δύναται να "φάει πόρτα" από ένα κατάστημα επειδή δεν τους γουστάρει: 1. Το χρώμα του δέρματος (με όλα τα πιθανά αρνητικά assumptions που φέρει αυτό).2. Η μύτη του που είναι στραβή.3. Τα ρούχα (που είναι φθηνά ή ακαλαίσθητα, με τα δικά τους κριτήρια).Επίσης χρήσιμο: http://en.wikipedia.org/wiki/White_privilege
Το πρώτο link που παραθέτεις δεν είναι και τόσο χρήσιμο. Ναι οι μαύροι μπορεί να αντιμετωπίζουν συχνότερα την συγκεκριμένη συμπεριφορά όχι επειδή είναι μαύροι (δηλαδή όχι επειδή υπάρχει ρατσιστικό κριτήριο) αλλά επειδή είναι (κατά μ.ο. και κατά πλειοψηφία) φτωχότεροι και συνεπώς μοιάζουν επίσης φτωχότεροι από τους λευκούς. Να λαμβάνουμε υπόψιν και την κατεύθυνση της αιτιότητας. Και από πουθενά δεν προκύπτει πως η Όπρα αποτέλεσε θύμα της ρατσισμού. Η σίγουρα χαμηλόμισθη πωλήτρια αντίκρισε μια πρόχειρα ντυμένη γυναίκα χωρίς σωματοφύλακες και συνοδείες η οποία θέλησε να δει ένα προϊόν η τιμή του οποίου ισοδυναμεί πιθανότατα με την ετήσια αμοιβή της. Το να δώσεις στα χέρια την κάθε πανάκριβη τσάντα στον οποιοδήποτε πελάτη μπαίνει στον κατάστημα είναι σχεδόν ίδιο με το να επιτρέψεις το test-drive σε οποιωνδήποτε δείξει ενδιαφέρον για την νέα lamborghini. Βασικά η Όπρα μου θυμίζει έντονα αυτόν εδώhttp://youtu.be/1uTP1fdFu0cυ.γ. παρεμπιπτόντως συγγενικό μου πρόσωπο επισκέφθηκε πριν από κάποια χρόνια ακριβό κατάστημα ρούχων όντας καλοντυμένη και μετά από καμία εβδομάδα που ξαναπήγε εκεί φορώντας τζινάκι έφαγε σχεδόν πόρτα! Μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο. Μιλάμε για σνομπισμό και όχι για ρατσισμό. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει συχνά στην περίπτωση του μαύρου εργαζόμενου και του λευκού πελάτη (όσοι έχουν ζήσει σε πολυπολιτισμικές χώρες γνωρίζουν - θυμάμαι χαρακτηριστική περίπτωση κατά την οποία λευκός έφαγε πόρτα από μαύρο σνομπ εργαζόμενο στην private τράπεζα του Λονδίνου Coutts) - αλλά εκεί δεν μιλάμε για ρατσισμό.